Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
06-07-2007

ГРАЖДАНСКИ ДЕБАТ ЗА ДОКЛАДА НА ЕК - ОБОБЩЕНИЕ

Граждански дебат на тема "Докладът на ЕК за България - отвъд политическите измерения" се проведе днес под егидата на Transparency International - България, Българо-белгийска асоциация "Best2B" и Европейският институт.

По информация на електронното издание actualno.com, основна тема на обсъждането бяха предизвикателствата пред България като член на ЕС, свързани с реформата на съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност, както и икономическите аспекти на процеса на европейска интеграция. Целта на дебата - допълва actualno.com - е да бъде изразена позицията на гражданското общество относно публикувания доклад и да бъде формулирана визия за необходимите действия, които страната ни следва да предприеме в отговор на отправените препоръки.

В дискусията участваха Майкъл Хъмфрис, ръководител на Представителството на Европейската комисия за България, доц. Огнян Минчев, директор на Института за регионални и международни изследвания, Юлиана Николова, директор на Европейския институт, Димитър Кюмюрджиев, зам.-председател на УС на Transparency International - България, проф. Кръстьо Петков, председател на Българо-белгийска асоциация "Best2B", д-р Иво Костов, Discover - България, доц. Боян Дуранкев, член на борда на Българската асоциация по маркетинг и доц. Веселин Минчев от Икономическия институт към БАН.

Участие в дискусията взеха и експерти, представители на държавни институции и неправителствени организации, академичната общност и медиите, пише още actualno.com.

* ВСИЧКО ЗА ДОКЛАДА НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ВИЖТЕ ТУК - В ОБОБЩЕНИЕ НА ТОП-ПУБЛИКАЦИИТЕ НА ПОРТАЛ ЕВРОПА ПО ТЕМАТА.

* БЕШЕ ЛИ ОБЕКТИВНА ЕВРОКОМИСИЯТА? ДУМАТА ИМАТ ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОРТАЛ ЕВРОПА! ВИЖТЕ АНКЕТАТА ТУК.

 


КАКВО БЕ КАЗАНО НА ДИСКУСИЯТА - по агенция "Фокус":

Димитър Кюмюрджиев, заместник-председател на Управителния съвет на "Transparency International": Когато миналата година обявихме индекса за възприятието на корупцията в България, съобщихме, че България е загубила 4 години в борбата с корупцията. Боя се, че тази година ще отчетем, че сме загубили и още една. В страната няма воля за борба с корупцията. По данни на Министерството на правосъдието за миналата година за осъдените лица за подкуп и за престъпления по служба са повдигнати обвинения към 107 лица, от които 16 са оправдани. 88 от осъдените са получили присъда лишаване от свобода, но 38 от тях са с условни присъди. От останалите 50 души пък 12 са ефективно осъдени на лишаване от свобода до 3 години. Тази статистика говори за липса на желания за борба с корупцията. Друг извод, който може да се направи от посочените данни е, че съдилищата действат прекалено либерално. Липсата на влезли в сила присъди на знакови фигури дава повод да се говори за т.нар. политически чадър над тях. Важно е да се докаже, че всеки може да бъде осъден и че няма политически чадъри.

Майкъл Хъмфрис, ръководител на представителството на Европейската комисия (ЕК) за България: Оставките по високите етажи на властта са добър знак в борбата с корупцията, но все пак не се прави достатъчно в тази насока. Прави се много и в борбата с корупцията по по-ниските етажи, но и там все още има какво още да се желае. Борбата с организираната престъпност не е достатъчна. Няма влезли в сила присъди. Хъмфрис обясни, че когато е говорил с представители на Министерството на вътрешните работи или с прокуратурата, се е твърдяло, че проблемът с липсата на влезли в сила присъди се крие в съдилищата. Хъмфрис обаче бе категоричен, че не само съдът и правосъдието носят вина затова - според него отговорност носи както правителството, така и гражданското общество. Една от сферите, която е обект на интерес от страна на ЕК, е и тази на обществените поръчки. Майкъл Хъмфрис подчерта, че трябва да се даде отговор на това има ли корупция в тази сфера и да се създадат нива на отговорност и налагане на контрол при възлагането на обществените поръчки. Според представителя на ЕК у нас - Европейският съюз е особено разтревожен от това, което се случва в България в областта на здравеопазването. Хъмфрис бе категоричен, че страната ни вече като членка на ЕК трябва да бъде третирана именно като такава и не трябва да й се казва какво да прави или да не прави.

Доц. Огнян Минчев, директор на Института за регионални и международни изследвания: Всички реформи, които са направени в България в последните 17 години, бяха осъществени под натиска, че трябва да го направим, за да станем членове на НАТО и Европейския съюз и не се осъзна, че всъщност го правим за себе си. Доц. Минчев посочи още, че след реализирането на поставените цели се оказало, че и мотивът за провеждането на реформите е отпаднал. Той определи политическия елит в България като незрял и безпомощен да предвиди дневния ред на реформите и на обществото напред. "Мощни сили зад кулисите се опитват да редуцират зависимостта на политиците от гражданите. Този посткомунистически елит зад кулисите тегли конците в България", заяви доц. Минчев. Той бе категоричен, че докато не бъде притиснат до стената този посткомунистически елит, реформите в страната ни няма да бъдат извършени.

Доц. Боян Дуранкев, УНСС, член на борда на Българската асоциация по маркетинг: След 15 години България ще се доближи до развитието на страните от Европейския съюз от 2006 година. По данни на проведено през месец март проучване над 2/3 от българските бизнес организации и управляват лошо. Над 2/3 от българския бизнес се захранва от корупционни практики, показва още докладът. Ако оценката на Еврокомисията е "лошо управление", то оценката на повечето българи е "корумпирано управление чрез организирана престъпност".

Проф. Кръстьо Петков, председател на Българо-белгийската асоциация "Best2B": Корупцията се премести от централната власт към общините. Корупцията е разположена във ведомствата по тяхната вертикала и затова не трябва да се говори само за корупция по високите етажи на властта. Ако действително в основата на корупцията е икономиката, то трябва да се запитаме дали има нещо позитивно в нея през последните години. Единственото положително нещо в икономиката е въвеждането на валутния борд, който дисциплинира българските икономически агенти. Ако и следващите доклади бъдат подобни на този, то едва ли ще бъдат полезни както за правителството, така и за обществото.

МЕЖДУВРЕМЕННО
: Софийската градска прокуратура внесе в Софийския районен съд първия обвинителен акт срещу бившия директор на "Топлофикация-София" Валентин Димитров. Той е обвинен за това, че от 2000 г. до задържането му на 4 юли 2006 г. не е декларирал пред БНБ преводи на валута по негови сметки в Австрия. Предстои съдът да прецени дали делото да започне през есента или да го върне на прокуратурата, ако в него бъдат открити процесуални нарушения. Делото за източването на "Топлофикация - София", което се превърна и в епицентър на корупционния мегаскандал "Овчаров - Александров", е под засиленото внимание на Европейската комисия, отбелязва МЕДИАПУЛ.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.