Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
28-06-2007

БЪЛГАРСКИТЕ ПОРЪЧКОВИ УБИЙСТВА – ПАК В БРИТАНСКАТА ПРЕСА

„Таймс": ЕК не наложи клаузи, за да не се предизвика политическа нестабилност! Предпазна клауза за правосъдие е безсмислена, предвид "незначителната роля, която съдът играе в българското общество".

Вестник „Таймс" помества днес обширна статия за поръчковото убийство на Йорданка Запрянова, застреляна преди да даде показания в съда срещу един от бившите сподвижници на своя син - който също е убит гангстер, както се изразява британското издание.

Убийството на Запрянова шокира полицията и показва „планината, която България има да изкачи в преборването на мафията и прочистването на съдебната си система от корупция", заключава „Таймс". Вестникът посочва, че данните за местонахождението на свидетелката са изтекли към престъпния свят, което е белег за увеличаващата се корумпираност, „въпреки обещанията на България, дадени при нейното присъединяване, че ще изчисти полицията и разследващите си институции".

„Таймс" цитира частите от доклада на ЕК, отнасящи се до поръчковите убийства у нас и припомня за още подобни случаи, сред които убийството на Димитър Янков - председател на общинския съвет в Несебър и хотелиерски предприемач в Слънчев бряг - „популярно сред британските туристи и инвеститори място", подчертава вестник „Таймс".

Тарторите на мафията остават недосегаеми, а тези, които са в състояние да ги тикнат зад решетките, са изложени на най-голям риск. Сред жертвите са трима президенти на футболен клуб „Локомотив Пловдив" - пише вестникът и припомня случаите с Александър Тасев, Георги Илиев и Николай Попов.

Говорейки за европейските реакции по темата за неовладяната българска престъпност, „Таймс" посочва, че някои евродепутати смятат, че България и Румъния са приети преждевременно в ЕС - „преди да са сложили собствените си къщи в ред". Като пример се посочва съпредседателят на Групата на Зелените Даниел Кон-Бендит.

Вестник „Таймс" пише, че възможността за последваща политическа нестабилност е принудила Комисията да се въздържи от налагане на предпазни клаузи за България и за Румъния. Изданието пише още: „Проблемът на ЕК е че в София и Букурещ истински големите корупционни скандали са свързани с партийни политически дрязги, които могат да заплашат стабилността на правителствата."

В отделен коментар по темата „Таймс" пише: „Мълчанието относно корупцията и убийствата не помага на никого". Колко убийства на български политици трябват, че Европейската комисия да напише истински критичен доклад? Вчерашната „констатация за напредъка" на България и Румъния - която разкрива колко малко прогрес е осъществен по корупцията и престъпността - е забележителен с умишлената мекота на ЕК - пише изданието. „Таймс" коментира изказванията на еврокомисар Франко Фратини като учудващи предвид многото престъпления в двете страни - най-вече в България. Според коментатора ЕК не може да направи кой знае какво, предвид факта, че България и Румъния вече са приети в ЕС. Заплахата от ограничаване на европейско финансиране единствено би забавила реформите, а непризнаването на съдебните решения на български съдилища в ЕС е „беззъба" мярка, предвид „незначителната роля, която българският съд играе в България". 

И други чуждестранни медии пишат днес за България, Румъния и техните проблеми. Обобщението вижте ТУК.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.