Europe.bg
  Начало - Събития
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Събития

  • A+
  • A-
28-11-2007

ГОДИШНИЯТ ДОКЛАД НА ЕК ЗА НАПРЕДЪКА ПО ЦЕЛИТЕ ОТ КИОТО

ЕС се доближава до залегналите в Протокола от Киото цели за ограничаване на емисиите на парникови газове, но за постигането им е необходимо приемането и бързото прилагане на допълнителни инициативи. Такова е заключението на годишния доклад на Комисията за напредъка към постигане на целите от Киото. От последните предвиждания на държавите-членки се вижда, че благодарение на вече взетите мерки, както и на покупката на кредити за емисии от трети държави и горските дейности, водещи до поглъщане на въглерод от атмосферата, емисиите на ЕС-15 през 2010 г. ще достигнат 7,4 % под равнището от избраната базова година (1990 в повечето  случаи) – което е малко над целта за ограничаване на емисиите за 2012 г., определена на 8 %. Обсъжданите в момента на общностно и национално равнище допълнителни политики и мерки, при условие че бъдат приведени в действие цялостно и незабавно, ще позволят постигането на целта и дори ще доведат до намаляване на емисиите с 11,4 %.  

Комисарят по околната среда Ставрос Димас заяви: „От последните предвиждания се вижда, че целта от Киото ще бъде постигната по повече от удобен начин, веднъж след като държавите-членки приемат и приведат в действие обсъждащите се в момента допълнителни действия. Аз ги призовавам следователно бързо да направят това. Чрез решенията си за разпределение на квотите на национално равнище по Схемата за търговия с емисии на ЕС за периода 2008–2012 г., Комисията вече допринесе съществено за постигане на целта от Киото. Това представлява и солидна основа за осъществяването на нашите по-амбициозни цели за емисиите за 2020 г., за постигането на които ще представим известен брой предложения в началото на следващата година.

Поети задължения в Киото

По силата на Протокола от Киото, държавите-членки на ЕС-15 са длъжни да намалят общите си емисии на парникови газове през периода 2008–2012 г. с 8 % спрямо равнището на базовата година. Обща цел за емисиите на ЕС-25 или ЕС-27 липсва. Повечето държави-членки на ЕС-12 са поели индивидуални задължения за намаляване на емисиите с 6 % или 8 % спрямо базовите равнища за същия период. Кипър и Малта нямат целеви стойности.

Исторически емисии и предвиждания до 2010 г.

Както беше обявено през юни, емисиите на парникови газове на ЕС-15 през 2005 г. – последната година, за която са налични пълни данни – бяха с 2 % по-ниски от равнищата през базовата година. Това контрастира със стопанския растеж (над 35 %) през същия период. За ЕС-25 ограничаването на емисиите през 2005 г. беше в размер на 11 % спрямо равнищата от базовата година.
От последните предвиждания на държавите-членки се вижда, че вече приведените в действие политики и мерки се очаква да намалят емисиите на ЕС-15 с 4 % под равнищата на базовата година до 2010 г., т.е. до средата на периода 2008–2012 г.
Плановете на 10 от държавите-членки на ЕС-15 за купуване на кредити, произтичащи от проекти за ограничаване на емисиите, провеждани в трети държави по силата на пазарноориентираните механизми на Киото, би трябвало да позволят допълнително намаляване от порядъка на 2,5 %, което от своя страна би довело до общо намаляване от 6,5 %. 

Планираното залесяване и презалесяване, което създава биологични „резервоари“, които поглъщат въглеродния двуокис от атмосферата, би довело до допълнително намаляване от порядъка на 0,9 %, водейки до общо ограничаване от 7,4 %, 0,6 % под целта от Киото.  Целта от Киото може да бъде постигната по повече от удобен начин, при условие че бъде осигурено бързото и цялостно прилагане на обсъждащите се в момента допълнителни политики и мерки. Общото ограничаване на емисиите би могло в такъв случай да достигне 11,4 %.

Сред обсъжданите в момента на общностно равнище допълнителни политики и мерки за подпомагане постигането на целта от Киото се съдържа и предложението на Комисията за включване от 2011 г. нататък на авиацията в Схемата за търговия с емисии на ЕС и за изискване за намаляване с 10 % на емисиите на парникови газове от страна на транспортните горива за периода 2011–2020 г.  Тези две инициативи са предмет на обсъждане в Съвета и Европейския парламент в рамките на процедурата за съвместно взимане на решение. 

Значителен принос за постигане на целта на ЕС-15 за ограничаване на емисиите в рамките на 8 % ще имат решенията на Комисията за ограничаване на множество национални планове за разпределение на квотите за втория период на търгуване на Схемата за търговия с емисии на ЕС. В сравнение с равнищата на базовата година, тези решения ще намалят емисиите на ЕС-15 и ЕС-25 със съответно 3,4 % и 2,6 % (поради скорошното присъединяване на България и Румъния, данните за емисиите за тях все още не са били обект на независима проверка).   Възможно е част от това ограничаване вече да фигурира в предвижданията на някои държави-членки.

В доклада за напредъка се посочва, че всички държави-членки на ЕС-25 са в състояние да постигнат индивидуалните си цели от Киото. Тези, които все още далече от целите предприеха в последно време или са в процес на изготвяне на допълнителни мерки. С оглед ефективното и своевременно намаляване на емисиите, тези мерки трябва да бъдат бързо приложени на практика.

Цели за емисиите за 2020 година

На пролетния Европейски съвет през март тази година, държавните и правителствени ръководители на държавите-членки на ЕС поеха ангажимент до 2020 г. ЕС да намали емисиите си с около 30 % спрямо равнищата от 1990 г., при условие че и други развити държави се съгласят на подобни усилия. Европейските лидери се задължиха за намаляване на емисиите на ЕС с минимум 20 % за същия период независимо от обстоятелствата и одобриха пакета от мерки във връзка с климата и околната среда, представен от Комисията през януари тази година като основа за постигането на тази цел. 

От последните предвиждания се вижда, че за постигането на тези цели до 2020 г., ЕС ще трябва да изготви значително по-ускорен план за намаляване на емисиите след 2012 г. Това подчертава необходимостта за ЕС и държавите-членки за възможно най-скорошно прилагане на съдържащите се в пакета от мерки във връзка с климата и околната среда политики и действия. В началото на 2008 г. Комисията възнамерява да предложи известен брой ключови мерки.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.