Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
01-03-2006

НАЙ-ГОЛЯМАТА ПАРТИЯ В АВСТРИЯ: "ЧАКАМЕ БЪЛГАРИЯ В ЕС С НЕТЪРПЕНИЕ"

Най-голямата партия в Австрия – Австрийската народна партия, радушно приема България като бъдещ нов партньор в ЕС и “очаква с нетърпение бъдещото ни добро сътрудничество”.

Това се казва в специално комюнике на АНП (ÖVP), което Портал ЕВРОПА получи в отговор на свое запитване за начина, по който партията възнамерява да гласува, когато в австрийския парламент бъде насрочена ратификацията на Договора за присъединяване на България и Румъния в ЕС.

“Както канцлерът Волфганг Шусел има възможност да изтъкне при неотдавнашното посещение на българския министър-председател Сергей Станишев във Виена, за нас България е важна държава, в която влагаме надежди в сферите на икономиката, политиката и културата” – се казва още в официалното становище на АНП, съставено специално в отговор на запитване на Портал ЕВРОПА.

Следователно нашата партия подкрепя ратификацията от страна на австрийския парламент на Договора за присъединяване, във вида, в който той е подписан, пояснява Моника Райнер от международния отдел на Австрийската народна партия. 

Все още обаче в Австрийския парламент не е насрочена дата, на която ратификацията на Договора да бъде подложена на гласуване. Преди няколко дни шефът на Информационния отдел на Външното министерство на Австрия каза в интервю за Портал ЕВРОПА, буквално: "Ако София ефективно използва оставащите месеци, за да осъществи изоставащите реформи, няма да има нужда от отлагане на членството. България трябва да положи усилия."

Портал ЕВРОПА пояснява, че Австрийската народна партия е част от Европейската народна партия (ЕНП) и, по подобие на Германския християндемократически съюз, е класическа консервативна политическа сила.

Тя “залага на уважение към традицията и стабилността на социалния ред” – както е написано на уебсайта на Либералния политологичен институт, където се казва още: “От началото на своето съществуване партията е ясно обвързана с Католическата църква и твърдо се определя като анти-социалистическа. През 2000 Народната партия формира коалиционно управление заедно с националистическата, дясна популистка Австрийска партия на свободата на Йорг Хайдер. Това предизвиква вълна от недоволство в Европа и четиринадесет от членките на ЕС изпращат неофициални дипломатически ноти, изразяващи неодобрение срещу австрийската федерална администрация. Няколко месеца по-късно, тези предупреждения са оттеглени след проверка на специална комисия, съставена от трима бивши европейски министри, така наречената група на “тримата мъдри мъже”. На изборите през 2002 под лидерството на австрийския канцлер Волфганг Шюсел (на снимката - бел. ред.) партията печели убедителна победа с 42,27% от гласовете на избирателите."

Портал ЕВРОПА припомня, че австрийският парламент (Националрат) е съставен от 183-а членове. В него Австрийската народна партия има 79 депутати, следват я Социалдемократите (69) и Партията на свободата (18). Парламентарната група на Зелените наброява 17 депутати. Австрийският Бундесрат – Горната камара – също е съставен от 183 депутати и отново най-голям брой сенатори има Австрийската народна партия.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.