Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
13-06-2006

ШЕФЪТ НА ВЪНШНАТА КОМИСИЯ В ЛЮКСЕМБУРГСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ЗОВЕ БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ЗАМИСЛИ ЗА РОЛЯТА СИ В ЕС

Интервю на Портал ЕВРОПА с депутата социалист от Люксембург Бен Фаю, председател на парламентарната Комисия по външни и европейски работи, отбрана, имиграция и сътрудничество.

1 юни, news.bg и БНР: “Делегация на Комисията по външна политика на Народното събрание, водена от Юнал Лютфи, бе на посещение в парламента на Великото херцогство Люксембург. Юнал Лютфи е бил приет от председателя на Камарата на депутатите Люсиен Вейлер, с когото обсъдили процеса на ратификация на Договора за присъединяване на България към ЕС от люксембургския парламент. Домакините изразили пълната политическа подкрепа на Великото херцогство за членство на България от 1 януари 2007 г. и пожелали да бъдат информирани ежемесечно за напредъка на страната ни в червените области, посочени в последния мониторингов доклад на Европейската комисия.”

Г-н Фаю, в началото на юни сте се срещнал с българска парламентарна делегация в Люксембург. Тогава сте казал пред Юнал Лютви, че парламентът ви ще ратифицира присъединителния ни договор за ЕС преди лятната си ваканция. Бихте ли казали днес пред Портал ЕВРОПА точната дата, на която е насрочена ратификацията?

Ако всичко върви добре в парламентарната процедура, бихме могли да гласуваме ратификацията на пленарното заседание във вторник, 4 юли, 2006 г.

На срещата с Лютви парламентът на Люксембург е пожелал да бъде информиран ежемесечно за напредъка на страната ни в червените области, посочени в последния мониторингов доклад на Европейската комисия. Получихте ли вече първите информации, може би с посредничеството на Юнал Лютви?

Не, до днес не сме получили никакви допълнителни информации от страна на българските ни колеги. Би било полезно да разполагаме с най-актуалните информации (за това, доколко е напреднала България, бел.ред.) за дебата в нашия парламент за ратификацията на присъединителния ви Договор...

На 25 март външният министър на Люксембург Жан Аселборн заяви пред вестник “Люксембургер ворт”, че при обсъждане на присъединяването на България и Румъния, трябва да се отчете “дали в двете страни има убедителна и доказуема антикорупционна политика”. Мислите ли, че днес България се бори ефективно срещу корупцията?

Изключително трудно е да се съди отвън за корупцията в България. Тази борба е трудна, но крайно необходима – както за самата България, така и за приемането от общественото мнение в нашите страни на това разширяване. Европейският съюз е пространство на правото, в което трябва да царуват едни и същи правила за всички. Ако някоя страна-членка не постигне тези стандарти, това ще има последствия за всички. 

Съзирате ли разлика в нивото на подготвеност на България и Румъния – докладите на Комисията показват, че румънското правителство се справя по-добре?

Всъщност имаме впечатлението, че Румъния, например, атакува проблема с корупцията по един по-енергичен начин...

Желателно ли е да бъдат разделени България и Румъния като дата на присъединяване към ЕС?

Защо не? Ако на практика едната страна е по-подготвена от другата, няма причина тя да бъде карана да чака заради изоставащата. Лично аз винаги съм бил привърженик на разширяването според собствените заслуги на страните, а не на политическото разширяване.

Дали според вас ЕК прилага “двойни стандарти” в критериите за присъединяване – ако сравним разширяването през 2004 г. с 10 нови членки и сегашната вълна?

Вярно е, че част от разширяването през 2004 г. беше повече с политически характер, отколкото по “собствени заслуги”. Но ние знаем, че разширяването – в очите на сегашните страни-членки – не е “невинна” работа. За едни, главното е една максимално широка зона за свободен обмен, а за други – една интегрирана Европа. Компромисът между двете тенденции е винаги труден...

Според вас трябваше ли ЕК да твърдо да препоръча дата за присъединяване в майския си доклад, вместо да отлага тази препоръка за есента?

При всички случаи Комисията е в капана на един лош присъединителен договор, от който тя се опитва да извлече най-добрите за Европейския съюз части.

Какво е общественото мнение в Люксембург спрямо разширяването и спрямо Конституцията на Европейския съюз?

Люксембургското обществено мнение остава твърде скептично спрямо разширяването. Според Люксембург, която е страна – основател на ЕС, има опасност разширяването да изпревари процеса на европейска интеграция и да ограничи влиянието на нашата страна в този Европейски съюз. Начинът, по който някои нови страни-членки възприемат ЕС, ни обезкуражава още повече. Ето защо мисля, че България – за която съм напълно уверен, че скоро ще влезе в ЕС – трябва да се съсредоточи не само върху пред-присъединяването, но най-вече върху след-присъединяването: как вижда тя своята задача като член на ЕС? Европейският съюз е разбира се сбор от независими и суверенни нации, но Съюзът съществува единствено чрез общата воля на всички свои членове за съвместна работа. Ако всяка страна-членка защитава само индивидуалните си интереси, без да мисли за общността, проектът за мир и сътрудничество ще изтлее.

Помним, че Договорът за присъединяване на България и Румъния към ЕС бе подписан именно в Люксембург... Представяте ли си един ден същата такава церемония с Турция?

Честно казано, не зная. Настоящата политика на Турция е за мен мистерия.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.