Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
07-07-2007

ЕВРОПЕЙСКИТЕ ГРАЖДАНИ ПОДКРЕПЯТ ЦЕЛИТЕ НА ХИЛЯДОЛЕТИЕТО ЗА РАЗВИТИЕ, НО НЕ ГИ ПОЗНАВАТ

Проучване на ЕК показва, че т.нар. Цели на хилядолетието за развитие се радват на широка обществена подкрепа от страна на гражданите на страните-членки. Обаче едва 4% от тях са запознати със съдържанието на инициативата на ЕС и ООН.

Българите знаят най-малко по темата: 39% на сто казват "не знам" за това, къде следва да отива помощта на ЕС за развитие. Румънците ни изпреварват: само 25% от северните ни съседи отговарят, че не знаят...

Мнозинството европейци подкрепят приоритетите на ЕС за развитие и сътрудничество. Сондажът показва, че 66% от гражданите на ЕС смятат за топ-приоритет ограничаването на крайната бедност и на глада в развиващите се страни. Втората откроена от респондентите цел - 46% - е борбата със СПИН, маларията и другите смъртоносни болести - особено в Африка. Мирът и сигурността се нареждат на трето място в сондажа с 43%, а човешките права - на четвърто с 37 на сто от гласовете на анкетираните.

Най-много европейци, 64 на сто от анкетираните, са посочили региона на Африка като най-нуждаещ се от помощ. На второ място с 34 на сто от гласовете, европейските граждани поставят като нуждаещ се от помощ региона на Индия.

 

Международната общност трябва да удвои усилията си за постигане на Целите на хилядолетието, е констатацията в доклад на ООН, който е изготвен точно в средата на фиксираната крайна дата за постигане на тези цели: 2015 година. Преди седем години страните, членуващи в ООН, се ангажираха да положат общи и систематични усилия по осем приоритета за развити, формулирани в Целите на хилядолетието. Портал ЕВРОПА припомня, че един от тези приоритети например е намаляването наполовина на броя на хората по света, които живаят с по-малко от един долар на ден.  Сред останалите цели са още да няма глад, децата да завършват начално образование без значение от какъв пол са, мерки за здравето на децата и майките, опазване на околната среда. В декларацията, под която през 2000 година се подписаха 189 държавни глави, е записано още, че трябва да се даде достъп до питейна вода, да се намали детската смъртност и др. 

В коментар на резултатите от последния "Евробарометър" ресорният еврокомисар Луи Мишел, който отговоря за развитието и хуманитарната помощ в изпълнителния орган на Европейския съюз, заяви, че както самите европейци, така и Комисията са пряко ангажирани в подпомагането на нуждаещите се хора и държави. Той посочи, че за миналата година близо 100 евро от всеки европейски гражданин са отишли като помощ за развитие. По думите на Луи Мишел начинът, по който до 2015 година могат да бъдат реализирани Целите на хилядолетието за развитие, е следният: да се даде повече помощ, да се осигури по-голяма ефективност на тази помощ, както и да се подобри координацията с останалите политики на Съюза като търговия и околна среда.

Сондажът отчита, че като цяло гражданите на ЕС имат ясна идея за приоритетите на помощта за развитие. През 2000 г. ООН определи като първи приоритет на Целите на хилядолетието за развитие намаляването на крайната бедност и глада.

Според гражданите в страните-членки, основната мотивация на богатите държави да подпомагат бедните е свързана с прагматизма. 28% от респондентите посочват световната стабилност като главна мотивация за даването на помощ за развитие, други 28 на сто от анкетираните посочват личния интерес като например спечелване на икономически предимства от ускорения търговски обмен между страната - донор и страната - бенефициент на помощи.

В съобщението на Европейската комисия за проучването се посочва, че е много ниско нивото на познание сред гражданите на конкретиката на инициативите Цели на хилядолетието за развитие и Европейски консенсус за развитие - които представляват конкретни принципи, приети през декември 2005 г. от всички европейски институции, с цел хармонизиране и подобряване на европейската помощ за развитие. Само 4% от анкетираните във всички страни-членки знаят подробности за Целите на хилядолетието - инициатива на ООН и ЕС.

Конкретно за България, в проучването „Евробарометър" се подчертава, че в новоприетите държави - най-вече в България - е много слабо познанието за приоритетите на ЕС по отношение на външната помощ. Най-голям процент отговори „не знам" на въпроса, към кой беден регион на света трябва според вас да отива помощта на ЕС за развитие, са дали именно българските граждани - 39%. В Румъния те са доста по-малко: 25 на сто.

Проучването „Евробарометър" на ЕК е проведено сред граждани във всички страни-членки на Европейския съюз в периода февруари - март 2007 година. Можете да видите цялото изследване ТУК.  

Портал ЕВРОПА припомня: с покана за представяне на предложения към неправителствените организации в 12 нови държави-членки на ЕС, Програмата на ООН за развитие (ПРООН)  и Европейската комисия (ЕК) стартират проект за информиране на гражданите  по въпроси, свързани с помощите за развитие и приноса на новите-донори за изпълнение на целите на хилядолетието за развитие. ПРООН и ЕК обявяват инициативата "12 национални дебата за  сътрудничеството  за развитие". Срокът за представяне на предложения е 24 август.

 



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.