Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
16-07-2007

ФРЕНСКО МЕСТНО РАДИО: ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ Е СКЕПТИЧНО КЪМ БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ КАТО СТРАНИ-ЧЛЕНКИ НА ЕС

„България и Румъния са слабо познати в западните страни. Репутацията им буди голям скептицизъм сред жителите на департамента Ивлин - Франция".

Това се заключава в тазседмичното издание на петминутната рубрика „Европейска хроника" на местното „Ивлин радио".

Портал ЕВРОПА проучи, че медията „Ивлин радио", която е обърнала внимание на България и на Румъния в своята европейска хроника тази седмица, е местна френска УКВ-радиостанция, която се финансира чрез общински и държавни субсидии. 

Департаментът Ивлин (Yvelines), който се намира в Северна Франция, е с население от милион и триста хиляди жители, а радиостанцията, която излъчва на честота 88.4FM, има потенциална аудитория от 847 000 слушатели. „Ивлин радио" е със седалище в град Марли льо Роа (Marly Le Roi), но скоро ще се мести във Версай, похвали се пред Портал ЕВРОПА г-н Бертен, шеф на радиото.  

Автор на европейската рубрика, посветена на България и Румъния, е Алина Петреа - стажантка в „Ивлин радио" и студентка по журналистика. Г-ца Петреа е с румънски произход.

В рубриката „Европейска хроника" е включен въпрос под формата на анкета със случайни минувачи - за или против присъединяването на България и Румъния към ЕС сте?

Условията за присъединяването се съдържат в подписания през април 2005 г. от 25-е тогавашни страни-членки и от новоприсъединяващите се Присъединителен договор, припомня „Ивлин радио" за своите слушатели. 

Въпреки многобройните проекти за срещи и обмен между млади хора от изтока и запада, жителите на нашия департамент остават силно негативно настроени към присъединяването на България и Румъния към ЕС - се казва в рубриката.

Ето някои от мненията на интервюираните граждани:

  • „Разликите в равнището на икономическо развитие между Западна Европа и тези държави са огромни."
  • „Европа на 25-е и без това е достатъчно голяма. Чудовищно голяма. Ставаме много. Освен това е важно какви държави асоциираме, дали са бедни. Самата Франция започва да има проблеми с това."
  • „Тези две страни са част от Европа. Нито се шокирах, нито се притесних от тяхното присъединяване. Смятам, че е съвсем нормално. Знаем - съединението прави силата. И по отношение на трудовата заетост не виждам проблем. Ето, мен миналата година ме приеха в училище за медицински сестри - може би един ден ще ида на работа в Румъния или България."
  • „Румънците масово идват тук и ни взимат това, което имаме. Румънците са трудно управляеми."
  • „Аз не съм съгласен с днешната форма на изграждане на Европейския съюз. Аз съм по-скоро за съюз на нациите, нещо като Европа, в която приоритет има родината на всеки - като всяка страна-членка има бюджетна и юридическа независимост. Аз по-скоро подкрепям стимулирането на икономически споразумения между големите и силните държави. Иначе ЕС започва да става неуправляем."

Можете да чуете оригинала ТУК. (mp3) 

Можете да видите сайта на "Ивлин радио" ТУК.  

Рубриката "Европейска хроника" по "Ивлин Радио" при създаването си е била спонсорирана от Европейската комисия. Тя е с петминутно времетраене и продължава да се излъчва всяка седмица. Идеята е в нея да се дава думата за изразяване на гледна точка по различни европейски въпроси на местните жители.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.