Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
28-06-2012

Петя Ставрева: Колкото по балансирана и справедлива ОСП реализираме, толкова по-голям ще бъде ефектът

Здравейте! За начало моля да се представите!

Добър ден! Казвам се Петя Ставрева. Председател съм на политическа партия „Обединени земеделци", бивш евродепутат работещ в комисията по земеделие и развитие на селски райони в периода 2007 - 2009 година.

Какви са основните поуки от миналото на ОСП?

Основните поуки са, че, когато подкрепяме солидарно фермерите в Общността, получаваме добри резултати. Имам предвид европейската подкрепа за земеделието и развитието на селските райони означава качествени и достъпни цени на земеделската продукция. И ефективно противодействие на пагубните процеси на обезлюдяване на най-малките населени места. Друга, основна поука е, че когато имаме адекватна европейска подкрепа, земеделието в Европа се развива с бързи темпове и че когато към специфични сектори приложим специфична помощ тези сектори преживяват и трудните моменти, и фермерите в Общността получават необходимата подкрепа. За мен е изключително важно поуките от общата селскостопанска политика, която навърши вече 50 години, да бъдат отчетени, когато се формулират текстовете, които ще залегнат в документите в бъдещата ОСП.

Според вас готова ли е ОСП за бъдещето?

ОСП е богат политика. В нея има различни компоненти. Аз смятам, че бъдещето е едно голямо предизвикателство пред всички политики на Общността. Но ОСП касае не само земеделските производители, а касае всички европейски граждани, защото от подкрепата за европейското земеделие зависят цените и качеството на храните, които ние, европейските потребители, слагаме три пъти на ден на масата. Дали е готова, това ще кажат европейските фермери, когато тя започне да се прилага. Но колкото по балансирана и справедлива ОСП реализираме, толкова по-голям ще бъде ефекта от нея и ползите.

Какви са предизвикателствата, които стоят пред тази политика?

Предизвикателствата са ОСП да отговори на нуждите на производителите и потребителите, да отговори на новите предизвикателства, свързани с климатичните промени, глобалното затопляне, необходимостта от по-ефективна и адекватна подкрепа на младите фермери, подкрепа на местните общности. Смятам, че ОСП трябва да бъде по-гъвкава, по-справедлива и да насочва финансовия ресурс към максимално широк кръг граждани. Друго голямо предизвикателство е опростяването на процедурите за достъп, намаляване на бюрокрацията. Неща, които са сериозен бич по отношение на усвояването на европейските пари. И, безспорно, ако говорим за България и предизвикателствата пред нас по отношение на бъдещата ОСП, хората, които преговарят и отстояват българската позиция, трябва с разумни аргументи да предложат решения и в бъдещите програми да залегнат критерии, които да отговарят на нуждите и възможностите на родните производители.

Каква специфична роля играе ОСП във вашата конкретна област?

Аз съм председател на една земеделска организация и за нас земеделието и подкрепата на земеделския сектор са изключителен приоритет. ОСП дава възможност за развитие на аграрни сектор, за спиране, или по-скоро, ограничаване на пагубните последици от процеса, свързан с обезлюдяване на селските райони. Смятам, че това е една фундаментална политика на ЕС и от нейното адекватно, бързо и навременно прилагане в България до голяма степен зависи и бъдещето на европейското земеделие. При условие, че липсват достатъчно средства от националния бюджет, които да бъдат инвестирани като подкрепа в българския агросектор, европейските пари често са единствените сигурни средства на които разчитат българските фермери.

С какви впечатления сте от споделеното на конференцията ОСП: минало и бъдеще?

Смятам, че това е изключително ценна конференция. Форум, на който имаме възможност да чуем гледните точки на експерти, на представители на национални институции, браншови организации от 4 държави-членки. Дискусиите, предложенията са изключително полезни по отношение на разумните идеи, които ще бъдат излъчени от този форум. Смятам, че когато обединяваме усилията и намираме общи приоритети, това е разумният начин да дадем предложения, които да отговарят на нуждите и възможностите на фермерите от различните държави и да се преборим за една по-справедлива, по-отговорна и по-ефективна ОСП. Когато обединяваме усилия стигаме до по-добри и разумни решения.

Двудневният форум се провежда в рамките на проект „ОСП: Завръщане в бъдещето", обхващащ четири държави-членки на ЕС - България, Естония, Малта и Португалия. Проектът се осъществява във връзка с отбелязване на 50-годишнината от Общата селскостопанска политика на ЕС и е съфинансиран от Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони" на ЕК.В конференцията се включиха над 120 експерти в областта на селското стопанство - представители на министерствата, на браншови и неправителствени организации, журналисти, преподаватели и младежи, обучаващи се в профилирани селскостопански гимназии. Близо 30 представители на Малта, Португалия и Естония участваха в различните тематични панели и дискусионни сесии.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.