Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
02-03-2006

АЛЕКСАНДЪР БОЖКОВ: “ЗАДАЧИТЕ В ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА НА МВНР ЗА ЛОБИСТИ ИЗГЛЕЖДАТ НЕЛЕПИ”

В търсене на експертни становища и коментари за обществената поръчка на МВнР, че се търсят лобисти и консултанти (за която Портал ЕВРОПА първи съобщи!), предлагаме мнения на експерти.

Александър Божков е бивш главен преговарящ на България с ЕС и съпредседател на Центъра за икономическо развитие 

Ако България ще кандидатства например за членство в ОПЕК или НАФТА или АСЕАН и прави първи опознавателни стъпки, чиято цел е да забележат, че ни има, а и ние да разберем кой дърпа конците там, такава консултантско-лобистка работа би имала смисъл. В месеците преди реалното ни приемане за член на Европейския съюз, година след подписване на присъединителния договор, задачите в обществената поръчка изглеждат нелепи.
 
Анализът на основните причини за евентуалното ни отлагане е направен и се предполага, че българското правителство извършва действия на основата на този анализ, за да избегне отлагането. Тези действия би трябвало да представляват именно стратегията, която според обществената поръчка някой друг тепърва трябва да пише вместо нас.
Кои са значимите фигури в ЕС, Георги Първанов, Сергей Станишев, Меглена Кунева, Ивайло Калфин, Станислав Даскалов, Соломон Паси, Гергана Грънчарова и още цяла група настоящи и бивши министри и зам.министри би трябвало да изрецитират дори когато ги събудят посред нощ от сладък сън.
База данни с важни контакти в ЕС сигурно има в МВнР, в МС и във всяко отраслово министерство, както и във всяко българско посолство в 25те страни членки. Ако пък няма, това е сериозен проблем, който просто показва колко ни е трагична администрацията и, следователно, няколко лобисти не биха могли да я заместят.

Най-тъжното в тази обществена поръчка е това, че тя идва от МВнР. Това е министерството, в което се предполага, че работят дипломати. Елементарната дипломация не позволява от една страна да тръбиш, че си готов за членство в ЕС, а от друга страна да заявиш публично, че не си готов, че не знаеш от кого зависи това да стане, че търсиш да платиш на някого да ти отвори очите, както и да има достатъчно връзки, за да замаже очите на европейците, че уж си готов.

Това е все едно Израелското правителство да започне преговори с новото палестинско правителство и същевременно да обяви обществена поръчка, че търси лобисти, които да настроят световното обществено мнение за това, че “Хамас” са терористи и лоши хора, на които не трябва да се дават пари. 

Портал ЕВРОПА извършва мониторинг на пътя на България към членството в Европейския съюз. В момента екипът ни следи в детайли как, кога и с каква скорост, в националните парламенти на страните-членки на ЕС се ратифицира Договора за нашето присъединяване. Известно е, че в половината държави този документ, подписан от правителствата, все още не е одобрен от депутатите.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.