Europe.bg
  Начало - Събития
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Събития

  • A+
  • A-

ПИСМО ОТ СЪВЕТНИКА НА РУМЪНСКИЯ МИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ ДО ПОРТАЛ ЕВРОПА

Портал ЕВРОПА получи специално писмо от г-н Лучиан Фату, министерски съветник към Генерална дирекция “Европейски съюз” в Министерството на външните работи на Румъния.

Писмото се получи в отговор на наше запитване за комуникационната стратегия на румънското правителство по присъединяването в ЕС, степента на “сакралност” на датата 1.1.2007 според Букурещ, както и представата на сегашните румънски власти за прозрачността на присъединителния процес.

Поводът да попитаме нашите северни съседи по тези теми бяха две родни министерски изявления от последните дни: Меглена Кунева, министър по европейските въпроси, каза след заседанието на Министерския съвет в четвъртък, на което даде на министрите 14-страничен анализ за предпазните клаузи, че – перефразираме – министрите си знаят кой къде е в изпълнението на критериите за членство; а в петък външният министър Ивайло Калфин каза от Залцбург, че няма нужда от дискусии по предпазните клаузи, защото “е рано за решения”.

Водещ постулат в редакционната политика на Портал ЕВРОПА – най-голямото у нас  независимо онлайн издание за Европа – е стремежът за прозрачност и обществен дебат по всички въпроси, свързани с европейската интеграция, с цел постигане на информирано съгласие на гражданското общество за членството на България в ЕС.

Портал ЕВРОПА с гордост помества за своите читатели писмото, получено в редакцията от г-н Лучиан Фату.

Благодарим на Портал ЕВРОПА за интереса, проявен към установяване на диалог с нас, свързан с присъединяването към ЕС, което е главният приоритет в европейския календар на нашите две страни.

Присъединителният период за нас беше изпълнен с много трудности, както по отношение на вътрешната подготовка, така и в сферата на диалога с европейските институции, със страните – членки и държавите – кандидатки. Нашият подход бе базиран на непрекъснати усилия за изпълняване на договорените ангажименти, както и на активна комуникационна стратегия и прозрачно партньорство с институциите на ЕС. Този подход бе подкрепен от румънското обществено мнение и одобрен от всички политически сили. Постиженията във вътрешен план са и продължават да бъдат най-силният ни аргумент по пътя към членството в Европейския съюз.

Ето защо сме уверени, че присъединяването на 1 януари 2007 г. е реалистична цел. Ние работим на тази база и посланието на европейските партньори е окуражаващо и насърчаващо. Вътрешната подготовка е на прав път, има политическа воля и административен капацитет за поемане на членството; също така процесът на ратификация на Договора за присъединяване напредва неотклонно. Много остава да се направи, и ние сме наясно, че ни предстои много работа и след 1 януари 2007 г. – ето защо ние възприемаме тази дата не като крайна сама по себе си, а като знак и ориентир в продължаващия напредък и историческо постижение.

Основанията, мотивиращи Вашите усилия за създаването на този уебсайт са солидни и разбираеми и за нас. Въпросите, които румънците задават във връзка с членството в ЕС са многобройни и сложни, и ние споделяме Вашите възгледи, вярвайки, че да имаме добре информирано общество е добре за Румъния, добре за процеса на разширяване и добре за целия Европейски съюз. Ето защо нашето правителство създаде Агенция за управленски стратегии, чиято дейност е базирана на Вътрешна и Външна Комуникационна стратегия по Европейските въпроси. В допълнение към това, всички министерства и правителствени агенции имат отделни програми за европейска комуникация. Също така ние работим в тясно сътрудничество с Делегацията на ЕК в Букурещ, както и с посолствата на страните – членки на ЕС.

Надявам се, че тези елементи са полезни за вас, и Ви пожелавам успех в изпълнението на Вашия проект.

С уважение,

Лучиан Фату,
Съветник на министъра
Генерална дирекция “Европейски съюз”
Министерство на външните работи
Букурещ



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.