Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
14-03-2012

Светослав Малинов за приоритетите си като евродепутат

• Какви ще бъдат основните ви приоритети като член на комисията по вътрешни работи, граждански свободи и правосъдие?

За България това е „шенгенската" комисия. Ще направя всичко възможно в разговори със скептичните към България колеги, да ги убедя, че нашата страна е готова за членството си в шенгенското пространство. Надявам се, разбира се и българското правителство да помогне в тази ми дейност. Иначе това е комисията, която се занимава с механизмите на държавите да гарантират справедливост и да защитят свободата на своите граждани - неща, които за Европа са абсолютна ценност, но по които в България има още какво да се желае.

• Смятате ли за оправдана позицията на Нидерландия срещу присъединяването ни към Шенгенското пространство?

Искреното ми опасение е че това не е само позиция на Нидерландия, а както често става, позиция на няколко държави, чиито говорител се явява Нидерландия. Така че нещата изглеждат много по-сериозни. Преди няколко седмици си позволих да направя прогнозата, че следващият мониторингов доклад за България ще бъде още по-лош. За да се получи обрат в отношението към България в рамките на идните няколко месеца, трябва да започне дебат върху нуждата от промени в Конституцията. Началото на такъв дебат, заедно с оставката на г-н Цветанов като пряко отговорен за шенгенските изисквания наистина ще създадат у европейските партньори усещането, че има политическа воля за промяна.


• ЕП връчи наградата „Сахаров" за миналата година на активисти от „Арабската пролет". Смятате ли, че Парламентът трябва да играе по-голяма роля и на Арабския полуостров. Вие лично какво смятате за собствен приоритет като член на делегацията за Арабския полуостров?

Наистина присъствието ми в тази делегация се дължи на огромния ми интерес, политически, но и научен, към тези преходи към демокрация, които започват в арабския свят. Крайно време е в България да се създаде аналитичен център за арабските страни, който да информира на по-високо ниво и да формулира националните интереси. Липсата на такъв център не позволява на хора като мен да бъдат максимално ефективни, с оглед на конкуренцията на другите държави и политически фактори за влияние в арабския свят. Ролята на ЕС в политиката на Арабския полуостров със сигурност трябва да е по-голяма. Европейският дневен ред в областта на миграцията и малцинствата има пряко отношение към политическата ситуация в арабските страни. Примерът с остров Лампедуза по време на събитията в Либия е пресен. Винаги е по-добре да влияеш на причините, вместо да търсиш път да се справиш със следствието.
Европа трябва да излъчи и силна позиция по темата Сирия. Там загиват хора, цивилни граждани. Хуманизмът е основен стълб на Европейската идея, затова политическа Европа е длъжна да реагира винаги в защита на човешкия живот.

• В България често се коментира, че евродепутатите ни трябва да действат единно по определени въпроси, свързани със страната ни. Има ли области, в които не бихте подкрепили позиции на останалите ни евродепутати. В същото време по кои въпроси не бихте приели позицията и на групата на ЕНП?

Има теми, които са български национален приоритет. Да бъдем единни по тях като избрани представители на българите е въпрос на политическа зрялост. Такъв въпрос е защитата на интересите на българите в Цариброд и Босилеград в преговорите за членство на Сърбия в ЕС. Надявам се всички колеги от България да проявим еднаква твърдост. Наш дълг, дори бих казал наш завет е да гарантираме истинска европейска перспектива на нашите сънародници западно от границата.
По други теми водеща е не националната, а ценностната принадлежност - например АКТА. Като десен човек, живял при диктатура, няма как да допусна заплаха за личната свобода на потребителя, за сметка на нечий хипотетичен материален интерес. Няма как да стане.

• Очаквате ли драматични събития в политическия живот в България и Европа през 2012?

Да, това ще бъде решението по казуса АЕЦ Белене, с огромни политически, икономически и екологични последици - триумф или поражение за националната ни независимост и за онези хора, които поставят тази независимост като основна ценност.
Ще продължи преформулирането на Европейското единство под натиска на кризата. Европа може да излезе по-силна, по-структурирана и по-смислена, ако стъпките през следващите месеци са правилни. Изисква се политически кураж.

• Какви, според Вас, трябва да са основните приоритети на България за следващия програмен период 2014-2020?

Изкушението при такъв въпрос днес е да се говори за икономика. Като преподавател, който продължава всеки понеделник да влиза в аудиторията сред своите студенти обаче, вярвам, че истински стратегически приоритет е образованието - достъпно и качествено. Няма да станем богата нация, ако продължим да изнасяме евтин труд на хора с ниска квалификация. Само доброто образование ще създаде конкурентни личности, които да работят престижни професии и да получават високи доходи.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.