Europe.bg
  Начало - Събития
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Събития

  • A+
  • A-
10-06-2010

Международна кръгла маса на енергийна тематика ще се проведе в събота в София

"България и Европа - нашата енергийна сигурност" е темата на международната кръгла маса, която ще се проведе на 12 юни 2010 г. (събота) от 9.00 до 15.30 ч. в зала "София" на столичния Гранд хотел "София".

Събитието се организира от Информационното бюро на Европейския парламент за България, съвместно с бюрата за Гърция и Кипър и ще бъде открито с изказване за българската енергийна сигурност и независимост от зам.-министъра на външните работи Марин Райков.

Две са основните теми на кръглата маса - състоянието на ядрената енергетика и развитието на ядрените проекти в България, както и сигурността на енергийните източници.

Във форума ще участват евродепутати, експерти и журналисти от България, Гърция и Кипър.

Членът на ЕП Владимир Уручев от Комисията по промишленост, изследвания и енергетика ще представи българската позиция и поглед отвътре върху дебатите в ЕП за компенсациите и извеждането от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй".

Друг български евродепутат - Антония Първанова от Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните ще се спре върху това, как да бъдат гарантирани съгласуваност и последователност на европейската финансова помощ за извеждането на блоковете от експлоатация със стратегиите за околна среда и енергетика на ЕС. На кръглата маса в панела за българската ядрена индустрия и развитието на ядрените проекти ще участва още проф. Атанас Тасев, експерт от "БУЛАТОМ", който ще говори за икономическите аспекти на АЕЦ "Белене". За връзката между проекта „Белене” и енергийната сигурност на България ще говори Иван Сачков от Дирекция "Енергийна политика, стратегии и проекти" в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Българо-гръцки граждански форум в Ксанти
Румънски евродепутат-либерал критикува „Белене”
Какво реши ЕП за компенсациите за „Козлодуй”
Как протече дискусията в ЕП за АЕЦ „Козлодуй”
ТВ-репортаж за Владимир Уручев
Интервю с Антония Първанова
Във втората част на кръглата маса - за сигурността на енергийните доставки - посланикът със специални поръчения по енергийната сигурност в МВнР и координатор на проекта "НАБУКО" Петър Попчев ще говори за ролята на България в развитието на геополитическия и икономическия потенциал на ЮИЕ и широкия Черноморски регион за енергийната сигурност на Европа. Върху газовите инфраструктурни проекти като двигател на енергийната сигурност на България ще се спре Елисавета Михайлова, директор в Дирекция „Енергийна политика, стратегии и проекти” в Министерството на икономиката. От своя страна председателят на УС на "БУЛАТОМ" инж. д-р Богомил Манчев ще представи рисковете пред българската енергетика и политиките за смекчаване на техните последици. За енергийната диверсификация ще говори Руслан Стефанов от ЦИД.

В заключение посланикът на Испания Хорхе Фуентес ще представи резултатите от Испанското председателство на ЕС по един от ключовите приоритети на Мадрид - създаването на европейска енергийна общност.

Събитието е открито и е осигурен превод.

Както съобщи в аванс Информационното бюро на ЕП за България, в петък (11 юни) чуждестранните гости на кръглата маса ще посетят АЕЦ "Козлодуй".



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.