Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
14-02-2008

ЯНЕЗ ЛЕНАРЧИЧ: ВАЖНО Е ДА ИНФОРМИРАМЕ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ГРАЖДАНИ ЗА ПРОМЕНИТЕ В ЕС, ИДВАЩИ С ДОГОВОРА ЗА РЕФОРМА

Интервю със словенския държавен секретар по европейските въпроси Янез Ленарчич специално за Портал ЕВРОПА. 

Новите моменти от Договора в Лисабон и практиките на различните държави-членки на ЕС - продължава серията информационни материали и тематични публикации на онлайн-изданието за европейски политики Портал ЕВРОПА в рамките на инициативата "Говори с Европа", която Europe.bg изпълнява съвместно с Центъра за модернизиране на политики по проект на План Д на Европейската комисия за демокрация, диалог и дебат.

Първа анкета за Договора от Лисабон:  Кой да бъде първият председател на Европейския съвет?

Пуснете вашата лична номинация онлайн! 

 

Договорът от Лисабон е "Тема на месеца" на Портал ЕВРОПА през февруари, в тази връзка потърсихме за интервю държавния секретар по европейските въпроси Янез Ленарчич на Словения. Словения е първата държава от новоприсъединените в ЕС която поема ротационното председателство на Европейския съюз през първата половина на 2008 г. Любляна ратифицира Договора за реформа в края на януари.

Ратификацията на Договора за реформа ЕС е един от основните приоритети на словенското председателство на ЕС. Как ще стимулирате този процес? Какви са вашите очаквания за неговото завършване?

Успешното ратифициране на Договора от Лисабон е първостепенен приоритет за ЕС през 2008 г. Този договор внася важни подобрения в институционалната структура и процесите на взимане на решения в 27-те членния блок, увеличава ролята на ЕП и националните парламенти. Той приближава ЕС до неговите граждани чрез по-голяма демокрация, прозрачност и ефикасност.

Договорът за реформа ще позволи на разширения ЕС да действа ефективно, когато се изправя пред предизвикателствата на глобализацията. Допълнително той съдържа няколко клаузи, които имат за цел да подобрят представянето на ЕС в редица политики.

Договорът от Лисабон е подходящ за Европа през 21 век и изцяло заслужава нашата подкрепа. Словения вече ратифицира договора на 29 януари 2008 г. Някои други държави също завършиха процеса на ратификация. Надяваме се това да продължи със същото темпо.

Но трябва да подчертая, че ратификацията е изключителна отговорност на всяка държава-членка и председателството не може да играе важна роля в този процес. Въпреки това ние бихме искали да видим Договора ратифициран до края на тази година и да влезе в сила от 2009 г.

Очакваме това да се случи. В този контекст очакваме до края на нашето председателство повечето държави-членки да одобрят договора.

Кои са основните пречки пред ратификацията? Какви ви безпокои най-силно в процеса на одобряван на Договора от Лисабон?

Договорът е обект на ратификация във всички 27 страни от ЕС. Това е сериозна задача сама по себе си. Има различни специфични пречки в някои държави и затова е трудно да се обобщава. Освен това най-малко една държава ще подложи договора на референдум - Ирландия и резултатът от него не може да се приеме за предизвестен. Непредвидените обстоятелства винаги създават грижи.

Допълнително общо безпокойство буди фактът, че е възможно Договорът да не бъде разбран правилно заради някои митове, създадени относно неговото съдържание за функционирането на ЕС. Следователно е важно да информираме европейските граждани честно и обективно за промените, които ще настъпят с Договора за реформа.

Какви са вашите очаквания от референдума в Ирландия?

Силно се надявам на положителен резултат. Ирландия се облагодетелства значително от членството в ЕС. Вярвам, че гражданите ще припознаят положителната роля на Евросъюза, който той ще продължи да играе в живота им.

Очаквам ирландските политически лидери да обяснят на избирателите си множеството предимства на Договора от Лисабон. Те трябва да са напълно наясно и с последствията от вота им - какво ще се случи , ако те гласуват по един или друг начин. Затова мисля, че не трябва да избягваме да посочваме ясно в каква тежка ситуация ще попадне Европа, ако вотът в Ирландия бъде отрицателен.

Този път ще бъде по-зле, отколкото през 2005 г. /когато Франция и Холандия отхвърлиха проектоконституцията на ЕС - б.р./ Още един провал би предизвикал сериозна политическа криза. Това трябва да бъде избегнато, ако ни е грижа за съдбата на европейската интеграция.

Разкажете ни за ратификацията на Лисабонския договор в словенския парламент. Какво беше отношението на политическите партии към него?

Както казах, Словения ратифицира Договора за реформа на 29 януари. Всички парламентарно представени партии с изключение на една подкрепиха ратификацията. Словенската национална партия предложи референдум, но той бе отхвърлен с голямо мнозинство Резултатът бе 74 "за" срещу 6 "против" от общо 90 членове на парламента.

Имаше оплаквания от процеса на бърза ратификация, но правителството вярва, че гражданите са били добре запознати с европейските политики, дори и преди присъединяването си към ЕС през 2004 г. Водени са много дебати по различни европейски теми, както и върху Договора за реформа.

Какво е общественото мнение по Лисабонския договор? Доколко гражданите в страната ви познават документа?

Доколкото знам, засега нито едно допитване до общественото мнение относно Лисабонския договор не е извършено /интервюто е взето на 5 февруари 2008 г. -б.р./

Въпреки това, според последното издание на ЕВРОБАРОМЕТЪР от декември 2007 г. 61% от словенците имат доверие в работата на ЕК, а 63 процента - в ЕП. 56 на сто от анкетираните смятат, че членството на страната в ЕС е полезно. 71% казват, че е хубаво, че Словения се е присъединила към Евросъюза.

Словенското общество се информира за Договора от Лисабон отчасти от медиите, отчасти от други източници - например интернет, обществени обсъждания със специализирана аудитория.

Кои са най-спорните въпроси относно договора в Словения?

Доколкото знам, няма нито един спорен момент, повдигнат по отношение на съдържанието на Договора за реформа.

Как словенското правителство защитава своята позиция по Договора от Лисабон? Има ли национален план за разясняването му в обществото?

Въпреки силната политическа подкрепа, задача на правителството остава да обясни на широката публика промените, които ще настъпят с влизането в кила на Договора за реформа.

Комуникационните дейности по европейските въпроси, включително новия договор, се провеждат редовно. Миналата година заедно с парламента, ЕП и Европейската комисия организирахме представяне и обществена дискусия по темата.

Допълваме информацията на специализирания сайт , преработваме и допълваме отговорите на най-често задаваните въпроси по договора. Заинтересованите могат да получат информация на безплатната телефонна линия "Evrofon".

Подготвено е обобщение на основните акценти на Договора от Лисабон във вид на резюме със заглавие "Договорът от Лисабон в 10 стъпки" / "Lisbon Treaty in Ten Steps"/. На 20 февруари ще се проведе обществена дискусия по темата. Участваме и в други дейности, организирани от други доставчици на информация за ЕС.

Кои институции и организации, вкл. НПО, правят кампании за Договора от Лисабон? Бихте ли разказали повече.

Няколко неправителствени организации ще се присъединят към информационната кампания през 2008 г. в резултат на публична обява на правителствената информационна служба с цел получаване на финансова помощ за тяхната работа с различни таргет групи от обществото.

Ще се организират консултации за различни инструменти, които европейският даговор въвежда, уъркшопове за различни социални групи, ще се подготвят брошури, дебати, кръгли маси и участия в международни форуми, тв програми.

Колко "струва" Договора за реформа на Словения?

Словения е доволна, че получава едно допълнително място в Европейския парламент, но по наше мнение това не е основното. Смятаме, че всички държави-членки и ЕС като цяло ще се облагодетелства от новия договор, защото той ще доведе до повече демокрация, прозрачност, ефикасност при взимането на решения. ЕС ще бъде по-добре подготвен за предизвикателствата на 21 век.

Интервю на Мая Цанева

Очаквайте и втора част на интервюто с министър Ленарчич, в която той ще отговаря на въпроси, свързани с председателството на ЕС и позицията на страната му по бъдещето на Косово.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.