Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
13-03-2006

ЮЛИАНА НИКОЛОВА: “ПРОГНОЗИРАМ, ЧЕ ЩЕ НИ ПРИЕМАТ В ЕС НА 1.1.2007 СЪС ЗАДЕЙСТВАНА ЗАЩИТНА КЛАУЗА ЗА ПРАВОСЪДИЕ И ВЪТРЕШНИ РАБОТИ”

Да се отмени обществената поръчка за лобисти на МВнР е най-доброто за българския данъкоплатец, казва директорът на Европейския институт

Портал ЕВРОПА пита авторитетни експерти и коментатори за прогноза за най-вероятния според тях вариант за членството на България в ЕС.

Поредицата започваме с Юлиана Николова, директор на Европейския институт:

Г-жо Николова, какво очаквате да съдържа майският мониторингов доклад на Европейския съюз за напредъка на България?

За мен лично, към днешна дата, най-вероятното е, майският доклад да съдържа много критики, специално по глава правосъдие и вътрешни работи. Ако в доклада пише, че сме отбелязали напредък, според мен ще се казва, че този напредък не е достатъчен.

Смятате ли, че наистина сме изправени пред четири възможни варианта за реализация на нашето членство – така, както ги формулира Меглена Кунева?

Според мен вариантите са повече от четири. Бих ги формулирала така: първи вариант – приемане през 2007 г.; втори вариант – приемане през 2007 г. с една или две защитни клаузи; трети вариант – приемане през 2008 г.; четвърти вариант – приемане през 2008 г. със защитна клауза; и пети вариант – да закъснеят ратификациите на Договора ни за присъединяване в националните парламенти на страните – членки. Това закъснение може да се случи при всеки един от гореизброените варианти.

Допускате ли, че наистина е възможно забавяне в ратификационния процес?

Струва ми се, че ратификациите няма да закъснеят. Като проблемни държави се приемат Франция и Германия. Въпросителните спрямо Франция са повече, но причината за едно евентуално забавяне на Париж не е България, а вътрешнополитическите проблеми на Франция.

От тези пет варианта, кой според вас – към днешна дата – е най-вероятният?

Най-вероятно към днешна дата е да ни приемат в Европейския съюз през 2007 година със задействана защитна клауза за правосъдие и вътрешни работи. Или ако не е задействана, то с голяма вероятност да бъде задействана в друг момент след приемането. Дори и присъединяването ни в ЕС да се случи без задействана предпазна клауза, със сигурност ще ни бъдат отправени много препоръки в тази област – правосъдие и вътрешни работи.

Ако стане така, както го прогнозирате, това може ли да се тълкува като неуспех на “Правителството на европейската интеграция”?

Който и от вариантите да се случи, той ще бъде представен от правителството като “грандиозен успех”. Досега в България не се е случвало да си отиде правителство, заради това, че не е постигнало някоя от целите си.

Мислите ли, че консултантите, които МВнР търси чрез обществена поръчка за осуетяване на евентуално отлагане на членството, биха спомогнали за нашата интеграция в ЕС?

Целите, които възложителят (МВнР) формулира в тази обществена поръчка, са взети от длъжностните характеристики на дипломацията и на някои от службите, извършващи разузнавателна дейност. Коментарът ми за тази обществена поръчка е – ако наистина така описаната работа може да се свърши за 200 000 лв., то тогава бюджетът на Външно министерство е много раздут!

Разграничени ли са консултантските услуги от лобизма в изискванията към кандидатите?

Дали става въпрос за лобизъм или за търсене на консултанти за имиджова кампания – и за двата варианта обществената поръчка е неуместна. Ако ще се прави имиджова кампания – е твърде късно, освен това имиджовата кампания се прави от “фронтмените” във външната политика и властта, а не от наемници. Ако пък кампанията ще е лобистка, то тя не би следвало да се обявява публично, още по-малко с обществена поръчка. Според мен тази обществена поръчка трябва да се отмени, да се прекрати. В самото й наименование пише “спешни мерки” – тогава защо все още не е обявен резултатът от нейното провеждане? Крайният срок за кандидатстване беше 18 февруари. Повече от любопитна съм какъв ще бъде резултатът. Според мен най-доброто за българския данъкоплатец е тази обществена поръчка да бъде прекратена.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.