Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
22-07-2009

Един доклад, три мнения: Ивайло Калфин, Надежда Михайлова, Румяна Желева

Портал ЕВРОПА представя три блиц-интервюта с двама бивши и един бъдещ външен министър, часове след като Европейската комисия оповести Редовния си доклад за напредъка на България в правосъдието и борбата с корупцията и престъпността.

Ивайло Калфин, досегашен външен министър в правителството на Сергей Станишев и настоящ евродепутат от Групата на Социалистите и Демократите в ЕП (БСП):

Как бихте обобщили това, което пише в доклада, г-н Калфин?


Вече сме в третата година от действието на Механизма и можем да повторим това, което сме казвали и друг път - докладът е обективен и съдържа конкретни констатации за напредък в областта на борбата с организираната престъпност и корупцията. Това е нещо, което се търсеше от нас. Конкретните резултати не са просто в изброяване на случаи, а са отбелязани под формата на създаване на структури, промени в законодателството, въобще трайни промени в положителна посока. За мен е много важно, че в доклада се казва, че в България е създадена инерция, че политическите промени в положителна посока са набрали скорост и това според мен е много добра констатация. Очевидно е, че усилията, които положихме досега, дават резултати и се оценяват.

Всички коментират два въпроса, произтичащи от този доклад: оставането в сила на Механизма за сътрудничество и проверка и липсата на предложение за задействане на предпазна клауза спрямо България. Вашият коментар?

Според мен също е положително, че с този доклад се слага точка на въпроса дали на България ще бъде наложена предпазна клауза в областта на правосъдието - няма да бъде наложена. Ние очевидно не сме дали повод с работата си за налагане на такава предпазна клауза.

В същото време в доклада се говори, че този механизъм може да продължи дълго време, което за мене не е приемливо. Бих казал, че трябва новото правителство да потърси с новия състав на Европейската комисия един приемлив за всички начин - така че промените, които се случват в България, да бъдат оценени и след известно време този механизъм да отпадне.

Обаче липсата на политическа воля в България, за която става дума в доклада, едва ли бихте могли да я окачествите като положителна констатация...?

Действително в доклада на ЕК се съдържат констатации, че липсва обществен или политически консенсус по въпроса за организираната престъпност и корупцията - нещо, по което аз много бих могъл да споря. Не познавам политическа партия в България, която да не поставя този въпрос като най-важен. Така че имаме политически консенсус, въпросът се корени в действията, които трябва да се извършат...

Вече има ново мнозинство в парламента, много скоро ще има и ново правителство и аз съм сигурен, че всяка една подкрепа, която е нужна на това правителство, то ще я получи и от опозицията в усилията си да се пребори с организираната престъпност и корупцията.

Според вас следващото правителство няма да може да се оправдае с предишното управление, че все още има проблеми и мониторинг?

Как ще се оправдае с предишното управление, щом като като в този доклад виждаме, че се оценява и се казва, че е създало скорост в промените, те вече са необратими и дават конкретни резултати. Така че следващото правителство би трябвало да продължи и ускори тези действия. Не виждам нито една причина да се търсят скелети в гардероба и да се търси оправдание в предишни правителства. Докладът много ясно казва, че това, което е свършено през последната година, създава добра и положителна скорост в промените.

Евродепутатът от ГЕРБ Румяна Желева, която вече беше един мандат в ЕП от партията на Бойко Борисов, е сочена в дните преди съставянето на новото правителство за фаворит за поста първи дипломат.

Споделяте ли положителните оценки на българската левица за изводите и препоръките, които Европейската комисия прави за страната ни в обнародвания днес Годишен доклад, г-жо Желева?


Никой доклад не е добър за България, при положение, че страната ни има мониторингов механизъм.Не можем да го посрещаме с радост. Фактът, че неща, които ги имаше в предишните доклади, ги има и сега, е много разочароващ и показва, че не е свършено много, да не кажа нищо в борбата с организираната престъпност и корупцията. Не напразно това е продължение на същите критики и същите препоръки, които бяха и в другите доклади. Това е наистина тежко наследство. Също така мисля, че на 5 юли 2009 г. българските граждани категорично демонстрираха своето желание за промяна на политическото статукво. Много политически формации декларираха готовност да подкрепят антикорупционните мерки на ГЕРБ. Нашата програма цели да покаже, че България може да реализира конкретни ефективни мерки и да покаже на практика резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията.

Надявам се през следващата седмица правителството да получи подкрепа, за да можем най-сетне да изпълним тези препоръки. Не е важно какво пише в тези препоръки и доклади, важното е, че българското общество изпитва дефицит на справедливост и не е убедено, че правовата държава действа и че върховенството на закона е принцип, който важи за всички.

Бившият вече външен министър Ивайло Калфин коментира, че дългото продължаване на механизма за сътрудничество е неприемливо за България и трябва да се търси начин за промяната му. Съгласна ли сте с тази препоръка?

Много хубаво от страна на господин Калфин, че препоръчва това на новото правителство. Аз отново повтарям, че никак не е справедливо по отношение на новото правителство да заварва състояние на нещата, при което за пореден път се отчита, че няма ефективни резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията.

Ако правителството, от което беше част и господин Калфин, беше правило поне малко, за да напредва по отношение на препоръките, ние днес щяхме да можем да кажем, че са се случили конкретни положителни неща.

Не напразно тези доклади съдържат ясни препоръки за това, което трябва да се направи. Колко пъти трябва да ни казват, че имаме нужда от промяна на НПК? Ние всички, които живеем в България, го знаем.

Очаквате ли следващият доклад през 2010 да е последен?

Иска ми се и ще работя за това. Ние отдавна полагаме усилия, но вместо да намаляват областите, в които имаме проблеми и дефицити - в началото, знаете, бяха само правосъдие и вътрешен ред - предишното правителство, колкото и да ми е мъчно да го кажа, успя да добави и проблемите с еврофондовете. Проблемите са много и трябва да се решават стъпка по стъпка. Трябва да се създаде национален консенсус за това, че България има исторически шанс чрез своето еврочленство и трябва да се възползваме от всички инструменти на европейската солидарност. Нагласата сега към нас след 5 юли е позитивна и трябва да се обединим, за да се възползваме от уникалния момент с обществената нагласа за положителни промени.

Евродепутатът от Синята коалиция Надежда Михайлова (ЕНП), която беше външен министър на България в ключовия период 1997-2001 година:

Г-жо Михайлова, какъв е първият ви коментар за съдържанието на доклада от Брюксел?


За мен това е доклад на големите очаквания спрямо новото правителство. Тези очаквания са много конкретни. Съдейки по това, което прочетох в доклада на ЕК, изглежда очакванията трябва да бъдат оправдани по най-бързия начин, т.е. трябва да намерят незабавна реализация в лицето на новото правителство на ГЕРБ и само така ще започне да се възстановява европейското доверие към България, за което новите управляващи поеха толкова сериозен ангажимент. В момента всички ние, както и Европейската комисия, очакваме ангажиментите да се изпълнят.

Това, че ЕК отчита известен напредък в усилията на България за подобрение в съдебната власт и борбата с корупцията в сравнение с предния доклад е факт, но същевременно за пореден път се отчита, че борбата с корупцията не е приоритет за страната ни и за мен това е изключително притеснително, тъй като се повтаря непрекъснато във всички евродоклади. Европейската комисия смята, че не съществуват нито широк политически консенсус, нито убедителна стратегия за справяне с корупцията по високите етажи на властта. В доклада се говори за некоординирани действия, за липса на достатъчен политически ангажимент, за липса на присъди по високите етажи на властта или за организираната престъпност. Казано с две думи: има още много какво да се свърши и естествено в момента голямата отговорност ляга на плещите на новите управляващи.

Имат ли основание социалистите да са доволни от доклада?

Според мен социалистите за пореден път четат доклада както дяволът Евангелието. Те търсят в доклада това, което ще успокои гузната им съвест. За мен най-важното, и не случайно го подчертах, е че ЕК за пореден път отчита, че борбата с корупцията не е приоритет за България. От това по-тежка политическа оценка трудно може да има. Естествено има стъпки, които бележат напредък, но има още много да се направи. Именно този извод за липса на политическа воля, липса на достатъчен политически ангажимент показва, че не става дума за експертиза, а за политическа воля и отговорност, с които бившите управляващи не успяха да се справят.

Как виждате ролята и реакцията на Синята коалиция в контекста на обещанието на ГЕРБ за бърза промяна в критикуваните области?

Ние ще подкрепим всички категорични действия срещу корупцията и поемането на ясен ангажимент от страна на новото правителство. Причината е, че като хора, които сме работили за европейското членство на България, ни е много болезнено да видим как страната ни не може да се възползва от вече реализирано де юре членство. Същевременно обаче ние ще следим много внимателно за изпълнението на ангажиментите, които ЕК изисква от България. В този смисъл, ако използваме това, което казах за бившите управляващи, че няма политическа воля, ние ще очакваме от новото правителство да дефинира много ясна политическа воля за борба с престъпността и корупцията. Така също бихме желали да видим, че наистина има категорично ясно скъсване между властимащите и хората, които представляват организираната престъпност - да няма политически чадъри. Трябва да има функционална и политическа независимост на структурите, които се борят с корупцията, организираната престъпност и измамите с еврофондове.

ПЪЛНИЯ ТЕКСТ НА ДОКЛАДА ВИЖТЕ ТУК. А ТУК ВИЖТЕ КОМЕНТАРИ, ОЦЕНКИ И РЕАКЦИИ.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.