Europe.bg
  Начало - Събития
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Събития

  • A+
  • A-

АДВФК ПРОВЕРЯВА МВНР ПО СИГНАЛ НА ПОРТАЛ ЕВРОПА

АДВФК се солидаризира с Портал ЕВРОПА и възложи проверка на обстоятелствата около договора с Шимон Шевес!

Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол възлага да се направи проучване на договора с фирмата на Шимон Шевес и предоставя писмото на Портал ЕВРОПА на делегираните си вътрешни одитори в МВНР.

Това стана ясно от специално писмо на директорката г-жа Драганинска до Портал ЕВРОПА (ето го - advfk.tif). На делегираните одитори в МВНР е възложено да направят предварително проучване, което да докладват в Агенцията, на базата на което да се реши дали ще се извърши проверка и съответно - ще бъдат ли наложени санкции.

На 13 април изпратихме писмо до г-жа Гинка Драганинска, директор на АДВФК, в което Портал ЕВРОПА предлага на Агенцията партньорство, съобразно нейните правомощия, за постигане на прозрачност в работата на българските институции. Писмото ни съдържа следните 9 въпроса: 

Агенцията се ангажира да държи Портал ЕВРОПА в течение с хода на проверката, за да бъде обществото информирано по този значим въпрос, както и за да се гарантира прозрачност на процедурите по възлагане на обществени поръчки.

Портал ЕВРОПА припомня, че беше първата българска медия, която съобщи, че Агенцията по обществени поръчки АОП не е информирана за евентуалното прекратяване на договора между МВНР и I J International Ink на Шимон Шевес. Още на 31 март заместник-външният министър Любомир Кючуков увери журналистите, че договорът се прекратява. Законът обаче изисква в 7-дневен срок за такова обстоятелство да бъде информирана Агенцията по обществени поръчки по надлежния ред.

На 13 април изпълнителната директорка на агенцията г-жа Миглена Павлова каза за Портал ЕВРОПА, че колегите й не са информирани за прекратяването на договор № 23 от 13 март 2006 г. с I J International, представлявано от едноличния директор Шимон Шевес за “ускоряване процеса на присъединяване на Република България към ЕС от 1 януари 2007 г.”

По-късно през деня “Хоризонт” също направи интервю с г-жа Павлова, която потвърди същото.

Още същия ден екипът на Портал ЕВРОПА внимателно проучи Закона за обществените поръчки и реши да информира за всички въпросителни около придобилия обществена значимост договор, и Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол.

Възможно е проверката да докаже, че МВНР не е спазило 7-дневния законов срок, в който е длъжно да информира със специални формуляри Агенцията по обществени поръчки (АОП) за т.нар. “обстоятелства” по договора – т.е. факта, че той е (или не е?) прекратен. От АДВФК зависи евентуалното налагане на административно наказание за просрочване на предвидения в закона срок.

Още хронология:

31 март: Портал ЕВРОПА е изпратил заявка за интервю с външния министър Ивайло Калфин. Отговорът от прес-службата е, че когато програмата на министъра му позволи това, той ще даде това интервю.

10 април: Портал ЕВРОПА е изпратил искане до прес-службата на МВНР да ни предоставят вътрешните правила по ЗОП и предложенията за промени, които външният министър обяви в парламента, че е изготвил. Отговорът на прес-службата е, че когато самата тя получи тези правила, ще ни ги предостави.

1. Каква е точната хронология на всички стъпки по този договор – от момента на обявяване на обществената поръчка до днес?

2. Има ли нарушения на МВнР при действията, свързани с тази обществена поръчка?

3. Влизал ли е в сила този договор, при условие че не са били налице обстоятелствата предвидени за неговото сключване (представяне на свидетелство за съдимост), независимо от положените подписи от двете страни?

4. Ако договорът не е влязъл може ли да се счита оттеглянето на избрания изпълнител за отказ за сключване на договор? В този случай Възложителят следва ли да приложи разпоредбата на чл. 61, ал. 1, т. 3 от ЗОП и да задържи гаранцията за участие?

5. Какво от правна гледна точка представлява заявлението от страна на избрания изпълнител за оттегляне от изпълнение на договора?

6. На коя дата е ”прекратен” този договор, на какво основание и какви са правните последици за страните?

7. Спазен ли е 7-дневният срок, в който възложителят е длъжен да информира Агенцията по обществени поръчки за настъпилите промени във връзка с обществената поръчка – чл. чл. 5 и 18 от Правилника за прилагане на ЗОП?

8. Защо в договора и приложенията, раздадени на журналистите, не е упоменато, че има подизпълнител и има ли въобще?

9. Действително ли МВнР не е изплащало суми на изпълнителя след сключването на договора? Ако не е, това не представлява ли нарушение на договора, където е записано задължение за изплащане на авансова вноска в срок до 5 дни след подписване на договора?

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.