Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
17-07-2007

ОЛАФ: ТЪРПЕНИЕТО НА СТРАНИТЕ ЧЛЕНКИ КЪМ БЪЛГАРИЯ СЕ ИЗЧЕРПВА.

В момента ОЛАФ разследва 12 случая, свързани с България, и оценява още 15, каза генералният директор на Европейската служба за борба с измамите пред вестник "Дневник".
 
Франц-Херман Брюнер,  шеф на ОЛАФ каза , че има известни усилия, но "предстои още дълъг път" за да може да бъде отбелязан напредък.  Според него усилията на България  са започнали много късно и затова има забавяне в резултатите.

В ОЛАФ е установено, че разследването на  даден разход на европейски средства в България, отнема твърде дълго време, преди да се задейства институционалната машина на българските власти.

"В разследванията са намесени прекалено много организации следствието, Министерството на вътрешните работи и др. които винаги трябва да работят заедно, а не да са разединени както сега. Тези структурни проблеми са известни не само за нас, но и за българските власти. Те трябва да си направят необходимите изводи за бъдещето и да действат. "

Директорът на ОЛАФ припомни, че все пак това е борба със сложни икономически престъпления и е нужно време за магистратите да се запознаят с тяхната динамика и структура. "Очевидно румънските магистрати са научили урока си по-бързо" каза той пред "Дневник".

Румънците са започнали подготовката си много по-рано от България и са приели правилното разпределение на европейските средства като свой приоритет още преди присъединяването. Според Франц-Херман Брюнер проблем също е и недостатъчното сътрудничество между българските институции.

В момента ОЛАФ разследва 12 случая, свързани с България, и оценява още 15.

Най-често срещаните проблеми в България са свързани с ясните и прозрачни търгове. Според ОЛАФ процедурите за търговете се спазват слабо.  Необходимо е да се вземат мерки от съответните власти. Нужни са повече прозрачност и обективност при обществените поръчки.

"Повечето засечени измами започват в много ранен етап на процедурите". Нужен е ясен сигнал от властите, че ако някой се опитва да злоупотребява със сложните процедури при търговете, ще понесе последици.
В България, както  и други нови страни членки, има  има проблем със съда - "той просто не е достатъчно подготвен да разбере динамиката на този тип престъпления".

Но процесът за научаване на процедурите и принципите за разследване на финансови злоупотреби със средства от ЕС в България трябва да бъде ускорен, тъй като "търпението на страните членки се изчерпва".


По материал на вестник "Дневник"



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.