Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
28-03-2006

ЧЛЕНСТВОТО НИ В ЕС ОТ 2007 ЩЕ Е ДЕ ФАКТО, НО НЕ И ДЕ ЮРЕ, ПРОГНОЗИРА МАРИЯ КАПОН, НАБЛЮДАТЕЛ В ЕП

 

Портал ЕВРОПА.БГ търси прогнозите на наши общественици по въпроса – кой сценарий за членството на България в ЕС ще се реализира според вас? Неотдавна министърът по европейските въпроси М. Кунева формулира “4 сценария” за членството на България. ЕВРОПА.БГ добави и пети вариант (възможно закъснение в процеса на ратификация на Договора ни за присъединяване в някой от националните парламенти на страните – членки). Кой сценарий според Вас ще се реализира (прогнозата Ви към днешна дата) и защо? 

Министър Кунева ясно вижда несправянето на нашето правителство и подготвя обществото за всички варианти, за да бъде ударът по-мек.

Като представител на Демократическа партия и председател на групата наблюдатели в ЕНП-ЕД имам една единствена цел, десницата на Европа да подкрепи собствената си дата. Да, България ще бъде член на ЕС от 1 януари 2007 година де юре, но де факто няма да бъде, поради лошото и слабо българско правителство. С предпазните клаузи  българското правителство ще се провали, ще се провали  видимо. Революционната идея, за която е създаден Съюза: свободно движение на стоки, хора, услуги и капитали няма да е валидна за България. Всички ние ще заплатим висока цена. Все пак ще се заличат два мита. Първият, е че партиите от десницата спират България за ефективното и членство и вторият, че българското социалистическо правителство е правителство на евроинтеграцията.

Ние имаме обаче много по-голяма задача, а именно да подобрим стандарта на живот в България, защото на 2 януари 2007 година нашите съграждани няма да заживеят изведнъж по-добре, тяхното състояние зависи от националната ни политика.

МВНР обяви, че няма нужда от лобист за пред ЕС след фиаското с Шимон Шевес, а ден преди президентът да призове за анулиране на договора с евреина, МВНР говореше за нова процедура, нов един месец и търсене на нов лобист - забавянето не пречело на принципното ползване на лобист. Целесъобразно ли е по принцип да се ползват лобисти за такава дейност?

Най-големите лобисти на България сме всички ние, всеки български политик и всеки български гражданин. Истинската реклама за България е свършената работа, в собствената ни страна. Но питам, кой ще ни извърши реформите? Европа иска резултати, не лобисти. За мен този конкурс не обслужва интересите на България, а е опит да се финансират структури и личности, които са били актуални преди 15 години. Времето тече и е редно правителството да поеме работата си, а не да се занимава с подялба на квотен принцип и компромиси.

Кабинетът Станишев се нарича “правителство на европейската интеграция”. В управленската му програма като приоритетна цел е записано – “пълноправно членство в ЕС на 1 януари 2007 г.”. Какво е вашето тълкувание на термина “пълноправно”? Мислите ли, че ако ни приемат с предпазни клаузи, членството няма да е “пълноправно”? Би ли следвало – ако ни приемат с клаузи – да заключим, че правителството не е изпълнило приоритетната си цел? Трябва ли да подаде оставка, ако не постигне “пълноправно” приемане от 1 януари 2007 г.

Отново ще отговоря ясно на този въпрос. Според мен лично, България ще бъде член на ЕС на 1 януари 2007 година де юре, тоест ще има евродепутати и вече ще е една от 27 страни, но няма да е пълноправен член, поради предпазните клаузи. България ще плати висока цена и това ще струва много средства на бизнеса и ще е зле за икономическия ни растеж. Социалистическите правителства нямат навика да признават своята вина. Те няма да подадат оставки, просто ще запишат датата на присъединяване, като своя заслуга. За съжаление избирателите ще подадат оставка от политическите си избраници. Ние трябва да работим за икономически растеж и подобряване на жизнения стандарт, това трябва да е основната цел на политическия елит в България.

Бихте ли разказали за Дните на България в Страсбург!

Нашите колеги евродепутати през последните години чуват за България единствено по повод мониторинговите доклади и чрез тях се запознават с напредъка на България по различните теми за членството в ЕС. А тези доклади, както всички знаем са изключително критични. Безкрайни са проблемите ни в областта Правосъдие и вътрешен ред, проблемите в борбата с корупцията, трафика на хора, интеграцията на хора в неравностойно положение, интеграцията на малцинства, в областта на земеделието и т.н. Дните на България се проведоха от 13 до 16 март в Страсбург. Те бяха организирани от българската делегация наблюдатели към фракцията на десницата  - Европейска народна партия - европейски демократи, под патронажа на Джефри Ван Орден, докладчик за България и Лоренцо Чеса, зам..-председател на фракцията в Европарламента и имаха за цел да разкрият ДРУГАТА БЪЛГАРИЯ.  Ние с моите колеги Димитър Абаджиев, Мартин Димитров и Стефан Софиянски искахме да покажем историята, културата, традициите, красотите на природата ни, както и кухнята ни, за да могат всички да почувстват и усетят България. Картините на Светлин Русев, Греди Асса, Станимир Видев, Милко Божков, Недко Итинов, Илия Желев и много други, както и филмите за България, за манастирите, за крепостите, за реките, за изворите, за морето предаваха чувството за България. Гостите опитаха и от прекрасните български продукти: сирена, кашкавал, лозови сърми и разбира се невероятното вино от сортове Мавруд, Каберне Совиньон и Мерло.. Над 700 бяха посетителите на откриването на дните на България. Не само колегите ни от другите делегации наблюдатели, депутати, но и всички българи работещи в ЕП, Съвета на Европа и други структури на ЕС,  се чувствувахме горди от малка велика България.

Всички говореха за България и днес, получаваме поздравления и усещам как евродепутатите имат емоция към България.  С нас Европа не се разширява, а се обединява. Целта беше реализирана. В своята реч на откриването се опитах да дам и десния отговор защо ние сме инициатори на мероприятието, защото ние променихме България, ние с десницата в Европа поставихме началото на другата Европа, тази без Берлинска стена с широки хоризонти за можещите и знаещите, тази, която уважава човека и неговата личност.

Благодарим Ви!

Мария Капон е наблюдател в Европейския парламент, депутат от българското Народно събрание, член на Комисията по бюджет и финанси.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.