Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
06-05-2006

В БЪЛГАРИЯ МИ КАЗАХА, ЧЕ АКО ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО СЕ ОТЛОЖИ, ЩЕ ИМА НАПРЕЖЕНИЕ В УПРАВЛЯВАЩАТА КОАЛИЦИЯ – СПОДЕЛЯ ФРЕНСКИ ДЕПУТАТ ПРЕД ПОРТАЛ ЕВРОПА

Депутатът от френската Национална асамблея Жером Ламбер, докладчик за напредъка на България пред Делегацията за ЕС във френския парламент, в интервю за Портал ЕВРОПА по повод доклада му от 11 април, за напредъка на България – в него се прави извода, че имаме проблем с политическите критерии за членство в ЕС.

Какво е личното ви мнение за малцинствата в България и зачитането на правата им?

Нямам лично мнение, което да изразя. В доклада си (за напредъка на България към ЕС, представен пред депутатите от Делегацията за ЕС във френския парламент – бел.ред.), съм включил получени от мен информации за трудностите, които могат да възникнат по отношение на малцинствата в България. Като цяло докладът ми отразява всички проблемни въпроси, поставяни многократно пред мен от всички мои събеседници по време на мисията ми в България – правителствени, от гражданското общество, синдикати, млади хора...

В доклада си казвате, че въпросът за македонско малцинство у нас, е “предмет на дебат” в България. Какво имате предвид?

Тези данни научих по линия на Европейската комисия, ако не се лъжа. “Предмет на дебат” означава – трябва ли да се признае, че в България съществува малцинство от македонски произход, или не? Би ли могло то да получи представителство по някакъв начин? Ето, това означава “предмет на дебат”. При вас има дебат, не при мен! Поне така ми бяха представени нещата.

В доклада си казвате, че присъединяването през 2007 г. е елементът, който поддържа тройната управляваща коалиция. Мислите ли, че ако ни отложат за 2008 г., коалицията ще падне от власт?

Когато съм написал това, не съм изразявал лично мнение – това е отражение на ясно изразени позиции на редица хора, с които разговарях в България, включително политически лидери и членове на правителството. Те ми казаха, че целта, която тройната управляваща коалиция си поставя, е присъединяването на България към ЕС от 1 януари 2007 г. И че ако се прецени, че ситуацията не позволява членство от тази дата, това би могло като резултат да предизвика напрежение и трудности в самата коалиция. Тези опасения бяха изразени пред мен на срещите ми с редица представители на българската политическа класа.

Франция ще се окаже ли сред последните държави, които ще ратифицират Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС?

Не виждам особено силна воля, така да се каже. Истината е, че френската Национална асамблея в продължение на много месеци е претоварена с работа – много проектозакони разглежда. Знаете много добре с какви мащабни трудности се сблъска в последно време правителството... От друга страна, у нас процесът за ратификация на договори е относително дълъг. Държавният съвет бе сезиран преди няколко месеца и следва той да ни даде своето становище. То ще бъде, мислим, положително. Механизмът е дълъг. Имаме време, освен това, до края на годината да гласуваме тази ратификация. Надявам се, че това ще стане факт преди лятото. Точно за това призовах по време на дискусията на доклада за напредъка на България. Не трябва да търсите в дължината на френските парламентарни процедури каквото и да е нежелание или колебливост. Такъв е обичайният ни календар. Ако нещата се бяха стекли по друг начин, едва ли щяхме да сме и първият национален парламент, който да ратифицира Договора. Не е важно дали си първи или последен, важното е да си сред тези, които ще ратифицират. Впрочем за ратификацията е нужно пълно единодушие... Можете да вярвате в изхода на гласуването, когато и да се състои то.

Всички политически партии ли са единодушни?

Политическите партии са единодушни по този въпрос. Това присъединяване е важно не само за България, а и за Франция, за Европа. Очаквам дебат, въпроси, мнения – което е нормално за парламент като нашия. Но не се съмнявам в добрата воля на политическите партии.

Потвърждавате ли изразените от вас опасения, че на дебата може да се смесят въпросът за ратификацията на Договора и принципният спор за разширяването на ЕС като цяло.

Не съм казвал, че имам опасения, че има опасност от такова нещо. Казах, че не би трябвало да се смесват процесите на присъединяване на България и Румъния с този на следващите разширявания на ЕС, в частност с Турция. Не трябва да се смесват тези неща. Не казвам, че ще се смесят, казвам, че не трябва да се смесват. Казах го, за да предотвратя такава опасност още в зародиш.

Мислите ли, че в Европейската комисия съществува вариант за отлагане на България за 2008 и приемане на Румъния през 2007 година, т.е. отделяне на двете държави?

Не, не мисля. Може би неколцина в ЕК биха искали да поставят този въпрос, но дори и да го направят, не вярвам препоръката на Комисията да е за отлагане. Няма да се събере единодушие в Европейския съвет за такова отлагане. Пък и дори да се вземе решение за отлагане – в което не вярвам – няма предвидени никакви условия за нова оценка на готовността на членство година по-късно. Т.е. ако присъединяването се отложи, абсолютно нищо не ни гарантира, че на 1 януари 2008 г. положението ще е по-добро. Дори според мен отлагането ще влоши статуса на реформи...

С други думи, Европа е “принудена” да присъедини България...?
 
Е, не е “принудена”. България извървя целия път, който ЕС искаше от нея да извърви, въпреки някои пунктове, които се нуждаят от подобрение. Европа като такава се доизгражда в движение. Не може да се каже, че всички страни изпълняват точка по точка всички изисквания и критерии. Примерно нашата страна – бюджетният дефицит... той едва ли е за пример на целия ЕС. В доклада си отчетох проблемите и правя извода, че България е наясно с тях и че взима достатъчни мерки да ги преодолее. Това е важното, а не да сте перфектни. То е невъзможна задача, а и не сме го искали от новоприсъединените страни. Не можем да изискваме от България и Румъния да са по-добри от всички останали.

Има ли разлика в отношението на Франция към Румъния спрямо това към България?

Мога да съдя само от това, което се обсъжда и прави в Делегацията за ЕС в Националната асамблея, както и в самия парламент. От това, на което съм свидетел лично аз, не виждам на каква база може да се направи такъв извод. Ние смятаме, че двете съседни страни са в еднакво положение и към тях трябва са се подхожда по еднакъв начин, с еднаква степен на обективност, без пристрастия към едната или другата. Ние полагаме усилия да имаме балансирани отношения и с България, и с Румъния.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.