Europe.bg
  Начало - Събития
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Събития

  • A+
  • A-
03-07-2007

ИЗТЕЧЕ СРОКЪТ ЗА ПОДАВАНЕ НА ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА ПРОЕКТИ ПО „ПЛАН Д” ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ

До вчера Представителството на ЕК в България приемаше проекти на неправителствени организации за инициативи, чиято цел е насърчаване на общественото участие в дебатите върху теми от европейски интерес в рамките на „План Д" на ЕК - за демокрация, диалог и дебат.

ГД „Комуникации" на Европейската комисия обяви покана за представяне на предложения с краен срок 2 юли. Комисията ще предостави финансова помощ за национални и регионални европейски инициативи на организации на гражданското общество, фокусирани върху младежите и жените. Инициативите трябва да са свързани с Комуникационните приоритети за 2007 г., определени в Законодателната и работна програма на ЕК за 2007 г.

Портал ЕВРОПА съобщава на своите читатели, че е представи пред Комисията новата си дългосрочна инициатива "Говори с Европа". 

Предвиждаме  специално замислената нова дългосрочна информационно-комуникационна инициатива на Портал ЕВРОПА, озаглавена „Говори с Европа" или „Talk to Europe". Ръка вече с готовност ни подадоха нашите колеги и приятели - от БНР, Радио „Fresh!", Радио „NJoy", радио „Z-Rock", радио „JazzFM", вестник „Монитор", електронното издание "Mediapool"... Списъкът е отворен. Благодарим!

Днес имаме удоволствието за първи път да представим и на нашите читатели замисъла на Портал ЕВРОПА. „Говори с Европа" включва и нагледно демонстриране на взаимовръзките между приоритетите на ЕС и неговите институции с работата на българските органи на управление. Идеята на редакционния екип е да съдействаме на младите хора - които са най-активната част от обществото - да научат повече за това, какви форми има за гражданско участие в работата на институциите на Европейския съюз и как точно става диалогът с тях.

Симулация на заседание на Европейската комисия, в която 27 млади хора от цяла България ще влязат в ролята на 27 еврокомисари е една от идеите на Портал ЕВРОПА в инициативата „Говори с Европа". Така ще бъде онагледено как Колежът на комисарите взима своите решения. Разбира се събитието ще бъде предшествано от интерактивно обучение за структурата и функциите на изпълнителния орган на ЕС, както и за механизма, по който той взема решения.

Предвидили сме също атрактивни онлайн конкурси - за есе и за фотография, наградите в които ще бъдат връчени от топ- радио- и телевизионни водещи - партньори на „Говори с Европа". Драги читатели, хрумва ли ви още отсега идея за надслов на тези конкурси? Не се колебайте, изпратете ни вашето предложение на редакционната електронна поща и ние със сигурност ще го вземем предвид!

Инициативата на Портал ЕВРОПА включва и дебати за т.нар. Reform Treaty - както неведнъж сме писали, голямата задача на Португалското председателство на ЕС е да се финализира документа, който „ще отключи" началото на реформите, които да направят институциите на Съюза по-гъвкави и по-работещи.

Сред планираните в „Говори с Европа" инициативи, които смятаме, че ще предизвикат най-голям интерес у нашите читатели, са онлайн-дискусиите на живо с български представители на ключовите институции на ЕС: Европейската комисия, Европейския парламент и - внимание! - Генерална дирекция „Преводи" на ЕК. Това е най-голямата преводаческа служба в света. Младите и езиково образовани читатели на Портал ЕВРОПА многократно са споделяли, че имат жив интерес да разберат как да се подготвят да станат преводачи в ЕС. Редакционният ни екип мисли, че съветите „от извора" ще бъдат най-полезни на интересуващите се. Затова и ще дадем такава възможност в рамките на инициативата „Говори с Европа".

Специално внимание ще отделим на Икономическия и социален съвет, Съда на европейските общности и Европейската сметна палата: институции, за които у нас се говори сякаш по-рядко, отколкото за Комисията и Парламента. Вече градим отношения на партньорство за информационен обмен с българските представители в тях.

Що се отнася до евродепутатите, ние вече диалогизираме активно и с тях, и с техните екипи. Много скоро очаквайте виртуална „приемна" на всеки от осемнайсетте български представители в ЕП. Портал ЕВРОПА е готов да бъде домакин на диалога между тях и избирателите им...

„Говори с Европа" включва и редовно „сверяване на часовника" с нашите северни съседи. А как е в Румъния? По този въпрос - както сме правили и досега - ще продължим да даваме думата на нашите партньори сред медиите и неправителствените организации в Букурещ.

Цялата база данни с материали, произведени от Портал ЕВРОПА и неговите партньори в рамките на инициативата „Говори с Европа", ще бъдат на разположение на всички в рубриката ни „Тема на месеца". Предвиждаме да създадем и нов интерактивен дискусионен форум.

В горещите летни месеци журналистите и експертите на Портал ЕВРОПА ще детайлизират  предстоящата инициатива „Говори с Европа". Както винаги сме правили, ще разчитаме на вас, нашите читатели, както и на регистрираните над 3 000 потребители: за мнения, предложения, идеи, коментари и реакции. Желаем заедно да избистрим всички стъпки, които наесен да започнем да изпълняваме една по една, така че година по-късно всички ние да сме станали по-знаещи и по-съпричастни към въпросите, които вълнуват европейското семейство, на което и ние, българите, вече сме ентусиазирани членове.

Днес правим първата стъпка на „Говори с Европа": а именно, да говорим с вас. Редакционната електронна поща на Портал ЕВРОПА е както винаги на разположение на всички читатели. Ето в заключение накратко за някои от досегашните ни информационно-комуникационни инициативи: системното наблюдение на хода на подготовката, одобряването и изпълнението на Националната стратегическа референтна рамка и Оперативните програми; сравнителните анализи на всички редовни и мониторингови доклади на ЕК за България; отразяването на възможностите по Структурните фондове в рамките на кампанията „Бъдете активни", информационната кампания „Осемнайсетте: кои да са?" и много други.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.