Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
05-12-2006

ДИРЕКТОРЪТ НА ВЕСТНИК “ПАРИЖКИ ВЕСТИ” АТАНАС ЧОБАНОВ: “ОРДЕНЪТ НА СИМЕОН Е PR-КАМПАНИЯ, МАНИПУЛИРАЩА ИСТОРИЯТА НИ”

Вестникът на живеещите във Франция българи - "Парижки вести" е сред създателите на сайта www.podpiski.org, който наскоро пусна открито писмо срещу произвеждането на Симеон Сакскобургготски във Велик Офицер на Ордена на Почетния легион на Франция. Петицията ще бъде връчена на френския президент Жак Ширак, както и на всички депутати и сенатори в долната и горната камари на френския парламент. Подписката е отворена за он-лайн присъединяване на всички граждани от цял свят.

Интервю на Огнян Бояджиев от Портал ЕВРОПА с Атанас Чобанов, директор на "Парижки вести":

Заслужава ли според Вас Симеон Сакскобургготски да бъде Велик Офицер на Ордена на Почетния легион?

Възможно е Симеон да има заслуги пред френската държава, с които да е заслужил високото звание. За тях обаче нищо не знаем. Изтъкнатите мотиви са свързани с България: възстановяване на демокрацията, членство в НАТО и в ЕС. За последните две това той има определени заслуги, но чак за орден, надали. Колкото до дейността му за "възстановяването на демокрацията"  той по-скоро заслужава някакъв марокански орден, а не френски.

Според вас, когато награждава чуждестранни граждани, достатъчно обективно ли взима решенията си президентът на Франция?

Явно не го съветват добре, или се влияе от повърхностни анализи. Добре оркестрирани анализи. Още преди три години във френските медии се появиха материали, че преди Симеон сме били едва ли не в третия свят, че благодарение на саможертвата му да поеме управлението, България се приобщава към ЕС с невероятни темпове... и прочее небивалици. Това награждаване явно е закъснялата кулминацията на една пиар кампания, манипулираща най-новата ни история. За съжаление, сериозната разследваща френска журналистика слабо се интересува от ставащото в България.

Вие общувате с българската общност във Франция. Нашите сънародници как приеха вестта за ордена на експремиера?

Може и да не са я научили. Симеон има много поддръжници тук. Както в България има червени бабички, в Париж си имаме бабички и дядовци царисти. Преди да се обяви като кандидат на изборите през 2001, Симеон организира в Париж благотворителни вечери в негово присъствие. Запомних колко беше входа за студенти: 900 франка. Това тогава се равняваше на един месечен наем на студентска стая. Не знам за какво точно са се събирали такива суми но за мащабно благотворително дело по инициатива на Симеон и финансирано от българи в Париж не се е чувало.

Какви други подписки са активни на вашия сайт в момента и как се роди идеята за неговото създаване?

Сайтът www.podpiski.org се създаде през април 2005 г, за да приюти подписката срещу задъжителното здравно осигуряване на българите живеещи в чужбина. И досега стотици хиляди българи в Европа и други страни се водят длъжници на българската държава, въпреки, че си плащат осигуровките където живеят. Освен подписката, на сайта публикувахме много материали и документация за този абсурден закон и измененията му. По принцип една подписка е по-скоро начало, а не край на протест и, ако има някакво развитие, стараем се да слагаме на сайта медийните публикации и кореспонденцията и да информираме подписалите по електронна поща. От актуалните в момента подписки можем да отбележим подписката за пълно отваряне на досиетата на ДС и подписката за отзоваване на евронаблюдателя от Атака.

И в България бе съобщено, че френската прокуратура поиска 5 месеца затвор за бившия посланик на Франция в София Доминик Шасар, пред съда в Страсбург се изправя дипломатът Доминик Шасар за трафик на визи, от които са се възползвали проститутки. Шасар е награден с Орден на Почетния легион, а така също и със "Стара Планина" - 1 степен. Какво е усещането ви за ценностите и морала на обществото: има ли девалвация?
 
По брежневско време, за да прикрият бакиите на някой "наш човек" го награждаваха и го повишаваха в длъжност. Френската администрация не е толкова нагла, виждате, че превъзходителството бе понижено и правосъдието го застигна, макар и след 4 години. Няма данни Шасар да е ощетил френския данъкоплатец , иначе санкцията щеше да бъде много по-сериозна. Във Франция, орден днес не значи имунитет и безнаказаност за утре. Дали Симеон е бил коректен към българския данъкоплатец, тепърва ще се изяснява. Това, което е ясно и което подчертаваме с подписката е, че не е морално да му се дава орден за лъжи.
 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.