Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
29-06-2007

ОЩЕ КОМЕНТАРИ ЗА ЕВРОДОКЛАДА

Портал ЕВРОПА ви предлага извадки от два коментара, публикувани в днешните броеве на вестниците "Дневник" и "Монитор":

"Евродоклад и евроразочарования" от Петя ВЛАДИМИРОВА, вестник ДНЕВНИК: "Ако надеждата, че Брюксел ще принуди нашите власти да свършат "каквото трябва", е била по принцип погрешна, то замазването на българските провали в оценките на еврокомисарите катализира нови разочарования и дори поражда подозрения, че едва ли не със съвместните усилия на София и Брюксел се създава ново статукво, в което ще царува досегашната безперспективност по отношение на досегашните престъпления и наказания, разбирай ограбването на държавата и санкционирането му. Визитна картичка на първия доклад на Европейската комисия след присъединяването на България стана не някоя крилата фраза в него, а фактът, че за два дни се появиха два документа. И че в окончателния вариант отпаднаха по-острите забележки към българските власти за напредъка в областта на правосъдието и вътрешния ред. Досега общественото мнение атакуваше властта за липсата на ефективно правосъдие с убеждението, че Евросъюзът има средства да принуди българските институции да се справят с престъпността и корупцията. След половин година членство в ЕС тази надежда залинява. Нещо по-лошо - смекчените изводи в доклада на ЕК подхранват у масовия българин подозрението, че еврокомисарите и българските институции (наблюдатели и наблюдавани) едва ли не са си разписали по взаимно съгласие графиците за години напред."

"От евроскептицизъм към евродепресия" от вестник МОНИТОР: "Като официален собственик на БТВ медийният магнат Рупърт Мърдок трябва да е отдавна на "ти" с положението в България. Нищо чудно тогава, че притежаваният от него най-стар и солиден британски вестник "Таймс" реагира и най-адекватно след излизането на евродоклада за напредъка на страната ни в отстояването на реда и законността. След твърдата си статия за "забележителната мекота" на редактираните от комисаря Франко Фратини оценки, "Таймс" спокойно може да тръгне на български език. Има всички шансове да се превърне в неподкупен и неумолим говорител на тукашното обществено мнение. Защото то е на път да се почувства предадено не само от собствената си политическа върхушка. Европейските политици дадоха всички признаци, че са заиграли по нейните шмекерски и неясни правила. А се клеха, че ще санкционират антикорупционния мързел на тукашните министри и магистрати най-сурово - с предпазни клаузи и глоби. Нелепо е еврокомисарят Франко Фратини да се оправдава за подслаждането на упреците спрямо България с аргумента, че "Еврокомисията не е учител, който пише оценки от 1 до 10". Щеше да е убедителен, ако сам не беше заприличал на сладникав ски учител след слънцето, чистия въздух и услужливата министерско-манекенска компания в Боровец през март. Където бе отведен да релаксира след като инспектира работата на министър Петков и гл. прокурор Велчев."

Илюстрация: Интернет (скиор на пурнупочервен фон, бел.ред.)

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.