Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
28-06-2007

МЕЖДУНАРОДНИ КОМЕНТАРИ ЗА ДОКЛАДА НА ЕК

Редица чуждестранни издания се спират на критиките на ЕК спрямо реформите в новоприетите страни-членки.

Вестник „Индипендънт" посочва, че докладът отправя критики за „тревожни нива на беззаконие и показни убийства, криминални мафии и корупция", като същевременно двете страни избягват преките санкции. „Индипендънт" пише, че президентът Георги Първанов е казал по БНР, цитиран от „Ройтерс", че - „... ние вече сме член на ЕС, член, който стриктно и коректно изпълнява ангажименсите си. Аз се надявам, че Брюксел ще разгледа това наше поведение по един по-отговорен начин." Вестникът цитира също шефът на „Трансперънси интернешънъл" в Румъния Виктор Алистър, според когото оценката на ЕС е по-позитивна, отколкото е реалността. По данни на „Трансперънси" Румъния била най-корумпираната страна в ЕС, подчертава „Индипендънт". А България пък била на първо място в ЕС по брой показни убийства - между 2000 и 2006 г. са регистрирани над 150 убийства, свързани с организираната престъпност.

Радио „Свободна Европа" отбелязва, че България и Румъния са получили „някои тежки критики от ЕК" вчера. Въпреки че комисар Франко Фратини е казал, че и двете страни проявяват „добра воля и решителност", в доклада има много обвинения и за България, и за Румъния. ЕК предупреди, че е твърде рано да се вземе решение за евентуални санкции, рано е също да се премахне опасността от тяхното налагане, допълва РСЕ. Радото пише, че Румъния и България „имат още един шанс да впечатлят - или да разочароват - ЕС, и това ще е по-късно тази година, когато ЕК ще изготви нов доклад за способността на двете държави да управляват и усвояват европари по регионалната политика, както и земеделските субсидии. Според европейски представители, цитирани от „Свободна Европа", ако нещата не се подобрят дотогава, те биха могли „да удържат част от парите".

Радио „Гласът на Америка" допълва в своята дописка по темата, че ако София и Букурещ не изпълнят т.нар. benchmarks до следващия доклад на ЕК за правосъдието и вътрешните работи догодина, това би довело до санкции. Радиото посочва, че основната отчетена слабост на България е невъзможността й да се бори с престъпността.

Вестник „Таймс" помества в днешния си брой обширна статия по темата за доклада под заглавие „ЕС гълчи България и Румъния заради корупцията". Под статията е поместено мнение на британецът Пат Торнтън, който изглежда живее във Велико Търново, според когото хората в България малко се интересуват от факта, че „гангстерите" се избират едни други, и че българите се чувстват по-сигурни в София, отколкото мнозина британци - в Лондон. Читателят на „Таймс" посочва, че макар и ЕК и британската преса да са притеснени от неразкритите мафиотски убийство, то „обикновеният българин не се интересува от това"...

Френският „Нувел обсерватьор" извежда: „Румъния и България - притиснати от ЕС да напреднат в борбата срещу корупцията". Вестникът пише, че двете страни са се разминали със санкции, но не са се разминали с критиките на Брюксел за недостатъчни усилия срещу корупцията и организираната престъпност. В отделна публикация, посветена на доклада, „Нувел обсерватьор" пише, че двете страни трябва на всеки шест месеца да отчитат постигнатото в съдебните реформи и борбата срещу корупцията. И ако няма напредък, „рискуват спиране на европейската икономическа помощ", както се изразява вестникът.

„Румъния и България - посочени с пръст от Брюксел", е заглавието във френския „Льо Поан". Фактът, че напредъкът на двете страни се оценява като твърде скромен, може да забави даването на европейски средства за тях, в частност за земеделието и за регионалното развитие, цитира вестникът европейски представители.

Швейцарският „Льо Тан" отбелязва, че въпреки слуховете за задействане на клаузи, до това не се е стигнало. Изданието помества обширен материал, посветен на еврокомисар Меглена Кунева, която според „Льо Тан" е „приветствала суровия доклад", но имало според Кунева по-важни неща от „измеримите реформи": „Влизането в ЕС е мотор на промени - икономически, социални, интелектуални." В заглавие е изведено „ЕС ще продължи да променя България".

Германският „Виртшафтсвохе" пише, че основната критика към Румъния се отнася до слабости в правосъдната реформа, а тази към България - за слаба борба срещу престъпността. Изданието отбелязва, че румънският министър-председател Калин Попеску-Търичану е приветствал доклада като обективен, честен и справедлив. „Подобна беше оценката и на българския министър по европейските въпроси Гергана Грънчарова", посочва вестникът и цитира също реакцията на президента Първанов, отбелязвайки, че премиерът Станишев не е коментирал темата. „Виртшафтсвохе" пише, че евентуалното орязване на парите от еврофондовете би било „новост" в практиката на Европейския съюз.

Австрийският „Винер цайтунг" също се спира на думите на комисар Франко Фратини и на залозите, свързани с реформите в България и Румъния. Двете страни са в ЕС вече половин година, но все още не са въвели основните европейски стандарти в правосъдието, отбелязва в увода си изданието.

Друг австрийски вестник - „Дер Щандарт", пише, че Европейският парламент критикува позитивните аспекти от доклада на Комисията. Версия на доклада, в която тонът е бил доста по-суров, е циркулирала сред евродепутатите още от понеделник. Комисар Франко Фратини обаче обяснил на пресконференцията на Комисията, че е право на ЕК „да превръща техническите доклади в политически". „Дер Щандарт" цитира члена на външната комисия на Европейския парламент Елмар Брок, според когото макар че ЕК е констатирала „ясни недостатъци в правосъдието" и в борбата срещу престъпността, тя не е упражнила „логичните последствия" от тези констатации. Елмар Брок се учудва защо не са активирани предпазните клаузи. Според него този факт подкопава усилията за реформи - спира ги - в двете новоприети държави.

Според електронното издание EUOBSERVER Елмар Брок е казал също, че ЕК е пропуснала шанса да направи символичен знак - налагайки клаузи. EUOBSERVER отбелязва, че еврокомисарите са се разделили на два „лагера" - едните привърженици на по-мекия, другите - на по-твърдия тон спрямо „успехите" на София и Букурещ. В първия лагер според изданието са българският и румънският комисар - Кунева и Орбан, самият Фратини, както и Оли Рен, Чарли МакКрийви и Ян Фигел.

Вестник „Ди пресе" отбелязва позитивните неща, които Фратини е казал за България и Румъния. „Те обаче със сигурност не са били изречени от неговите уста с лекота", коментира изданието, посочвайки слабостите в реформите в новоприетите страни. „Румъния се справя по-добре", извежда вестникът в подзаглавие и пояснява, че като цяло България „създава на Фратини повече ядове", отколкото Румъния. Причината - няма осъдени за поръчковите убийства. В статията се споменава, че докладът е бил „омекотен" преди да бъде гласуван от комисарите. Вестникът пише, че вероятно през юли „25-е колеги на България и Румъния ще дискутират евентуалните санкции" и се очаквали „разгорещени дебати" по темата. В статията се описват предпазните клаузи и се предупреждава за опасността двете страни да изгубят част от предвидените за тях европари.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.