Europe.bg
  Начало - Събития
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Събития

  • A+
  • A-
03-08-2007

ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ” НА ФИНАЛНО СЪГЛАСУВАНЕ В БРЮКСЕЛ

  • МРРБ очаква одобрение от Брюксел на промените в Оперативната програма "Регионално развитие 2007 - 2013 г." до септември.
  • Ведомството на Гагаузов има готовност да стартира ОПРР през втората половина на септември.

Подобреният вариант е резултат на няколкомесечни преговори с Главна дирекция „Регионална политика" на Европейската комисия. Първоначалният вариант на програмата беше приет от Министерски съвет на 1 март 2007 г., припомниха от МРРБ.

Пълния текст на ОПРР на английски език вижте ТУК. (ОПРР версия ЮЛИ 2007 г. + Анекс ЮЛИ 2007 г.)

Сред по-важните промени в програмата са, че по предложение на ЕК обхватът на ОПРР беше намален, а броят на операциите, които стартират в първата половина на програмния период, беше редуциран. Брюксел е поискал да се намали броят на приоритетните мерки и България е редуцирала техния брой.

Операциите: 1.2. „Жилищна политика", 1.3. „Организиране на икономически дейности" и 1.4. „Подобряване на физическата среда и превенция на риска" - в частта за проекти за наводнения ще стартират след 2009 г.

По втория приоритет "Регионална и местна достъпност" изискването на Европейската комисия е да се промени разпределението на ресурсите между големи и малки общини в полза на големите. По искане на ЕК индикативното разпределение на ресурсите за градските агломерационни ареали е да бъде 60:40 в полза на София и 6-те големи градове - Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен и Стара Загора.

Така по Приоритетна ос 1 - 60% (503 млн.евро) се адресират към градските агломерационни ареали на София и 6-те големи града и 40% (336 млн. евро) отиват към останалите 50 общини от градските агломерационни ареали на средно-големите градове (над 30 000 жители и Панагюрище).

Управляващият орган на програмата Главна дирекция Програмиране на Регионалното развитие си запазва правото в средата на програмния период след оценка на усвояването на средствата по Приоритетна ос 1, да преразпредели средства към средно големите общини, ако най- големите общини не покажат достатъчна активност.

Приема се предложението на ЕК операция в операция 2.3 „Достъп до устойчиви и ефективни енергийни ресурси" да се включи дейност "Изграждане на инсталации с използване на възобновяеми енергийни източници" с бенефициент - общини. Операция 4.1 - „Партньорства за интегрирано развитие" отпада от Приоритет 4 и дейностите й преминават към Приоритетна ос 5 Техническа помощ в операция 5.3 „Укрепване капацитета на бенефициентите на ОПРР". Операция 4.2 от Приоритетна ос 4 отпада.

ОПРР се очаква да бъде приета от Европейската комисия през втората половина на септември. Датата на окончателното приемане на програмата от ЕК няма да попречи на отварянето на някои операции по нея, които вече са принципно одобрени. Поканите за набиране на проектопредложения по ОПРР ще бъдат публикувани през втората половина на септември.

ОЩЕ ЗА ОПЕРАТИВНАТА ПРОГРАМА:

Основната цел на Оперативна програма "Регионално развитие" е да се подобри качеството на живот и работната среда, като се осигури по-добър достъп до основните услуги и нови възможности за повишаване на регионалната конкурентноспособност и устойчиво развитие.

Управляващ орган на програмата е Министерство на регионалното развитие и благоустройството чрез Главна дирекция "Програмиране на регионалното развитие" с регионални отдели в шестте района на планиране в страната. Бюджетът на програмата е 1 601 274 759 евро и се очаква тя да бъде официално одобрена от Европейската комисия през септември тази година.

Предвижда се програмата да стартира със следните две операции:

Приоритетна ос 1: "Устойчиво градско развитие"; Операция 1.1.: "Социална инфраструктура" с бенефициент: 86 общини от градските агломерационни ареали на страната;

Приоритетна ос 2: Регионална и местна достъпност; Oперация 2.1.: "Регионална и местна пътна инфраструктура" с бенефициенти: Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" за рехабилитация/реконструкция на второкласни, третокласни пътища на територията на цялата страна и 86 общини включени в градските агломерационни ареали за рехабилитация/реконструкция на общински пътища в рамките на ареалите.

Списъкът с 86 общини е включен в ОПРР и ще бъде публикуван в Насоките за кандидатстване.

Дейностите, които ще получат подкрепа по Операция 1.1. включват:

  • Реконструкция, ремонт, обновяване и оборудване на образователни институции - предучилищни, начални и общообразователни училища, общинска собственост;
  • Реконструкция, ремонт, обновяване и оборудване на социални институции, общинска собственост
  • Реконструкция, ремонт, обновяване и оборудване на културни центрове, театри, читалища, библиотеки и други културни институции, общинска собственост
  • Извършване на енергийни одити и внедряване на мерки за енергийна ефективност в проектите свързани с ремонт/реконструкция/обновяване на горепосочените видове инфраструктура
  • Осигуряване на подходяща архитектурна среда за достъп на хора с увреждания

Дейностите, които ще бъдат подкрепени по Операция 2.1. са:

  • Рехабилитация и реконструкция на второкласни пътища, извън трансевропейската мрежа (TEN-T) и третокласни пътища на територията на цялата страна;
  • Подобряване на транспортните връзки към специфични дестинации и съоръжения извън населените места - осигуряване на достъп до пристанища, летища, депа за отпадъци и т.н.;
  • Подкрепа за общински пътища в рамките на градските агломерационни ареали, обхващащи 86 общини, посочени в Оперативната програма.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.