Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
11-07-2007

ЕП ПРИЗОВА ЗА "ЛИБЕРАЛИЗИРАН ЕВРОПЕЙСКИ ЕНЕРГИЕН ПАЗАР, КОЛКОТО Е ВЪЗМОЖНО ПО-СКОРО"

ЕП прие незаконодателен доклад в отговор на мерките за пълната либерализация на вътрешния пазар за електричество и газ, с който призова за прилагане на законодателството от държавите-членки, повече инвестиции в електрическата мрежа и газовите мрежи, преустановяване на регулираните цени и сътрудничество на националните регулатори на ниво ЕС. Според тях прилагането на по-нататъшни мерки за разделяне на собствеността в газовия сектор не трябва да става веднага и за този сектор е необходим специален подход.
 
На 10-ти януари тази година Европейската комисия предложи обширен пакет от мерки за създаване на нова енергийна политика за Европа, с цел борба с промените в климата и увеличаване на енергийната сигурност и конкурентоспособността на ЕС. Пакетът от предложения има за цел създаването на истински вътрешен енергиен пазар и засилването на ефективното регулиране. Докладът от  Alejo Vidal-Quadras (EНП-ЕД, Испания) анализира предложенията на Комисията и съдържа препоръки към Комисията и Съвета за евентуални подобрения.

Докладът споделя становището на Комисията, че няма алтернатива на процеса на либерализация и призовава държавите-членки да гарантират пълното и ефективно транспониране на съществуващите директиви за либерализацията на пазара.
 
Разделяне на собствеността върху преносната инфраструктура
 
Въпреки че депутатите считат, че разделянето на собствеността върху преносната инфраструктура е най-важният инструмент за насърчаването по недискриминационен начин на инвестициите в инфраструктурата, гарантирането на справедливи условия за достъп до мрежата за новите участници на пазара и прозрачността на пазара, те подчертават, че този модел може да не даде решение на всички нерешени въпроси, като например взаимосвързаността на инфраструктурата и точките на претоварване.
 
ЕП признава, че прилагането на по-нататъшни мерки за разделяне на собствеността в газовия сектор не трябва да става веднага и следователно настоятелно призовава за разработване на специални решения, насочени към улесняване функционирането на сектора в процеса на доизграждане на вътрешния пазар на газ, като се отчитат разликите между пазарите нагоре и надолу по веригата.

Според депутатите Комисията трябва да разгледа структурните разлики между газовия електроенергийния сектор  в рамките на ЕС. Те искат от Комисията да представи балансирано предложение, което да осигурява възможност за газовите компании в ЕС да ползват инвестициите в газопроводи и сключването на дългосрочни договори като средство за засилване на позициите им в преговорите с трети страни.
 
Прилагане на законодателството

Членовете на ЕП изразяват загриженост във връзка с големия брой държави-членки, които все още не са въвели в законодателството си Директива 2003/54ЕО и Директива 2003/55/ЕО, и  на тези, които не са успели да ги приложат правилно. Депутатите   призовават държавите-членки незабавно да транспонират и да приложат изцяло тези директиви и приветства инициативата на Комисията за откриване на процедури за нарушение срещу държавите-членки, които не са успели да транспонират или приложат правилно тези директиви.

Необходимост от инвестиции

Членовете на ЕП считат, че има нужда от инвестиции за подобряването на електрическата мрежа и газовите мрежи, с цел гарантиране на сигурността на доставките в ЕС. Докладът настоява за осигуряването на стабилност, съгласуваност и прозрачност на регулаторната рамка, за да се създаде благоприятна инвестиционна среда. Също така е необходимо държавите-членки да улеснят увеличаването на капацитета на мрежата, за да може тя да включи и едно ново масово производство на възобновяеми енергийни източници в континенталната част и офшорните зони.
 
Регулаторни органи
 
Депутатите приветстват предложението на Комисията за засилване на сътрудничеството между националните регулаторни органи на равнище ЕС, чрез организация на ЕС, но в същото време подчертават, че националните регулаторни органи трябва да останат единствения орган, който взема решения, засягащи единствено националния им пазар. „По-голямото сближаване и хармонизация на техните правомощия е от съществено значение за преодоляване на техническите и регулаторни различия, които се явяват като сериозна пречка пред трансграничната търговия и взаимосвързаността на инфраструктурата," се казва в текста. Депутатите изразяват „критично отношение за прекалената намеса от страна на някои правителства в процеса на вземане на решения от националните регулаторни органи, тъй като това накърнява функцията им на независими органи".

Регулирани цени

ЕП настоятелно призовава държавите-членки постепенно да преустановят прилагането на общи регулирани цени, като същевременно гарантират предприемането на подходящи мерки за защита на уязвими потребители.
 
Взаимосвързаност на инфраструктурата

Депутатите приветстват индикативната цел за постигане на 10%-но равнище на взаимосвързаност на инфраструктурата в държавите-членки и призовава държавите-членки да положат повече усилия, включително и чрез засилване на двустранното сътрудничество за премахване на техническите, административни и политически пречки пред завършването на текущите и предстоящи проекти, и по-специално четирите проекта, определени от Комисията като проекти от  европейско значение. Също така те искат по-бързо назначаване на европейски координатори за проекти от европейско значение, при които има проблеми с  изпълнението им.
 
Социален ефект и защита на потребителите

ЕП счита, че е "необходимо да се гарантира доставката на електричество за потребителите, с оглед посрещане на основните нужди и че срещу наличието на енергийна бедност следва да се води борба, като се използват всички налични средства". Депутатите призовават за прилагане на целесъобразни и прозрачни социални мерки, необходими за защита на уязвимите потребители в неравностойно положение, без същевременно да се пречи на съществуването на лоялна конкуренция.
 
В заключение докладът отново изтъква важността от постигането на напълно либерализиран европейски енергиен пазар, колкото е възможно по-скоро, и настоява Комисията да представи своя пакет от допълнителни мерки за вътрешния пазар в края на м. септември 2007 г.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.