Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
19-01-2007

НЕДЕЛЧО БЕРОНОВ: НЕ СМЕ ИЗГУБИЛИ ВЯРАТА СИ В ПРОМЯНАТА!

Десният кандидат-президент към демократичните избиратели: пазим куража и доверието, нещата ще се обърнат...

Г-н Беронов, с каква мисъл се събудихте тази сутрин - в деня, в който Георги Първанов полага клетва за втори мандат като президент - може би ви се иска да му пожелаете нещо?

Бих могъл да му пожелая, разбира се. Току-що преминахме през един вододел - България вече е страна - членка на Европейския съюз. Това е голямото събитие, което съвпада с началото на новия мандат на Георги Първанов. Тържествеността ще отмине... Очаквам - както и всички българи - президентът да изпълни обещанията, които даде, след като спечели изборите: че ще постави националните интереси над личните, партийните, коалиционните... Само по този начин той ще отговори на изискванията, които се налагат, откакто сме част от голямото европейско семейство. И не заради Европа, а заради българите.

Можеше ли човекът, който в момента полага клетва, да не се казва Георги Първанов?

Според мен - и аз не съм променил позицията си - това щеше да е по-доброто за България. Всички ние обаче видяхме, че за съжаление дясното пространство все още е неорганизирано, разединено, колебливо, противоречиво. Така че резултатите от президентските избори са неблагоприятни за България.

Много хора, които гласуваха с бюлетина № 1 през октомври, тази сутрин си мислят за вас и за Юлиана Николова, гледайки по телевизията как Първанов и Марин се заклеват. Какво бихте казали на десните избиратели днес?

На нашите избиратели бих им казал още веднъж това, което казах вечерта на 22 октомври (първия тур на президентските избори - бел.ред.), защото аз не се отмятам от думата си: благодаря ви много за доверието! Благодаря ви от сърце за надеждата, която ми давахте на всяка среща. Срещите бяха максимален брой, но пак сякаш недостатъчни - заради малкото време, с което разполагахме с Юлиана. Благодаря за емоцията... Искам да ви уверя, че доверието, оптимизмът и вярата, които споделяхме едни с други по време на предизборната кампания, изобщо не са избледнели или изгубени - напротив. Продължавам да ги виждам в очите на хората - и в София, и във Варна, където ме откривате тази сутрин. Аз срещам много жени и мъже - по улиците, в магазините, в превозните средства: хора, които виждам, че не са загубили вярата си в по-доброто, в това, че на България продължава да й е нужна промяна. В днешния по-специален ден искам с ваша помощ да вдъхна на всички привърженици още веднъж куража и доверието! Да продължим да вярваме в промяната... Тя може да стане и ще стане рано или късно. Въпросът е да изживеем самосъхранително трудния период, т.е. времето, до което това ще се случи. Защото промяната можеше да се случи по един много по-елегантен - а и ускорен - начин. Можеше да бъде избран такъв вариант, че пречките, преживявани всекидневно от всеки българин и посочвани редовно от европейските ни партньори, да бъдат преодолени много по-бързо и по-делово, а не нещата да се отлагат и проточват до безкрай. Отлагането прави от лесната работа трудна, а от трудната - даже невъзможна. Мисълта ми е, че цялото това бавене, цялото това отлагане, можеше да се избегне и то щеше да направи по-леко, по-бързо, по-безболезнено нашето присъединяване към ЕС - като факт, а не само като юридическо събитие.

След втория тур Първанов каза, че ще "заеме" някои от вашите идеи, формулирани в предизборната кампания. Ще го направи ли наистина според вас?

Не, мисля, че още не е започнал да изпълнява нещата, които обяви на 29 октомври. Г-н Първанов наистина даде на няколко пъти сигнали, че се вслушва дори и в нашите предложения. Това е добре. В нашата визия има факти, има разум, има действителност. В края на краищата - без значение кой поема президентският мандат, нека държавният ни глава се вслушва в истините, които са казани от всички участници в изборите. А ако се съобрази с идеите на Беронов - Николова, би било приятна изненада. Но искам да изразя учудване, че Георги Първанов все още не е свикал Консултативния съвет, а виждате, че енергийният проблем вече достигна до европейско ниво и ЕС мисли за стратегия в това отношение. Ние в друга посока ли ще действаме? Необходимо е тези неща да се избистрят час по-скоро и да се намери друго, по-благоприятно решение: изгодно за всички българи, а не само за част от тях.

 

Интервюто взе Огнян Бояджиев, Портал ЕВРОПА



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.