Europe.bg
  Начало - Събития
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Събития

  • A+
  • A-
22-07-2007

НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НА ОБЩИНСКИТЕ ЕКСПЕРТИ ПО УПРАВЛЕНИЕ НА ПРОЕКТИ

Експертите по европроекти в общините създават национално сдружение. Предвижда се до есента да бъдат внесени в съда за регистрация учредителните документи на организацията.

Както Пoртал ЕВРОПА първи съобщи, на среща на 20 и 21 юли в Рибарица бе учредено Национално сдружение на общинските експерти по управление на проекти - НСОЕУП. Учредители са представители на 18 общини от цяла България, като новото Сдружение е отворено за нови членове.

Идеята е специалистите по управление на проекти и европейска интеграция в общините да обменят информация и добри практики помежду си и да спомагат за развитието на българските общини.

Целта е местната администрация и служителите в нея, подготвящи проекти, да имат по-широк достъп до информация за начините за осигуряване на средства както от национални и европейски, така и от други източници на финансиране.

Сдружението ще търси начин да служи като мост между местната администрация и централната власт за достойна оценка на труда на експертите на местно ниво - около това становище се обединиха участниците в дискусията в Рибарица.

Идеята за учредяване на сдружението с нестопанска цел е на Виктор Петров от община Долна Митрополия, който стана и председател на Управителния съвет, а за негов заместник бе избран Стоян Марков - директор на дирекция „Международно сътрудничество и европейска интеграция" в община Сливен. Учредителите избраха и състав на Контролния съвет - чийто председател стана Величко Йорданов от община Неделино, и също така приеха Устав на сдружението.

В него е записано, че Сдружението ще работи и за по-широко популяризиране на възможностите за развитие, които се откриват пред българските общини след присъединяването на България към ЕС.

Сдружението е доброволна, неправителствена и независима експертна организация за широко обществено популяризиране и осъществяване на възможностите за европейско развитие на общините в Република България - се казва още в Устава.

Сред целите му са да осигури ефективно взаимодействие между публичния сектор, бизнеса и гражданското общество в осъществяването на единна и последователна политика за местно икономическо развитие.

Сдужението си поставя за цел също да се повиши капацитетът за развитие на общините чрез използване на възможностите на европейските фондове и програми, както и на други ресурси, включително и национални. Новото сдружение също така ще подпомага демократичното развитие на институциите, правовата държава, икономиката и гражданското общество.

На учредителното събрание, организирано със съдействието на Фондация „Конрад Аденауер", Европейския институт и Центъра за модернизиране на политики  на 20 и 21 юли в Рибарица, стана ясно също, че Националното сдружение на общините в България - НСОРБ подкрепя начинанието.

Още в началото на август ръководството на новото Сдружение ще се срещне с представители на НСОРБ за набелязване на съвместни инициативи, насочени към българската община.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.