Europe.bg
  Начало - Събития
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Събития

  • A+
  • A-

РЕАКЦИИ В СТРАСБУРГ СЛЕД ДОКЛАДА НА ОЛИ РЕН - ОБОБЩЕНИЕ

На снимката: съвместна пресконференция с председателя на ЕНП-ЕД Ханс Герт Пьотеринг и българските евронаблюдатели от десницата

Мнозинството от членовете на ЕП подкрепят присъединяването на България и Румъния на 1 януари 2007 г.  ако напредъкът продължи

Съобщение за медиите от 16 май

Членовете на Европейския парламент обсъдиха с комисаря по разширяването Оли Рен изводите от  публикувания днес мониторингов доклад на ЕК и отлагането на крайното решение за датата на членство на България и Румъния до октомври тази година. Мнозинството от членовете на Европейския парламент подкрепиха членство на България и Румъния от 1 януари 2007 г. ако двете страни продължат да полагат необходимите усилия.

Председателят на Групата на Европейската народна партия /Християндемократи/ и Европейските демократи Ханс-Герт Пьотеринг заяви, че България и Румъния са на пътя към членството в Европейския съюз и групата му приветства това. Той подчерта важността на върховенството на закона. "Искаме през есента с чиста съвест да кажем, че двете страни са готови да станат страни членки," каза той.

Председателят на Групата на европейските социалисти Мартин Шулц потвърди, че неговата група се придържа към позицията, че няма големи пречки пред приемането на двете страни на 1 януари 2007 г. Той препоръча на Европейската комисия да каже на правителствата на двете страни какво точно трябва да свършат.

Председателят на Групата на либералите и демократите в Европейския парламент Греъм Уотсън благодари на Комисаря на разширяването Оли Рен за балансираната му оценка.  Той подчерта, че България и Румъния не трябва да бъдат съдени по-сериозно от страните, които се присъединиха през 2004 г. Според него България и Румъния вървят в правилната посоки и недостатъците трябва да бъдат отстранени без забавяне.  Греъм Уотсън каза, че борбата с престъпността и корупцията зависи от всички граждани. Той призова българите и румънците да работят с правителствата си в тези области.

Председателят на Групата на Зелените/Европейски свободен алианс Кон Бендит заяви, че подкрепя разширяването, но не по какъвто и да било начин. Според него положението в България и Румъния в момента е такова, че двете държави не могат да влязат в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. Той запита къде отиват парите от европейските фондове и подчерта, че желае действителността в България и Румъния да се промени.

Докладчикът на Европейския парламент Джефри ван Орден каза, че страната влиза в Европейския съюз  на 1 януари 2007 г. ако Европейският съвет не реши обратното с единодушие. Той подчерта, че ЕК не е направила препоръка за отлагане. Ван Орден каза, че страната има напредък в много области и подчерта изключителната важност на финансовия контрол при използването на европейските фондове. Той призова  Европейския съвет да вземе решение за датата за присъединяване през юни като опише необходимите действия, които трябва да се предприемат от двете страни.

Председателят на Комисията по външните работи в Европейския парламент Елмар Брок каза, че разширяването е най успешната политика на ЕС, но това е така само, когато съюзът не играе против собствените си правила. Той подчерта, че неговата група винаги е била за разширяването. Брок добави, че има разлика между двете страни относно постиженията в областта на корупцията и организираната престъпност. Всяка страна трябва да докаже какво е направила. Той попита трябва ли да се пращат фондове до двете страни ако има съмнения за тяхното използване.

Докладчикът за Румъния Пиер Московиси заяви, че е съгласен с Комисаря по разширяването за "да" със строги изисквания. Според него седем месеца преди предвидената дата, датата за членство трябва да се потвърди и по-конкретно за Румъния клаузата за отлагане трябва да бъде само спешна мярка. Според него отлагането ще постави политически проблеми и може да доведе до нератифицирането на присъединителния договор.

Йост Лагендайк от Групата на Зелените/Европейски свободен алианс каза, че в България няма напредък за корупцията и организираната престъпност
и затова членството й трябва да се отложи до 2008 г. "Ако изоставаш трябва да си платиш цената. Да кажем - Да, ще влезете ако изпълните условията".

Според Ян Маринус Вирсма от Групата на социалистите в Европейския парламент напредъкът в двете страни показва, че техните правителства искат да вървят напред и датата 1 януари 2007 г е възможна. "Няма съмнения, че България иска да направи това, което се очаква от нея. Двете столици трябва да разберат, че сега трябва да бъдат на висотата на нашите очаквания".

Либералът Александър Ламбсдорф каза, че е важно политиката на разширяване на ЕС да бъде последователна. Клаузи за отлагане трябва да се прилагат само ако това е необходимо. "Не можем да оставим България и Румъния на вратата, но трябва да подобрим механизма си за разширяване".

Съпредседателят на Съвместния парламентарен комитет Катрин Ги Кен каза, че България и Румъния не са единствените страни с подобни проблеми и попита защо към тях изискванията са по-високи. Според нея предпазливостта на ЕК ще има последици за надеждите в двете страни. Тя добави, че след подобни доклади на ЕК гражданите се чувстват унизени и започват да се съмняват дали имат място в ЕС. Затова трябва решение за 1 януари 2007 г., подчерта тя.

Европейският социалист Пол Нируп Расмусен Расмусен призова за яснота и каза, че не вижда сериозна причина двете страни да не бъдат приети на 1 януари 2007 г. Той попита какво може да се постигне за три месеца и затова според него ЕК трябва да бъде изключително точна в изискванията си. Предложи на ЕК да направи таблица с изискванията и постигнатите резултати.

В заключение Оли Рен заяви, че Европейската комисия си запазва правото да разгледа отлагането на членството на двете страни през октомври. Той подчерта, че изискванията към България и Румъния са постижими. Той отново каза, че целта на Европейската комисия е двете страни да станат членки на 1 януари 2007 г., но дългът й е, когато бъдат приети да отговарят на всички критерии. Оли Рен каза, че по време на предстоящото му посещение в София и Букурещ заедно с председателя на Европейската комисия ще обсъди с правителствата на страните какво точно остава да се свърши. Той подчерта, че правилното харчене на средствата от европейските фондове е изключително важно.

Изказване на докладчика за България в ЕП Джефри Ван Орден пред Европейския парламент след представянето на мониторинговия доклад на Оли Рен за България

Нека отново благодаря на комисаря (Рен) за сериозността, с която се наблюдава напредъка на България към присъединяването.

Според присъединителния договор България ще влезе в ЕС на 1 януари 2007 г., освен ако Съветът не реши с единодушие, вследствие на препоръка от Комисията, да отложи (това) с една година. Комисията не е направила (сега, на 16 май) такава препоръка. Нека това бъде ясно.

България изпълнява политическите критерии за членство.

Тя има функционираща пазарна икономика. Икономическият напредък е поддържан – нивото на безработицата в страната, въпреки че все още е високо, сега е по-ниско отколкото това на Германия.

Във връзка с други сфери, отбелязвам, че 16 области които през октомври бяха отбелязани като “предизвикващи сериозно безпокойство”, сега са намалели до 6. Но по никакъв начин те (шестте области) не трябва да бъдат подценявани.

Първо, нужни са по-ефективни действия срещу организираната престъпност, измамите и корупцията. Това е областта, която в най-голяма степен пречи на народа на България, както и на нашите собствени граждани (европейските граждани).

Има напредък от октомври. Миналия месец говорих за това в пленарната зала. Но все още повечето престъпни босове са на свобода и не е налице тревога за това, докъде се простират техните пипала. В следващите месеци трябва да видим драматични резултати, както и по-нататъшни действия за подобряване на ефективността и ресурсите на полицията, следствените и съдебните органи. Комисията трябва да определи по-точно какви резултати са необходими.

Второ – не без връзка с първото – е нуждата от засилен финансов контрол за бъдещото използване на структурните фондове. Това е от жизнена важност. Не трябва да съществуват никакви възможности за това, парите на нашите данъкоплатци да попадат в грешни ръце или да бъдат разхищавани. Както установихме от постоянните откази на Финансово-ревизорния съд да парафира сметките на ЕС, това е област, в която самият ЕС трябва “да си сложи къщата в ред”.

От Комисията зависи да осигури, че са налични ефективно финансово управление, което да гарантира интегритета на системата на фондовете и – ако е необходимо – да задържа финансирането, докато това се случи.

Вярвам, че Европейският съвет на срещата му на върха през юни 2006 г. би трябвало да одобри решението за присъединяването на България на 1 януари 2007 г., същевременно потвърждавайки действията за отстраняване на слабостите, необходими за България през следващите месеци, както и условностите за възможни мониторингови мерки за периода след присъединяването. С други думи, “Да, но...” До известна степен, мисля, че това е нещото, което Комисията се опитва да каже.

От своя страна, правителството на България трябва да предприеме спешни действия за постигане на осезаеми резултати, по-специално в борбата срещу организираната престъпност. Много бе постигнато през последните 6 месеца. Нека видим още по-добри резултати в следващите шест.

Социалистическото правителство не успя да гарантира влизането на България в ЕС от 1 януари 2007 г. Прес-съобщение на групата на ЕНП-ЕД в Европейския парламент от 17 май 2006 г., Страсбург

Българските наблюдатели в ЕП от ЕНП-ЕД обвиниха социалистическо-либералното правителство за неспособността му да гарантира 1 януари 2007 г. като дата за влизането на България в ЕС. Те окачествиха мониторинговия доклад на ЕК като обективен и се съгласиха с всички области, предизвикващи сериозно безпокойство, които той посочва. Според евродепутата Джефри Ван Орден, докладчик в ЕП за България, най-спешният въпрос е да се види ефективно противодействие на организираната престъпност, измамите и корупцията. Това е сферата, която най-много пречи на българския народ. 

Димитър Абаджиев смята 2007 г. като възможна, но неизпълнима дата за присъединяване, заради липсата на политическа воля и капацитет у правителството в провеждането на реформите.

Мартин Димитров възприема доклада по-скоро като предупреждение, отколкото като “награда” за българското правителство” – предупреждение за възможно отлагане на присъединяването за 2008 г., в случай, че правителството не убеди Комисията, че управлението и контролът на европейските фондове са на съответното ниво.

На съвместна пресконференция с председателя на ЕНП-ЕД Ханс Герт Пьотеринг (вж. снимката, бел.ред.), Мария Капон потвърди отново, че опозицията в България – съвместно с групата на ЕНП-ЕД – се обявява за присъединяване на България към ЕС от 1 януари 2007 г. “За съжаление българският народ сега трябва да чака до октомври, за да разбере точната дата на присъединяването”, каза Капон. “Всичките форми на натиск и мониторинг над трипартийната управляваща коалиция не дадоха резултат. Брюксел очаква прозрачна съдебна система, спиране на прането на пари, което е свързани с терористична дейност и може да бъде заплаха за сигурността на Европа.” Капон също обяви за предстоящо посещение на групата на ЕНП-ЕД в София на 8 и 9 юни. Членовете на делегацията ще мониторират дейността на съответните министерства.

Българските евронаблюдатели от ЕНП-ЕД ще поискат спешни реакции от социалистическото правителство на критиките на ЕК, както и оставките на отговорните министри.

Из изказването на председателя на ЕНП-ЕД Ханс Герт Пьотеринг във връзка с мониторинговия доклад за България и Румъния, Страсбург 16 май. Изказването е направено по време на дебата в пленарната зала, след като Оли Рен представи доклада.

“Процесът на реформи в България и Румъния трябва да продължи с решителност, за да се изпълнят критериите за членство до есента, и да се вземе решение за присъединяване от 1 януари 2007”, каза Пьотеринг. Предложенията на Комисията са стъпка в правилната посока.

Пьотеринг оцени огромните постижения, постигнати от двете страни, след 45 години на комунистическо лошо управление, за изграждане на функциониращо общество, базирано на правилото на закона, демокрацията и свободата: “Не искаме да поучаваме, а искаме заедно да доведем присъединяването на България и Румъния до успешен финал”, каза Пьотеринг.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.