Europe.bg
  Начало - Събития
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Събития

  • A+
  • A-
22-02-2007

ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТРУКТУРНИ ФОНДОВЕ И ОРГАНИЗАЦИИТЕ НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО

На 14 февруари в Банкя се проведе регионална конференция за възможностите пред неправителствените организации и представителството на гражданското общество, които се откриват пред България и Румъния след влизането им в ЕС благодарение на Структурните фондове.

Портал ЕВРОПА ви представя две презентации, които получи от румънска страна - първата е на Кристина Йова, генерален директор в Управляващия орган по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" в румънското Министерство на труда, социалната солидарност и семейството. Втората презентация от семинара в Банско представлява детайлно запознаване с Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

В презентацията на Кристина Йова е описано какви са възможностите на неправителствените организации за усвояване на средства от Структурните фондове /ppt/.

Изброени са партньорите на централно и местно ниво, управляващите органи, както и регламентите, свързани с правната рамка на Европейския социален фонд. Дейностите и сферите, свързани с целите, също са подробно изброени. Важна информация се съдържа и за потенциалните бенефициенти по подобни проекти.

Втората презентация, изготвена от румънското социално министерство, се спира подробно върху ОП "Развитие на човешките ресурси" /ppt/.

От презентацията става ясно, че общите средства по тази ОП за Румъния (2007-2013 г.) възлизат на 1 213 869 575 евро, като от Структурните фондове сумата е 1 031 789 138 евро (това са 85%), а националното кофинансиране възлиза на 15% и е в размер на 182 080 437 евро. На последния слайд можете да откриете най-важните интернет-връзки за фондовете - както за Румъния, така и за България.

Както Портал ЕВРОПА първи писа, правителството на съседна Румъния одобри оперативните програми още на 30 януари и скоро след това ги изпрати за одобрение в Брюксел. Всяко румънско министерство, отговарящо за оперативна програма, вече има готов набор - "портфолио" с проекти, с готовност за незабавно стартиране. Министърът на обществените финанси Себастиян Владеску казва, че Букурещ и Брюксел се били договорили, някои от проектите по Структурните фондове да бъдат започнати дори преди ЕК да е одобрила докрай НСРР и ОП на Румъния. Идеята на Владеску е, европарите да потекат възможно най-бързо към новоприета Румъния.

Къде сме ние? "На 1 март МС ще одобри оперативните програми, а окончателните коментари на Европейската комисия по тях ще са факт в края на март" - съобщи на брифинг вчера Биляна Раева, директор на дирекция "Управление на проекти и програми" в МДААР. По-късно в сряда МРРБ оповести, че ще изпрати допълнителна информация за ОП "Регионално развитие" до 6 март в Брюксел. Според ресорния зам.-министър Михайлова, оперативната програма ще бъде приета до края на август.

Според вестник "168 часа" Националната стратегическа референтна рамка на България е била внесена за окончателно одобрение в Европейската комисия на 12 януари. Изданието цитира зам.-министъра на финансите Любомир Дацов, според когото одобрението на ЕК се очаква през април. Очакванията на кабинета са, че Европейската комисия ще одобри оперативните програми до края на септември, писа още "168 часа".

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.