Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
05-12-2006

МАРИЯНА ШИРОВА-СИМАНДРЕ: “ОРДЕНЪТ НА ПОЧЕТНИЯ ЛЕГИОН ЦЕЛИ ДА ЛЕГИТИМИРА УПРАВЛЕНИЕТО НА СИМЕОН”

Марияна Широва-Симандре е преводач - тя е превела поезията на Борис Христов и е инициатор за протестното писмо до френските институции срещу награждаването на Симеон Сакскобургготски с Ордена на Почетния легион. Петицията е поместена ТУК и е отворена за всички граждани. Г-жа Симандре беше сред инициаторите и на подписката до еврокомисаря по разширяването Оли Рен за отваряне на архивите на Държавна сигурност.

Интервю на Огнян Бояджиев от Портал ЕВРОПА с Мариана Широва-Симандре:


Защо станахте инициатор на подписката до френския президент във връзка с ордена на Симеон Саксгобургготски?

Ако ми позволите една малка поправка - протестното писмо е адресирано до основните институции на Република Франция, сред които и Президентът, както и до всички френски граждани. А идеята за такова писмо ми хрумна, докато четях новината за събитието в българската преса. В качеството си на редови гражданин категорично не можех да се съглася с мотивите на френската страна, отличила бившия ни премиер за "възстановяване на демокрацията в България", за "заслуги за новия облик на страната и членството й в НАТО и ЕС" и особено за "оцененото достойнство на частния му живот".
 
Каква е целта на подписката - оттегляне на указа на Ширак ли?
 
Не, това е утопично. Целта й е да изрази категорично несъгласие с международното легитимиране на политическото поведение и на управлението на г-н Саксгобургготски - каквото легитимиране представлява връчването на Почетния легион. След закриването на подписката инициативният комитет ще търси начин да я направи обществено достояние във Франция чрез печата - нека френските граждани да знаят какво и кого награждават ръководителите им от тяхно име.

Какво мислите за морала и почтеността на бившия български премиер?

Каквото и мнозинството български граждани, както се видя на последните парламентарни избори. Г-н Сакскобургготски дойде на власт с лъжата за 800 дни, уравлява при закрити за обществото врати, а след самостоятелното си управление се коалира  с политическа сила, с която бе обещал да няма нищо общо. Вие как бихте определили подобно политическо поведение?

Мотивите са много ясно описани в откритото писмо. Защо според Вас Ширак е подписал указа?
 
Мога само да предполагам - по силата на етикета в междудържавните отношения. От 1-ви януари България става член на Европейския Съюз, съветниците от кабинета на Президента са решили да дадат знак, че подкрепят това членство и са предложили за награждаване политическото лице, подписало присъединителния договор. Нищо повече. Мотивите за награждаването обаче ясно говорят за дълбоката неосведоменост на въпросните съветници.

Има ли вече реакции на френската и българската общественост по въпроса?
 
Както вече Ви казах, тепърва ще търсим пътища към френската общественост. Що се отнася до българската, подписката е открита преди няколко дни. От българските граждани зависи дали гласът им ще се чуе или ще се съгласят, че "800 дни", сделката с външния дълг, договорът за магистрала "Тракия", затварянето на достъпа до архивите на ДС и реституирането на имоти по извънсъдебен път, при това без нотариален акт, са "действия по възстановяването на демокрацията" и признаци на "достоен частен живот".

Кой наш сънародник, според вас като интелектуалец, заслужава да стане Велик офицер на Почетния легион?
 
О, надали аз мога да определя. Наистина не знам. И не претендирам за званието интелектуалец. Но като гражданин мога да кажа кой не бива да е Велик офицер на Почетния легион - това и правя.

В България бе съобщено, че пред съда в Страсбург се изправя екс-посланикът на Франция в България Доминик Шасар за трафик на визи, от които са се възползвали проститутки. Шасар е награден с Почетния легион, но и със Стара планина - І степен. Какво е усещането ви за ценностите и морала на обществото - има ли девалвация?

Научавам за този съдебен процес от вашия портал, но нищо вече не ме учудва. За съжаление раздаването на държавни отличия "на кило" и на кой да е, по конюнктурни причини, не е чисто български патент. Специално орденът "Стара планина" бе напълно обезсмислен от бившия и настоящ президент Георги Първанов. Скандално е, нали, сред неговите носители да са един търговец на оръжие и прокурорът от времето на Възродителния процес. А последният Ви въпрос ми изглежда реторичен. Все пак ще кажа, че за мен моралът е от компетенциите на личността, а не на обществото. Сега българското общество живее с ценностите и комплексите, наследени от комунизма. Ще трябват поколения, докато си изработи друга ценностна система. Дано това все някога да се случи.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.