Europe.bg
  Начало - Портал ЕВРОПА представя
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Портал ЕВРОПА представя

  • A+
  • A-
04-07-2007

ПОРТУГАЛСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

 * Проверете вашите знания с играта "Европа" ТУК...

 

Основната задача, която стои пред Португалското председателство на ЕС, започнало на 1 юли 2007 г., е да разработи т.нар. Reform Treaty - Договора за реформата на ЕС, така че той да бъде ратифициран от страните членки с оглед на предстоящите избори за ЕП през 2009 г.

Това стана ясно на церемония в Берлин в първия юлски ден, когато германският първи дипломат Щайнмайер връчи на португалския си колега символистична "щафетна палка" за старта на новото европредседателство.

„Целта ни е да не изгубим постигнатото в Брюксел споразумение и за одобрим новия договор възможно най-скоро", заяви премиерът на страната Сократес. Предвижда се междуправителствената конференция за договора да започне на 23 юли, за да бъде одобрен той на срещата на ЕС през октомври.

България също вярва, че до края на председателството на Португалия на ЕС ще стане факт договорът за реформите на ЕС. По него трябва да се произнесе и българският парламент. 

Приоритетите

Сред останалите приоритети е подготовката на нов цикъл от стратегията за растеж и заетост, който португалското председателство иска да е по-силно ориентиран към иновациите. В областта на правосъдието и вътрешните работи имиграцията - законна или не - и присъединяването на нови държави-членки към Шенгенското пространство ще бъдат основните точки в дневния ред.

Форумът на ЕИ
Посланикът на Португалия у нас Мариу Жезуш душ Сантуш посочи на специалното организирано в столицата от Европейския институт представяне на приоритетите на Лисабон, че страната му ще започне дебат за нов технически план за действие за енергетиката, за недостига на водни ресурси и за ефективна европейска морска политика.

Особено внимание ще обърнем по време на нашето председателство на социалните проблеми, на развитието на човешките ресурси и на борбата срещу бедността, каза още посланикът и добави: основен приоритет ще бъде и свободното движение на хора в ЕС и миграционният въпрос. Правосъдието и правораздаването, както и защитата на личните данни, са сред основни цели на португалското председателство на ЕС, подчерта дипломатът.

По думите на Мариу Жезуш душ Сантуш друг приоритет пред председателството на Португалия е изпълнението на стратегията за противодействие на тероризма и на организираната престъпност. Сред посочените други теми и приоритети са климатичните проблеми, икономическото и социалното развитие, разоръжаването, борбата с епидемичните заболявания.

Югът

„Ще направим всичко възможно да поставим отношенията с юга по-високо в европейските приоритети", заяви португалския премиер Жозе Сократес. ДПА коментира, че Лисабон ще се опита да пренасочи европейската външна политика на юг като поднови отношенията с Африка, засили средиземноморския диалог и близкоизточните мирни усилия, както и създаването на привилегировано партньорство с Бразилия.
 
Първото значително събитие под португалското председателство е срещата с Бразилия на 4 юли. Лисабон планира да постави голямата португалски-говоряща страна наравно с привилегированите партньори на съюза като САЩ, Русия, Китай или Индия.
Срещата с Бразилия стартира плановете за засилване на значението на южното полукълбо във външната политика на съюза. Най-спешните приоритети на Лисабон включват Африка, където САЩ и Китай разширяват влиянието си за сметка на Европа. „Светът се промени", заяви външният министър Луиш Амадо, подчертавайки че остарялата „нео-колониална" политика на Европа спрямо Африка трябва да бъде заменена от „стратегическо сътрудничество". Приливът на африкански емигранти на Стария континент е само видимата страна на „динамиката на неравенството", заяви Амадо. Освен това португалското председателство ще търси задълбочаване на диалога между северните и южните брегове на Средиземно море. Лисабон ще свика среща с около 80 африкански лидери на 8 и 9 декември. Председателството иска да възобнови диалога, който бе отложен след първоначална среща на предишното португалско председателство през 2000г. в Кайро. Търсените промени в европейската външна политика се изразяват и в опитите за търсене на мир в Близкия изток. В същото време Лисабон иска да изпрати сигнал за добрата воля на съюза към Турция. Южната политика обаче няма да доведе до пренебрегване на въпроси като стабилизацията на Балканите и отношенията с Русия, обеща Сократес.

Португалското председателство на ЕС ще работи в тясно сътрудничество с Европейската комисия и с българските власти, така че българските медицински сестри да се завърнат в родината си. Това е приоритет на започналото от 1 юли Председателство на Португалия на ЕС, каза посланикът на страната в София Мариу Жезуш душ Сантуш на конференцията, организирана от Европейския институт.

Програмата

Програмата на председателството е комплексна, но може да бъде улеснена от добрите връзки с председателя на ЕК -Жозе Мануел Барозу, който е и бивш португалски премиер, коментират анализатори, цитирани от ДПА.

Портал ЕВРОПА припомня, че от януари е в сила нова система за ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз, която предвижда прилагане на съвместна програма по време на три последователни председателства. За пръв път предишният ротационен председател на ЕС Германия работеше съвместно и в екип със следващия и по-следващия: Португалия и Словения. Това осигурява през 18-е месеца на "Тройката" по-висока степен на приемственост, която е от важно значение за справянето с предизвикателствата пред съюза.

Вижте ТУК 18-месечната програма на германското, португалското и словенското председателства на ЕС.

Символите

Логото на Португалското председателство е "синьо цвете" - то символизира днешна Португалия: модерност, хармония, океаните, прозрачност и отвореност към бъдещето. Вечнелистчетата са подредени свободно, но концентрично - което символизира личния принос на всяка страна-членка към общото усилие за изграждането на Европа. Възможността символът да приеме цветовете на различните национални знамена на страните-членки придава конструктивен имидж на отвореност и сътрудничество с всяка държава от ЕС.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ...
  • Всичко за интернет-страницата на Португалското председателство на ЕС вижте ТУК - ЕС, страни-членки, институции и речник на термините.
  • Проверете вашите знания с играта "Европа" ТУК...
  • Освен на редакционната поща на Портал ЕВРОПА, вие можете и ТУК - на сайта на Португалското председателство - да изразите личното си мнение за бъдещето на Европа.
  • Информация за приоритети, лого, организацонни въпроси и логистични въпроси, свързани с Португалското председателство има ТУК.
  • Искате да знаете повече за Португалия? Вижте ТУК за нейната история, културно наследство и икономика.
 

По темата



 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.