Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
09-07-2007

ОРИГИНАЛНИЯ ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ЖАЛБАТА СРЕЩУ ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗА "НАТУРА" - САМО НА ПОРТАЛ ЕВРОПА!

Международната природозащитна организация WWF и шест български организации внесоха днес жалба до Европейската комисия, която изобличава българското правителство, че не е внесло пълен списък и е закъсняло с приемането на местата, защитени от европейската екологична мрежа Натура 2000.

Пълния текст на жалбата на английски език можете да видите ТУК. Той е предоставен на Портал ЕВРОПА от инициаторите.

Обобщение:

Настоящата жалба е основание Европейската комисия да започне процедура за санкциониране на българското правителство.

Официалният списък по Директивата за хабитатите, който българското правителство изпрати в Европейския съюз, включва само 180 места от "Натура 2000", които покриват 13% от територията на страната. Това стана, въпреки че на 21 ноември 2006 Националният съвет по биоразнообразие, който съветва българския министър на околната среда Джевдет Чакъров, предложи да бъдат включени 225 места, които покриват 28,6% от територията на страната, се казва в жалбата.

Джевдет Чакъров
„В списъка, предложен от българското правителство, са пропуснати почти всички места по Черно море, както и много планински зони близо до ски курорти, където се фокусира инвеститорският интерес", казва Катерина Раковска, координатор „Защитени територии и Натура 2000" във WWF.

Европейският съюз изиска от двете най-нови страни членки да внесат списък с местата по "Натура 2000" в началото на годината. Въпреки че българското правителство имаше техническата възможност да изпълни задълженията си навреме, то внесе списъка чак през март и дори „отложи" решението си за 45 места от "Натура 2000". Като площ „отложените места" покриват повече от половината от местообитанията по "Натура 2000" и включват зони с инвеститорски интерес, като Камчия и Емине-Иракли на Черно море, Западни и Централни Родопи и буферните зони на трите национални парка Рила, Пирин и Централен Балкан.

„Българското правителство заяви, че причината за забавянето на внасянето на пълния списък с предложени по "Натура 2000" места е „инвеститорският интерес" към някои райони, особено тези по Черно море и близо до ски курорти. Това е в пълно противоречие с изискванията на европейската Директива за местообитанията и националното законодателство, които посочват, че научните аргументи са единствен аргумент при обявяването на местата от "Натура 2000", казва Алберто Аройо Шнел, координатор „Натура 2000" във WWF.

Природозащитните организации не одобряват драстичните непълноти в мрежата "Натура 2000" в България. Покритието й е недостатъчно за над 70% от видовете, а за някои от тях дори не са включени въобще. Например за кафявата мечка, която е приоритетен вид по Директивата за местообитанията на ЕС - в мрежата "Натура 2000" в България са включени само 20% от местообитанията й, при изисквани 60%.

„Българското правителство постави основите на бъдещи изключвания на места от мрежата "Натура 2000", което остави отворена врата за инвеститори и строителни фирми. Правителството заяви, че местата с общи и подробни устройствени планове няма да бъдат включени в мрежата "Натура 2000". В резултат общините по Черно море и край ски курортите трескаво променят устройствените планове, където сега има „отложени места", обяснява Катерина Раковска. В същото време строителството в много предложени места от "Натура 2000" продължава. Например - в Природен парк Странджа на брега на Черно море и край ски зона Банско в Национален парк Пирин, въпреки че европейското законодателство защитава всички места, които отговарят на критериите за включване в мрежата Натура 2000.

Седемте организации, подали официалната жалба са WWF Дунавско-Карпатска програма България, Зелени Балкани, Сдружение за дива природа „Балкани", Информационен и учебен център по екология, Българско дружество по фитоценология, Екологично сдружение „Хаберлеа" - Асеновград и Студентския екологичен клуб при Софийския университет.

Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF развива дейности в над 100 държави с помощта на 4000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. Основните тематични направления в работата на WWF Дунавско-Карпатска програма България са защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.