Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
06-07-2007

ГЛОБАЛНИЯТ ФОРУМ ЗА МИГРАЦИЯ И РАЗВИТИЕ СЕ СЪБИРА В БРЮКСЕЛ

Първата среща на Глобалния форум за миграция и развитие ще се състои от 9 до 11 юли в Брюксел.

Дискусиите на правителствено равнище ще бъдат предшествани от среща на представители на гражданското общество, които ще се проведат през първия ден на форума. С това се дава началото на нов глобален процес, чиято цел е да се популяризира положителният ефект, който миграцията оказва върху развитието, както и обратното: позитивното влияние на развитието върху миграцията. Целта на брюкселските дискусии е да се приеме по-активен подход в политиката по миграцията и развитието, да се идентифицират нови средства за това и да се обменят ноу-хау и добри, иновативни практики.
 
Междувременно European Voice съобщи днес, че в ЕС обмислят създаване на механизъм за солидарност за подпомагане на по-малките страни-членки, изправени пред големия наплив от потенциални имигранти от Африка. Идеята за преразпределяне на имигранти бе дискутирана от посланиците на страните-членки в ЕС. Тя последва призива на Малта и други страни да приемат имигранти, които са спасени в Средиземно море. Вътрешният министър на Германия Волфганг Шойбле заяви, че най-добрата опция ще бъде приемането на клауза за солидарност със страни като Малта. 

В друпа публикация пак с днешна дата американският вестник "Интернешънъл хералд трибюн" се спира на масовата емиграция от Източна Европа към западната част на континента. Квалифицираните работници напускат Източна Европа на тълпи, пише вестникът, цитиран от БТА. Авторът Джуди Демпси припомня, че осем източноевропейски страни се присъединиха към Европейския съюз преди три години. Оттогава инженери и архитекти, медицински сестри и компютърни специалисти напускат на тълпи, в търсене на по-добро заплащане и възможности в Западна Европа, цитира тя публикуван вчера доклад на Виенския институт за международни икономически изследвания.

Демпси отбелязва, че в резултат недостигът на работна ръка е станал толкова остър в няколко източноевропейски държави, особено в Полша, че в опит да запълнят дупките те издават специални разрешителни за работа на граждани на Украйна, Беларус, Узбекистан и Таджикистан. Миналия месец служители на полското министерство на труда и социалната политика дори са посетили Индия и Китай, за да набират млади квалифицирани служители. Те са предприели тези пътувания след нееднократни оплаквания до правителството от компании в областта на електрониката, технологиите и строителството, че не могат да намерят достатъчно персонал, дава пример базираният във Виена институт.

Недостигът на работна ръка засяга и една от най-новите страни членки на Европейския съюз - Румъния, която се присъедини през януари, се отбелязва в доклада.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.