Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
10-07-2007

БРЮКСЕЛ ЗОВЕ СТРАНИТЕ-ЧЛЕНКИ ДА СЪТРУДНИЧАТ ПО-АКТИВНО ПРИ РАЗКРИВАНЕТО НА ЗЛОУПОТРЕБИ С ЕВРОФОНДОВЕ

Европейската комисия призова страните-членки да сътрудничат по-активно с Брюксел за ограничаване на нередностите с пари от европейските фондове, пише EUobserver и цитира доклад, според който през 2006 г. в Европейския съюз над 1 милион евро са били обект на измама и злоупотреба с еврофондове.

Става въпрос за годишния доклад на ЕК, представен в понеделник вечерта от ресорния еврокомисар Сийм Калас, който отговаря за прозрачността и борбата с измамите. В доклада страните-членки се призовават да предоставят по-ясна, по-подробна и по-навременна информация за случаите, в които имат подозрения за злоупотреби с пари на европейските данъкоплатци. 

Калас, цитиран от EUobserver, е казал, че без сътрудничество между страните-членки борбата с измамите не е ефикасна, което уврежда репутацията на ЕС.

Докладът на ЕК отчита увеличаване броя на измамите със земеделските и предприсъединителните фондове и намаляване в структурните фондове и при т.нар. собствени ресурси.

EUobserver цитира и шефа на ОЛАФ Франц-Херман Брюнер, според когото Италия е "отличник" по сътрудничество с институцията, бореща се с измамите в ЕС. Италия е на второ място по брой активни разследвания на злоупотреби.

Брюнер същевременно разкритикува Белгия за липса на достатъчно активно сътрудничество, заключава EUobserver.

Необходимо е България да бъде по-активна в дейностите по предотвратяване на измами свързани със усвояването на средства от ЕС, тъй като темата за европейските фондове е много чувствителна и ползването им трябва да води до конкретни резултати. Това заяви генералният директор на ОЛАФ Франц-Херман Брюнер в Брюксел. По неговите думи в България се забелязва видим прогрес при борбата с измами от еврофондовете, но е необходимо още по-тясно сътрудничество с бизнеса. 

Междувременно друго базирано в Брюксел електронно издание - EUexpands - цитира ръководителя на Представителството на ЕК в София Майкъл Хъмфрис да казва -  вълната от оставки в българското правителство е добър знак за борбата срещу корупцията по високите етажи на властта, но не е достатъчно.

Изданието припомня за оставките на Овчаров и Петканов и за отстраняването на Нинова и Пеевски, както и за подадените в началото на месеца оставки на Караиванова и Килева и отново цитира Хъмфрис: "Не е наша работа да казваме, че този или онзи трябва да идат в затвора или да очакваме 25 присъди, но със сигурност досега направеното не е достатъчно." Цитиран от EUexpands, дипломатът заключава, че България има да извърви дълъг път в борбата срещу "високата" корупция.

ЕТО И СЪОБЩЕНИЕТО НА ПРЕССЛУЖБАТА НА ЕК ПО ТЕМАТА:

Европейската комисия публикува годишния доклад за 2006 г. относно защитата на финансовите интереси на Общностите и борбата с измамите. Комисията и държавите-членки имат съвместна отговорност в тази област. В доклада са посочени най-значимите мерки, предприети през 2006 г. от държавите-членки и от Комисията, с цел подобряване на превенцията и на борбата с измамите. В статистическа оценка на всички нередности, за които Комисията е била уведомена от държавите-членки, се посочва, че броят на нередностите е нараснал при селскостопанските, Кохезионния и предприсъединителните фондове, а е намалял при собствените ресурси и структурните фондове. Въпреки над 12 000-те оповестени нередности, целта остава постигане на напредък в бързината и качеството на предаването им.

„Добрият обмен на информация между държавите-членки и Комисията е от съществено значение за ефективни съвместни действия срещу измамниците" - каза Сийм Калас, заместник-председател на Европейската комисия и комисар, отговарящ за административните въпроси, одита и борбата с измамите. Той добави: „Именно затова е толкова важно държавите-членки да съобщават бързо за всичките си подозрения. Много от тях го правят, но при някои има какво още да се подобри." Заместник-председателят Калас заключи, че: „Няма причина да се плашим от прозрачността: Големият брой оповестени нередности може да послужи като добър показател за извършени задълбочени и ефективни проверки."

Тази година в доклада на Комисията относно защитата на финансовите интереси на Общностите и борбата с измамите се набляга на темите, свързани с анализ и управление на риска, бази данни за недопускане и инструментариум за ранно предупреждаване/сигнализиране за нередности.  В доклада се анализират системи за предизвестяване, основани на вътрешни информатори в държавите-членки и европейските институции, предоставящи първоначалната информация, която може да предизвика по-нататъшни разследвания. В другия край на процедурата по разследване в доклада се разглеждат стъпките, предприети за подобряване на събираемостта на несъбрани или възстановяването на погрешно изплатени суми, както и механизмите за събиране чрез прихващане съгласно националното законодателство. По-нататък в доклада се съдържа информация за събраните/възстановените суми и предприетите финансови корекции, особено когато дадено плащане не е направено в съответствие с правилата на Общността.
 
Подробни данни по сектори и по държави

  • В статистическото приложение към доклада са представени подробни данни по сектори и по държави-членки. В областта на собствените ресурси броят на разкритите и оповестени измами и нередности (случаи за суми над 10 000 EUR) е намалял с 12 % спрямо 2005 г., но сумата, засегната от нередности се е повишила с над 7 % (от 328 млн. EUR на 353 млн. EUR). Стоките, които през 2006 г. са най-засегнати от нередности, са телевизионните приемници, тютюневите изделия, маслата и мазнините, като най-често техният произход е от Китай, САЩ, Япония, Бразилия и Южна Корея.  
  • При разходите за земеделие броят на оповестените нередности се е повишил с 3 % спрямо предходната година. Общата сума за 2006 г. е с 15 % по-малко, т.е. 87 млн. EUR. Най-големият брой оповестени нередности се отнасят до развитието на селските райони, до сектора на едрия рогат добитък, както и до сектора на плодовете и зеленчуците. Очакваното въздействие на измамите е сравнително стабилно. Взети заедно, тези три групи съставляват почти 60 % от общия брой оповестени нередности и почти 70 % от общата сума, засегната от нередности.
  • Броят на оповестените нередности за 2006 г. относно структурните мерки (включително Кохезионния фонд) е намалял с 10 % спрямо предходната година, докато финансовото въздействие за 2006 г. се е увеличило със 17 % на 703 млн. EUR. Както в предишни години, повечето нередности (около 75 %) са констатирани в Европейският фонд за регионално развитие и в Европейския социален фонд. Очакваното въздействие на измамите е спаднало спрямо 2005 г.
  • Относно предприсъединителните фондове броят на нередностите е нараснал с 13,6 %. Предполагаемото финансово въздействие на нередностите се е увеличило при ФАР и САПАРД, но е намаляло при ИСПА (от 6,9 млн. EUR за 2005 г. на 1,2 млн. EUR за 2006 г.). Общата сума оповестени нередности за 2006 г. е намаляла с 26 % на 12,318 млн. EUR (от 16,7 млн. EUR за 2005 г.). Очакваното въздействие на измамите е спаднало спрямо 2005 г.
     
    Резултати от борбата с измамите през 2006 г. (вижте ги тук)

Обща информация

Законодателството на Общността изисква от държавите-членки да уведомяват Комисията за случаите на измами и други нередности, които са в ущърб на финансовите интереси във всички области от дейностите на Общността. Въпреки това, представата, която се добива от статистическите данни, не е съвсем пълна, тъй като Комисията разчита на оповестяването на случаите от страна на държавите-членки. Важно е да се прави разлика между измами и нередности: измамата се определя като нередност, извършена умишлено, представляваща престъпно деяние, което може да бъде определено като такова само от съд. Истинското финансово въздействие на измамите може да бъде измерено чак в края на съдебното производство.

Можете да намерите доклада и неговите приложения тук.

Докладът се публикува едновременно с годишния доклад за дейността на Европейската служба за борба с измамите (OLAF) за същата година.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.