Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
28-06-2007

КОМЕНТАРИ В БГ-ПРЕСАТА ЗА ЕВРОДОКЛАДА

Портал ЕВРОПА ви представя някои извадки от поместените в днешната българска преса коментари във връзка с доклада на ЕК за напредъка на България в правосъдието и вътрешните работи.

Вестник „Новинар" - „Всички обичат Франко, властта - най-много". Автор - Марина Чертова: „Франко Фратини с право може да си спечели симпатията и дори обичта на българите, особено на управляващата тройна коалиция. Вицепрезидентът на Еврокомисията и комисар по правосъдието се оказа най-големият защитник и лобист на България в Брюксел. По похвали към България той дори надмина родните ни политици и наред с критиките, които отправи, откри, че страната ни е постигнала напредък в борбата с корупцията. Фратини даде рамо на управляващите и ги освободи от възможността да се оправдават за неуспехите. Похвалите на еврокомисаря пък обезкуражиха опозицията. Не е трудно да свържеш доброто отношение на Фратини към България с приятната ски-ваканция, прекарана у нас в началото на годината. Но дори и да е така, ние можем да бъдем благодарни на сърдечния италианец. За разлика от своя строг финландски колега - комисаря по разширяването Оли Рен, Фратини предпочита по-мек подход към България. Италианецът успя да убеди Брюксел, че понякога похвалата има по-голям ефект, отколкото критиката."
 
Вестник „Стандарт" - „Брюксел пак помилва грозното си пате". Автор - Силвия Петрова: „ Размина ни се. Но защо все пак Брюксел беше така милостив? И въпреки очевидните слабости не ни наложи предпазни клаузи? Отговорът е прост и лишен дори от капка емоция. Истината е, че всъщност никой няма полза от задействането на наказателния механизъм. Най-малкото защото налагането на клаузи ще е признание, че чиновниците в съюза не са си свършили работата. И са пуснали в светая светих калпава държава, която не е подготвена и не отговаря на изискванията. Нещо като грозно пате в семейството на лебедите, двойкаджия в клуба на отличниците. При това без да успеят да го превъзпитат. А когато ученикът дава лоши резултати, няма как учителят да е бил добър. За Брюксел има и още по-притеснителен момент. Ако ни наложи предпазни клаузи, с което си признава, че в съюза са приели неподготвена държава, това може да се изтълкува от гражданите на ЕС като напразно харчене на пари. Те може да нададат справедлив вой, че се наливат неразумно средства в страна, която е корумпирана. И техните пари отиват в джобовете на престъпници.  Така че един суров, но не краен доклад, трябва да успокои западняците. Да им каже: В България използват по предназначение и без злоупотреби милиардите евро от субсидиите на ЕС. Освен това една предпазна клауза направо ще срине бизнеса на европейските компании у нас. И ще помогне на мафията да си разиграва коня, както иска. Защото предпазната клауза означава, че Европа ще откаже да признава решенията на съдилищата ни. Като например заповеди за арест или решения, свързани с компании. От такива мерки печелят само домораслият сенчест бизнес и бандюгите."

Вестник „Сега" - „Брюксел гръмна за пушилка". Автор - Светослав Терзиев: „Ако Еврокомисията продължи да пише докладите си за България по същия начин като досега, има риск да й свърши индигото. От 2 години наблюдаваме в четири доклада едни и същи констатации по най-важните проблеми - организираната престъпност и корупцията, - след което идва уж строгата забележка: Внимавайте, видяхме ви какво представлявате! И какво по-нататък? България получава нова 6-месечна отсрочка да се поправи. Брюкселските чиновници пък могат авансово да си напишат докладите за колкото години искат напред. Изводите ще бъдат все същите. Хроничният проблем на България е, че изпълнява препоръките на Брюксел само на хартия. Същото обаче може да се каже и за ЕК, защото изобретеният специално за България и Румъния страховит "механизъм за сътрудничество и проверки" функционира само на хартия. Липсват доказателства "на терен". По тази причина след всеки критичен доклад властта в България излиза пред народа с гордо вдигнато чело и отчита: Видяхте ли - няма предпазни клаузи, няма санкции. Ако родните управници покажат издръжливост както досега, след година или най-много след две и половина ще са прескочили баира и брюкселските ловджии ще приберат халосните патрони, с които вдигат шум подир тях. Ако сега България е пълноправен член на ЕС под 6 условия, след спирането на контролния механизъм ще бъде пълноправен член без условия. Хипотезата, че сетне някой може да й наложи друг контролен механизъм, е погрешна, защото тя има право на вето като всяка друга страна членка и би било абсурд да се очаква, че ще си направи харакири насред Брюксел. Както е абсурдно, че българската мафия ще си направи харакири, разстроена от докладите на Комисията."

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.