Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
03-07-2007

ЕС СЕ СТРАХУВА, ЧЕ БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ СЕ ВРЪЩАТ НАЗАД


Когато бившият румънски премиер Адриан Настасе заяви през миналата седмица, че може да се кандидатира за президент през 2009г., румънците почти не трепнаха, коментира „Интернешънъл Хералд Трибюн".

Нищо, че Настасе е изправен на съд по обвинение, че е взел около 1 млн. евро подкупи докато е бил премиер. За новата членка на ЕС, Румъния, корупцията е просто факт, дори начин на живот.

Румъния и България, които се присъединиха към съюза на 1 януари, получиха първия си доклад от Брюксел, в който се казва, че двете страни имат да извървят дълъг път преди да бъдат приемани за истински „европейски", коментира изданието.

Всъщност има признаци, че двете страни се плъзгат назад към лошите стари навици на корупция и намеса в икономиката, след като вече се присъединиха към клуба и вече не са застрашени от тежките препятствия преди членството.

Двете страни избягнаха предпазните клаузи но бяха подложени на критики за липсата на прогрес в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Комисарят по правосъдието Франко Фратини заяви специално, че двойката трябва да се бори с корупцията и трябва да преодолее цабавянето на дела, чакащи да влязат в съда. Фратини посочи, че корупцията по високите етажи „все още е слабост", като добави че „твърде много обвинения все още трябва да бъдат превърнати в присъди.

Мнозина наблюдатели обаче смятат, че ЕС трябва да стане много по-строг преди да може да очаква съществена промяна в България и Румъния.

„Румънците не разбират този доклад защото е представен с един много дипломатичен език, което е нормално понеже те са страна-член", заяви европейски дипломат, пожелал анонимност. „Те също така мислят, че е добре, че са избегнали санкции, но това не е главният проблем".

В България корупцията също е широко разпространена. В годината преди да се присъедини към съюза, около 500 млн. евро бяха изгубени заради корупция в обществените поръчки и още 400 млн. от схеми за замяна на земя и управление на държавна собственост.

На властите са докладвани 130 хиляди подкупа през 2006г., но са заведени само 233 съдебни производства и са издадени 188 присъди. Според главния прокурор Борис Велчев най-вредната форма на корупция е в съдебната система, като магистратите са известни с приемането на подкупи за спирането на разследвания за корупция.

Друг проблем пред България е неуспеха на службите да разрешат стотиците убийства през последните години, свързани с организираната престъпност. Три последователни ръководители на футболния клуб „Локомотив Пловдив" бяха убити през последните години, като последното убийство стана през май в престижен столичен квартал.

Велчев нарече борбата с българската организирана престъпност „недостатъчна", като добави, че „все още нито една високопоставена личност не е изпратена в затвора", коментира „Интернешънъл Хералд Трибюн".

Бъсеску представи аргумента, че откакто е дошъл на власт през 2004г. са започнали разследвания срещу осем депутати, включително бившия президент Йон Илиеску и трима министри.

Все още обаче няма присъди, а процесите в Румъния понякога продължават с години поради отлагане по технически причини, какъвто е случаят с Настасе.

Депутатът Козмин Гуса бе скандализиран, че Настасе ще се кандидатира за президент докато е обвиняван за корупция. „Трябваше да изчака докато процесът приключи и получи оправдателна присъда. Той оказва натиск върху съдебната система, казвайки на магистратите- внимавайте, защото един ден мога да стана президент", заяви депутатът.

 

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.