Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
11-03-2007

МАРИАН-ЖАН МАРИНЕСКУ: “ЕДВА ЛИ ЕНП ЩЕ РЕАГИРА НА ОБВИНЕНИЯТА СРЕЩУ БОЙКО БОРИСОВ В CONGRESSIONAL QUARTERLY”

Портал ЕВРОПА разговаря с румънския зам.-председател на Групата на ЕНП-ЕД в ЕП Мариан-Жан Маринеску във връзка с обвиненията за връзки с мафията на неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. ГЕРБ се стреми бъдещите й евродепутати да бъдат членове на дясната политическа група в Европейския парламент.

БЕЛЕЖКА НА РЕДАКЦИЯТА - Ден след като Портал ЕВРОПА взе интервюто с г-н Маринеску, румънското правителство отложи за втората половина на годината изборите за евродепутати, насрочени по-рано за 13 май. Премиерът Калин Попеску Търичану смята, че сегашния политически климат в Румъния, с постоянните спорове между него и президента, не е добър за организирането на избори.

Г-н Маринеску, в България избухна скандал с обвинения в списание на американския Конгрес, че неформалният лидер на новата дясна партия ГЕРБ Бойко Борисов е мафиот. Подобен факт може ли да повлияе на ЕНП да оттегли подкрепата си за ГЕРБ преди изборите?

Зависи. Всякакви обвинения трябва преди всичко да бъдат доказани. Едва тогава може - по един или друг начин - ЕНП евентуално да реагира на тях. Преди да сме сигурни, че изнесеното е вярно, не смятам, че партията ще се намеси в такъв род въпроси на вътрешната политика на България. Искам да отбележа, че знаем за случая, за който ме питахте.

Често ли ЕНП се намесва, както казвате, във вътрешнополитически въпроси във връзка с факти за някоя от настоящите или бъдещи нейни партии-членки?

Не. Когато институциите работят както трябва, ЕНП се стреми да не се намесва във въпроси на вътрешната политика. Възможни са изключения, когато случаите са особено драстични.

Нашите читатели се интересуват за начините, по които ЕНП подпомага предизборно десни формации, които харесва, в България и Румъния, където през май ще се проведат избори за евродепутати. Подобна подкрепа включва ли финансиране от ЕНП?

Не. Финансирането на предизборни кампании не се разрешава от правилника на Европейския парламент. Членове на ЕНП-ЕД обаче биха могли да дойдат на собствени разноски в съответната страна-членка, да участват в дискусии, семинари и други форми на срещи - примерно срещи за европейските институции и за опита на "новите" държави в присъединяването към ЕС. 

С единна листа ли се явяват румънските десни партии на вота през май, заявявайки желание за членство в групата на ЕНП-ЕД?

Както и у вас, десните в Румъния ще се явят с отделни предизборни листи. У нас членки на ЕНП са Демократическата партия, Партията на унгарското малцинство и Християндемократическата партия. Вярно е, че ще участваме самостоятелно в изборите, всеки ще има своя листа. По моему беше трудно постижимо да направим обща листа между моята партия - Демократическата - и Партията на унгарското малцинство заради тоталната разлика в платформите и предизборните послания. С Християндемократическата партия водихме преговори за обща листа, но те не се увенчаха с успех.

Мариан-Жан Маринеску  е румънски евродепутат, заместник-председател на Група на Европейската народна партия (Християндемократи) и Европейските демократи (EPP-ED) в Европейския парламент. Роден е на 11 август 1952 г. и е представител на Демократическата партия в Румъния - Partidul Democrat. Членува в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европарламента.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.