Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
29-06-2007

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД ПОРТУГАЛСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО

Когато Португалия поеме председателството на ЕС от Германия на 1 юли, тя ще бъде изправена пред предизвикателството на одобряването на новия договор за реформа, но това е само един от приоритетите в програмата, коментира ДПА.

Лисабон ще се опита да пренасочи европейската външна политика на юг като поднови отношенията с Африка, засили средиземноморския диалог и близкоизточните мирни усилия, както и създаването на привилегировано партньорство с Бразилия.

„Ще направим всичко възможно да поставим отношенията с юга по-високо в европейските приоритети", заяви португалския премиер Жозе Сократес.

Скорошната среща на ЕС в Брюксел постави основите на компромис за Договор за реформа, който трябва да замени блокираната европейска конституция. Новият документ трябва да бъде изготвен по време на португалското председателство.

„Целта ни е да не изгубим постигнатото в Брюксел споразумение и за одобрим новия договор възможно най-скоро", заяви Сократес.

Предвижда се междуправителствената конференция за договора да започне на 23 юли, за да бъде одобрен той на срещата на ЕС през октомври.

Първото значително събитие под португалското председателство обаче ще бъде срещата с Бразилия на 4 юли.

Лисабон планира да постави голямата португалски-говоряща страна наравно с привилегированите партньори на съюза като САЩ, Русия, Китай или Индия.

Срещата с Бразилия ще стартира плановете за засилване на значението на южното полукълбо във външната политика на съюза. Най-спешните приоритети на Лисабон включват Африка, където САЩ и Китай разширяват влиянието си за сметка на Европа, коментира ДПА.

„Светът се промени", заяви външният министър Луиш Амадо, подчертавайки че остарялата „нео-колониална" политика на Европа спрямо Африка трябва да бъде заменена от „стратегическо сътрудничество".

Приливът на африкански емигранти на Стария континент е само видимата страна на „динамиката на неравенството", заяви Амадо.

Освен това португалското председателство ще търси задълбочаване на диалога между северните и южните брегове на Средиземно море. Лисабон ще свика среща с около 80 африкански лидери на 8 и 9 декември. Председателството иска да възобнови диалога, който бе отложен след първоначална среща на предишното португалско председателство през 2000г. в Кайро.

Търсените промени в европейската външна политика се изразяват и в опитите за търсене на мир в Близкия изток. В същото време Лисабон иска да изпрати сигнал за добрата воля на съюза към Турция.

Южната политика обаче няма да доведе до пренебрегване на въпроси като стабилизацията на Балканите и отношенията с Русия, обеща Сократес.

Програмата на председателството е комплексна, но може да бъде улеснена от добрите връзки с председателя на ЕК -Жозе Мануел Барозу, който е и бивш португалски премиер, коментират анализатори.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.