Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
29-06-2007

ПОРТАЛ ЕВРОПА ПИТА ЧИТАТЕЛИТЕ СИ С АНКЕТА ДАЛИ ЕВРОКОМИСИЯТА Е ОБЕКТИВНА В ДОКЛАДА СИ ЗА БЪЛГАРИЯ

Читателите на електронното издание Портал ЕВРОПА са призовани да коментират преценките на ЕК по всеки от индикативните показатели /benchmarks/, върху които се базира наблюдението на Брюксел.

След оповестяването на първия доклад на ЕК, откакто сме член на ЕС, в общественото пространство на България и на страните-членки се появиха съмнения в обективността на Европейската комисия заради преценките й за реалния напредък на България по отношение на реформата в правосъдието и борбата с корупцията и престъпността. Самият ресорен еврокомисар Франко Фратини поясни, че изводите на експертите са едно, а докладът на Комисията, която е политически орган - друго.

Известно е, че реформите трябва да се правят заради българските граждани, а не "заради Брюксел". По този повод Портал ЕВРОПА реши да се допита до своите читатели и да провери дали те имат същата степен на критичност (или на толерантност) към правителството.

Нашият екип разработи анкета, в която представяме всеки benchmark, всяка констатация на ЕК по отделните benchmarks, както и три възможни отговора за читателите - те могат да изразят мнение дали всяка от европейските оценки е обективна, твърде сурова или твърде мека.

Последният въпрос в нашата анкета е - дали трябваше да бъде наложена предпазна клауза и дали следва Брюксел да ограничи европарите за страната ни заради неефективността на правителството.

Портал ЕВРОПА призовава своите читатели и приятели да участват в нашето допитване. След приключването на анкетата очаквайте анализ на резултатите.

Припомняме, че миналата година читателите на Портал ЕВРОПА определиха в сходна анкета, че мониторинговият доклад на Оли Рен (м. май 2006 г.) е твърде мек към България. Читателите ни се оказаха тогава по-критични от отговарящия за нас еврокомисар по разширяването. Те посочиха други "червени области", различни от тези, на които ЕК беше наблегнала в своя мониторингов доклад. Днес, година по-късно, се оказва, че читателите на Портал ЕВРОПА са били прави в прогнозата си.

ЕТО ЧАСТ ОТ ИЗВОДИТЕ СЛЕД АНКЕТАТА ПО ПОВОД ДОКЛАДА НА ОЛИ РЕН ОТ 16 МАЙ 2006 Г.:

Според читателите на Портал ЕВРОПА, области като борба срещу измамите и корупцията, полицейското сътрудничество и борбата срещу организираната престъпност са по-малко тревожни, отколкото области като тромавото правораздаване, обществените поръчки, въздушен транспорт и акцизи.

Едва под 5% от читателите на Портал ЕВРОПА смятат, че България преследва ефективно корупцията на високо ниво и че се прави необходимото, държавната служба да е по-устойчива на корупция.

Едва 6% от читателите на Портал ЕВРОПА смятат, че България успешно отстранява тромавостта от съдебните процедури, и че съдебната система реално се е променила.

Мерките за изпирането на пари категорично се възприемат като недостатъчни - 92% от анкетираните смятат, че или не изпълняваме, или недостатъчно изпълняваме препоръките в тази област. Почти същият е делът на смятащите това по отношение на фалшифицирането, интелектуалната собственост и ефективността на институциите за противодействие на тези явления.

Сфери като приватизацията, гъвкавостта на пазара на труда, реформата в образователната система, взаимното признаване на професионалната квалификация и опростяването на регистрацията на бизнеса се възприемат от мнозинството читатели на Портал ЕВРОПА като сфери, в които се полагат усилия, макар и недостатъчни. Същото е общото мнение на читателите ни за застрахователния пазар и пенсионните фондове, автомобилното застраховане и защитата на личните данни.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.