Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
22-08-2007

САЙТЪТ НА МИНИСТЪР ГРЪНЧАРОВА ЗА ПРОЗРАЧНОСТТА

Инициативата е финансирана по Комуникационната стратегия. Цялата издръжка на сайта, включително техническата поддръжка, струват 3 200 лева за година.

Блогът ми е покана към младите да участват в политиката. Един интернет-сайт не може да бъде панацея за повишаване на прозрачността в управлението, но със сигурност „...С прозрачност винаги може да се стигне по-далеч” – това съобщи на 22 август министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова, представяйки на брифинг своята инициатива за създаване и поддръжка на блог и информационен сайт. Именно цитираната фраза е девизът на интернет-инициативата на министъра.

Тя поясни, че политиката на прозрачност е основен принцип, който придобива още по-голяма актуалност в навечерието на местните избори. Целта е чрез интернет-сайта Грънчарова да може да комуникира директно с гражданите по различни въпроси от политиката и всекидневието. Тези, които искат да участват в дискусията, трябва да посочват име и електронен адрес. Анонимни постинги няма да се публикуват, каза Грънчарова.

Адресът на блога не е с типичното за официалните институционални сайтове разширение „bg” – блогът на Грънчарова е www.gerganagrancharova.eu.


„Все още нямам отговор сама за себе си на въпроса, дали прозрачността има определени граници, някакъв лимит”, каза г-жа Грънчарова пред журналисти. Тя каза още, че ако инициативата се окаже успешна, тя ще бъде добър импулс за останалите политици.

Сайтът съдържа две основни части – информационна и диалогична. В информационната част сред рубриките се откроява „Европейски съюз” – в която са събрани най-важните документи, включително за първи път на български всичките 233 страници от Проектодоговора за изменение на Договора за Европейския съюз и Договора за създаване на Европейската общност .

Надявам се до октомври Договорът да стане факт – каза на пресконференцията Гергана Грънчарова.

В рубриката „Добри практики” идеята е да бъде давана видимост на редица положителни примери от проекти с европейска насоченост, като първият от тях – който вече фигурира на сайта – се отнася до гражданското наблюдение върху работата на съдилищата в Североизточна България.

Началото на „Обществено мнение” е сложено с импровизирана анкета, създадена от екипа на министър Грънчарова, с която се търси мнението на посетителите на сайта й за това, коя от отделните институции в България може да се определи като най-прозрачна и кой конкретен политик има най-голям принос за прозрачността. Целта на интернет-анкетата е да се изпробва българското разбиране за важността на принципа за прозрачност в управлението, поясни министърът по европейските въпроси.

В блоговата част на сайта www.gerganagrancharova.eu вече има два персонални постинга на министърката. Техните заглавия са съответно „Местните избори – повече местни или повече избори” и „За хората и мишките в политиката”.

blogroll
В рубриката „Колеги и приятели” са поместени поздравления за инициативата – първите от тях са от министрите Николай Василев и Даниел Вълчев, от ръководителя на Представителството на ЕК Майкъл Хъмфрис и от шефката на „Хюлед Пакард” Саша Безуханова.

Интересна е и графата „Блогрол” – Грънчарова е подбрала да публикува линкове към някои от по-популярните блогове, сред които на външния министър Ивайло Калфин, на евродепутите Биляна Раева, Душана Здравкова и Николай Младенов, както и на директора на Европейския институт Юлиана Николова.

Какво написа в блога си министърът?

Лично мнение – гласувайте за тези, които знаят цената на парите, имат професионален опит и добра история зад гърба си ” – пише Грънчарова в първия постинг и пояснява - Европейското членство променя фокуса. Кметът на Каспичан вече ще трябва да може да говори не само с кмета на Добрич, но и с Брюксел. Общинският съветник от Царево ще трябва да може да види нещата с плажната ивица за повече от едно лято. През четирите години на мандата предстои усвояването на огромен европейски финансов ресурс. Рязко различен, рязко по-голям от всички мандати досега. Този ресурс няма да е разпределен равномерно. Но ще е разпределен справедливо. Това означава повече за по-добрите кметове, с по-добрите екипи. Общините са най-големият получател на средства от европейските фондове. Тези пари няма да се разпределят по социален признак, а по чисто пазарни правила. Ще спечелят онези, които могат да правят проекти при пазарни правила.


Челен опит

Портал ЕВРОПА поздравява министър Грънчарова с инициативата и й пожелава успех, както и постоянство.

Междувременно проучихме кои от колегите на г-жа Грънчарова в страните-членки на ЕС също имат блогове и сайтове. Ето какво констатирахме:


  • Министърът на външните работи на Гърция Дора Бакояни http://www.dorabak.gr/
  • Държавния министър по европейските въпроси на Ирландия Дик Роуч http://www.dickroche.com/
  • Италианската министърка на европейската политика и на външната търговия Ема Бонино http://www.emmabonino.it/
  • Холандският министър по европейските въпроси Франс Тимерманс http://www.franstimmermans.nl/
  • Финландският министър по миграцията и европейските въпроси Астрид Хорс www.astridthors.net
  • Сесилия Малмстрьом, министър по европейските въпроси на Швеция http://www.cecilia.nu/
  • Белгийски държавен секретар по европейските въпроси Дидие Донфу www.didierdonfut.be/site
  • А на този линк са блоговете на четирима еврокомисари и на трима ръководители на представителства и делегации на ЕК в други страни http://blogs.ec.europa.eu/

Още по темата от Портал ЕВРОПА

9 май 2007 – „100 % Европа”: онлайн разговор с министър Грънчарова.

9 май 2007 – „Въпроси и отговори към министъра по европейските въпроси”.

17 юли 2006: Проучване на Портал ЕВРОПА за новото ни законодателство за прозрачността.

Юни 2006: Портал ЕВРОПА помести преди година поредица под заглавие „Мътна прозрачност” в седем части. Вижте я в рубриката ни „Тема на месеца”.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.