Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
08-03-2006

ЕВГЕНИ КИРИЛОВ ПРЕД ПОРТАЛ ЕВРОПА: “ДОСТА ЧЛЕНОВЕ НА ЕВРОПАРЛАМЕНТА СА СЪГЛАСНИ С МНЕНИЕТО МИ ЗА ОТЛАГАНЕТО”

Портал ЕВРОПА се свърза в Брюксел с Евгени Кирилов във връзка с цитираното от “Дойче веле” днес негово мнение, че отлагането на българското членство в ЕС с една година няма, по думите му, да промени нищо за България.

Г-н Кирилов, това лично мнение ли е и кого ангажира то?

Да, това е лично мнение, което не ангажира Българската социалистическа партия. Вие откъде го прочетохте?

Днес го цитира Радио “Дойче веле”, поместили сме го на нашия Портал. “Дойче веле” пък цитира Ваше интервю за бюлетина на ПЕС (Партията на Европейските социалисти, бел. ред.)...

Мнението ми за бюлетина на ПЕС беше по принцип насочено за Брюксел, а не за България. Но потвърждавам и пред вас, че моето лично мнение е такова. Нека се мотивирам: убеден съм, че така или иначе в България се работи на високи обороти за изпълнение на критериите за членство. Едно решение за присъединяване на 1 януари 2007 година ще поддържа ентусиазма именно за сериозна работа, а не обратното. Моите наблюдения от изпълнителната власт са, че всички са си набелязали много ясни планове за това, което има да се върши в следващите година и половина. Т.е. не виждам с какво едно отлагане може да влоши нещата. Проблемите са ясни, те така и така се решават. Следвайки опита на 10-е нови страни – членки, които продължават системно да си решават проблемите, ние в България също ще продължим да работим. В този план, отлагане с една година, или “неотлагане”, не променя нещата. Не ги променя от гледна точка на нашата готовност. Налице е обща воля да се справяме с проблемите в краткосрочен план... и в средносрочен.

А в дългосрочен план налице ли воля за справяне с проблемите?

Дългосрочният план е записан в Договора.
 
Г-н Кирилов, мислите ли, че и други ваши колеги споделят мнение, подобно на Вашето лично?

Откровено казано съм го обсъждал с колеги в Европарламента и много от тях са съгласни – а между другото си спомням и едно изявление, статия, след посещението в България на г-н Борел, президента на ЕП – имаше подобна тънка нотка и в неговото мнение.

Като казвате, че Ваши колеги в Европарламента са съгласни с Вашето мнение, какви колеги имате предвид – социалисти, християндемократи...?

Нямам предвид само социалистите в Европарламента. Впрочем, когато става дума за разширяването на ЕС, тук няма такова деление между леви и десни.

Според Вас, г-н Кирилов, как ще се отрази изказването Ви пред бюлетина на ПЕС тук, в България?

Според мен не е необходимо да се изразява официална позиция на България за това, дали едно отлагане ще се отрази, или не. Официалната позиция на изпълнителната власт е и трябва да е, че всички работим по изпълнението на ангажиментите за членство.

В България беше обявена обществена поръчка за консултанти на МВнР, които да спомагат за присъединяването на страната към ЕС. Според Вас ще свършат ли работа консултантите?

Надявам се да свършат работа, това е професионален подход – в съответните страни това се прави от подготвени агенции, знаещи къде да адресират посланията – Франция, Германия, Австрия...

Господин Кирилов, ще ни приемат ли според Вас в Европейския съюз на 1 януари 2007 без предпазни клаузи?

Аааа, не искам да се паля с подобни прогнози на този етап... Искрено се надявам, разбира се. Ще бъде рискована ситуация, за да се правят твърди прогнози. Ще стане ясно до 2 месеца.

В управленската програма на кабинета пише, че това е “правителство на европейската интеграция”. То си е поставило за цел пълноправното членство от 1 януари 2007 година. Ако не се получи, неуспех ли ще бъде за правителството?

Мисля, че не трябва да гледаме предварително, да се обричаме в този смисъл. От друга страна, това е общо дело на всички правителства, по този въпрос се работи от години и ще продължава да се работи, независимо от едно или друго решение.

Ама, г-н Кирилов, това “обричане”, както го наричате, беше направено още при написването на управленската програма – там пише, “правителство на европейската интеграция”...

Е, във всички случаи, ако не станем пълноправен член от 1 януари 2007 г., ще има критични моменти в политически смисъл. Ще направим рекапитулация, когато се вземе самото решение.

А ако пълноправното и безусловно членство стане факт на датата, която сме си поставили за цел, това ще бъде ли успех за правителството на европейската интеграция?

Даже и с решение за 1 януари 2007 г. без предпазни клаузи, европейският ни ангажимент продължава. Нали знаете, че предпазните клаузи могат да се активират и след присъединяването – във всеки един момент...?

По професия Евгени Кирилов е дипломат, член е на комисията по външна политика, наблюдател е в Европейския парламент и основен представител на Коалиция за България в Парламентарната асамблея на Европа.

Бележка на редакцията: от Пресцентъра на БСП препоръчаха на Портал ЕВРОПА да разговаря със самия господин Кирилов, тъй като става въпрос за лично негово мнение. Позицията на БСП за членство на България през 2007 г. остава непроменена, допълниха от “Позитано” 20 и казаха, че партията не смята да коментира становището на Евгени Кирилов.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.