Europe.bg
  Начало - Събития
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Събития

  • A+
  • A-

КАК МЕЖДУНАРОДНАТА ОБЩНОСТ ДА НЕ ПОДХОЖДА ФРАГМЕНТАРНО КЪМ БАЛКАНСКИЯ РЕГИОН – КОНФЕРЕНЦИЯ

Първата годишна конференция на Балканската комуникационна мрежа на центрове за стратегически изследвания се провежда днес в столицата.

Работата на конференцията е разделена в три панела – първият ще дебатира европейските перспективи на балканските страни – както от гледна точка на икономическите последствия, така и от политическите предизвикателства на процеса на разширяването на ЕС. Вторият панел ще обсъжда въпроси на сигурността на Балканите – наред с регионалното сътрудничество в сферата на сигурността и аспекта на Черноморското сътрудничество, във фокуса на внимание на участниците ще попадне отражението на темата върху общата сигурност на ЕС. Третият панел е на тема – предизвикателствата на етническото многообразие на Балканите, през призмата на регионалното сътрудничество за културен обмен.

Модератори на модулите са, съответно – г-жа Юлиана Николова, директор на Европейския институт (панел 1 – европейските перспективи на Балканите), г-н Николай Божилов от Центъра за Югоизточни европейски изследвания (панел 2 – въпросите на сигурността на Балканите), и г-ца Мод де Бор-Букичио, заместник-генерален секретар на Съвета на Европа (панел 3 – етническото многообразие на региона).

В дискусията за разширяването на ЕС със страни от балканския регион ще участва и г-н Ален Серванти – съветник по международни отношения, информация и комуникация в Генерална дирекция “Разширяване” на ЕК. 

Повишаване интереса на света и избягване на фрагментарността на усилията и политиките, насочени към Балканите – това е основната задача на форума в хотел “Радисън”.

Балканската комуникационна мрежа обхваща 21 изследователски центрове от 9 балкански страни – Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Гърция, Македония, Румъния, Сърбия и Черна Гора, Турция, които учредиха структурата миналата година в Анкара.

Инициативата за учредяването бе на Центъра за стратегически изследвания към външното министерство на Турция, съвместно с български и румънски партньори.

Мрежата има за цел да подобри сътрудничеството между балканските центрове за стратегически изследвания, да изгради платформа за обмен на информация, изследвания, публикации, както и да създаде условия за осъществяване на съвместни проекти.

Мрежата е отворена, при определени условия, и за други балкански изследователски центрове и има собствен уеб сайт (www.balkannet.info), поддържан от компютърния център на университета Билкент в Анкара.

Мрежата ще се стреми да изработва съвместни анализи на риска и превенцията на нови кризи и конфликти, на уреждането на вече съществуващи такива на регионално и национално ниво, да насърчава участието на гражданското общество в полза на устойчивата стабилност и сигурност, на мирните процеси и на изграждането на култура на сигурност на Балканите. Дългосрочната цел на мрежата е да изгради, развие и укрепи прозрачността, доброто управление, човешките права и демокрацията в съгласие с европейските и евроатлантически стандарти на Балканите.
Мрежата ще си сътрудничи с международни и регионални организации и инициативи, като за целта ще се изгради „Балканска контактна група”, която ще следи темите, свързани с развитието на региона и ще разпространява информация и опит.Целта на контактната група ще бъде да подобри интереса на международната общност като се избегнат фрагментирането на усилията и политиките колкото е възможно повече.

Редовните годишни конференции на мрежата ще се провеждат във всяка една от страните-членки на ротационен принцип. Първата годишна конференция през 2006 се провежда в София.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.