Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
02-03-2006

“ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ ОТ АДМИНИСТРАЦИЯТА, А НЕ ОТ НЕЯСНИ СУБЕКТИ, ИЗДИРВАНИ С ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА” – МАРИЕТА ЦВЕТКОВСКА, ЦИР

В търсене на експертни становища и коментари за обществената поръчка на МВнР, че се търсят лобисти и консултанти (за която Портал ЕВРОПА първи съобщи!), предлагаме мнения на експерти в Центъра за икономическо развитие www.ced.bg:

Мариета Цветковска е главен експерт ВИО на България, чуждестранни инвестиции и селско стопанство, Център за икономическо развитие

Как оценявате начина, по който са формулирани обектът, целите и заданието на тази обществена поръчка?

По стар обичай добрите намерения и хубавите идеи са резултирали в едно недомислие. Формулировките са безумни. Не знам кой би разбрал нещо от тях и какво точно би разбрал. Разбира се, че има нужда от обща стратегия, която да се фокусира върху премахването на предубежденията и засилване на положителната визия за България, както и от анализи и бази данни с полезни контакти, но това трябва да го направи администрацията, а не неясни субекти, издирвани с обществена поръчка. Веднъж направени анализите и формулирана стратегията могат да се търсят и външни консултанти срещу съответно заплащане. Ако разчитаме оттук нататък да се правят анализи и да се съставят бази данни, едва ли ще дочакаме резултата от тях.

Търсенето на чуждестранни лобисти и консултанти означава ли според вас частичен отказ от суверенитет?

Не, но не мисля, че някой чуждестранен консултант ще се отзове на подобна обява. МВнР отдавна трябваше да е идентифицирало подходящите, надеждни консултанти, които биха свършили работа и трябваше да е изяснило при какви условия евентуално биха се наели.

Смятате ли, че обявяването на такава обществена поръчка е закъсняло?

Първо, не съм сигурна, че с подобна обществена поръчка може да се постигне желания резултат и второ, да, прекалено късно е, като се има предвид колко сме “организирани” и бързи.

Изглежда ли ви вероятно задействането на предпазната клауза в Договора за членство и ако не – оправдано ли е в такъв случай да се търсят лобисти и консултанти в помощ на правителството?

Едва ли ще бъде задействана предпазната клауза, тъй като първо, европейската администрация вече се пренастройва за работа с наше участие и второ, в самия договор има предвидени достатъчно други защитни мерки (като например изключване на страната от общия пазар или от други области). Всъщност точно този вариант би бил най-лош, защото хем ще се успокояваме, че сме вътре, хем няма да се ползваме пълноценно от членството. Бизнесът (и то най-вече онзи, който години наред инвестира и се подготвя за единния вътрешен пазар) би бил най-ощетен.

Портал ЕВРОПА извършва мониторинг на пътя на България към членството в Европейския съюз. В момента екипът ни следи в детайли как, кога и с каква скорост, в националните парламенти на страните-членки на ЕС се ратифицира Договора за нашето присъединяване. Известно е, че в половината държави този документ, подписан от правителствата, все още не е одобрен от депутатите.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.