Europe.bg
  Начало - Портал ЕВРОПА представя
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Портал ЕВРОПА представя

  • A+
  • A-

РЕШЕНИЕТО НА ЕК ЗА "МЕХАНИЗМА ЗА ОЦЕНКА И СЪТРУДНИЧЕСТВО"

РЕШЕНИЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ
От 13 декември 2006г.

За създаването на механизъм за сътрудничество и оценка на напредъка на България при изпълнението на конкретно дефинирани показатели, наречени "benchmarks" в областите на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност.

Европейската Комисия, взимайки предвид Договора за Европейския съюз, Договора за създаване на Европейската Общност, Договора за присъединяване на България и Румъния и в частност чл. 37 и чл. 38., и вземайки под внимание мненията, изразени от страните-членки,

Въз основа на:

1. Европейският Съюз се основава на върховенството на закона, принцип общ за всички страни-членки.

2. Пространството на свобода, сигурност, справедливост и общ вътрешен пазар, създадени от Договора за Европейския Съюз и Договора за Европейската Общност, се базират на взаимно доверие, че административните и съдебни решения и практики във всички страни-членки напълно се подчиняват на върховенството на закона.

3. Това означава, че във всички страни-членки трябва да съществува безпристрастна, независима и ефективна съдебна и административна система, подсигурини по съответния начин и по-специално за борба с корупцията и организираната престъпност.

4. На 1 януари 2007г. България ще стане член на Европейския Съюз. Комисията въпреки че отбелязва значителните усилия, положени от България за завършване на подготовката за членство, е идентифицирала наличието на оставащи проблеми в доклада си от 26 септември 2006г., по-специално в отчетността и ефективността на съдебната система и правоналагащите органи, където е необходим допълнителен прогрес, който да осигури техните възможности да приемат, изпълняват и прилагат мерките за налагането на вътрешния пазар и в областта на свободата, сигурността и правосъдието.

5. Член 37 от Договора за присъединяване дава право на Комисията да вземе необходимите мерки в случай на неизбежен риск от страна на България да доведе до пробив във функционирането на вътрешния пазар чрез неуспех да изпълни поетите задължения. Член 38 от Договора за присъединяване дава право на Комисията да вземе необходимите мерки в случай на неизбежен риск от сериозни слабости от българска страна при транспонирането, състоянието на изпълнението и прилагането на законите, приети по Глава VІ на Договора за ЕС и Глава ІV от Договора за ЕО.

6. Оставащите проблеми в отчетността и ефективността на съдебната система и правоналагащите органи са предпоставка за създаването на механизъм за сътрудничество и оценка на напредъка на България при изпълнението на конкретно дефинирани показатели, наречени "benchmarks" в областите на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност.

7. Ако България не успее да изпълни адекватно тези показатели "benchmarks", Комисията може да приложи предпазните мерки, по силата  на членове 37 и 38 от Договора за присъединяване, включително отмяната на задължението на страните-членки да признават и изпълняват съдебните решения и присъди, , наложени от български съдилища, като например заповеди за арест, според условията посочени в общностното законодателство.

8. Това решение не изключва приемането по всяко време на предпазни мерки, посочени в членове 37 и 38 на Договора за присъединяване, ако условията за подобни мерки са налице.

9. Настоящото решение трябва да бъде допълнено, ако оценките на Комисията покажат нужда от уточняването на показателите „benchmarks". Настоящото решение трябва да бъде отменено, когато всички показатели са изпълнени задоволително.

Прие решението:

Член 1
България трябва да представя до 31 март всяка година, започвайки от 31 март 2007г., доклад до Комисията за напредъка постигнат по всеки един от показателите, представени в Анекса.
Комисията може по всяко време да предоставя техническа помощ чрез различни дейности или да получава и обменя информация за напредъка по конкретните показатели. В допълнение Комисията може по всяко време да организира експертни мисии в България за тази цел. Българските власти ще предоставят необходимата подкрепа в този контекст.

Член 2
Комисията ще представя на Европейския Парламент и Съвет своите бележки и данни в Доклад за България, който за пръв път ще бъде представен през юни 2007г.
Комисията ще докладва отново след това, когато това се изисква и поне веднъж на всеки шест месеца.

Член 3
Това решение ще влезе в сила самокато част от и от датата на влизането в сила на Договора за присъединяване.

Член 4
Това Решение е изпратено на всички страни-членки.

Брюксел 13 декември 2006г.

От името на Комисията Оли Рен, европейски комисар

АНЕКС

Необходимите показатели, посочени в член 1, които България трябва да постигне:

1. Да приеме поправки в Конституцията, премахващи всяко съмнение в независимостта и отчетността на съдебната система.

2. Да осигури по-прозрачен и ефективен съдебен процес чрез приемането и изпълнението на нов закон за съдебната система и нов граждански процесуален кодекс. Трябва да докладва за влиянието на тези нови закони, както и на наказателния и административния кодекси, особено в досъдебната фаза.

3. Да продължи реформата в съдебната система за да се увеличи професионализма, отчетността и ефективността. Да направи оценка на резултатите от тази реформа и да публикува резултатите всяка година.

4. Да проведе и докладва за професионални, надпартийни разследвания на обвинения за корупция по високите етажи. Да докладва за вътрешните инспекции на обществените институции и за публичност на имуществото на високопоставените официални лица.

5. Да вземе допълнителни мерки за превенция и борба с корупцията, в частност по границите и в местното самоуправление.

6. Да приложи стратегия за борба с организираната престъпност, като се фокусира върху тежките престъпления, прането на пари, както и върху системната конфискация на собствеността на престъпници. Да докладва за нови и текущи разследвания, обвинения и присъди в тези области.

По темата



 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.