Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
23-05-2007

АСТРИД ЛЮЛИНГ: ОЧАКВАМ ПОДКРЕПА ОТ ПОВЕЧЕТО ГРУПИ ЗА ДОКЛАДА МИ”

Преди днешното гласуване в Европейския Парламент на доклада за акцизите върху алкохола, Портал ЕВРОПА се свърза с вносителката му Астрид Люлинг, представител на групата на ЕНП-ЕД от Люксембург.

Въпросът за акцизите върху алкохола е важен в момента за българското общество, но от групата на ПЕС твърдят, че вашия доклад в парламента блокира решаването му. Как мислите ще се съгласят ли страните- членки и ЕК с вашите предложения?

Както знаете първо Европейския парламент трябва да гласува доклада ми днес по обяд, а аз все още не знам дали ще имам мнозинство за доклада ми. Съветът на министрите в момента е блокиран, а те трябва да вземат решение единодушно. Те не могат да се споразумеят дори за повишаването на акцизите с 4.5%, което мислехме, че ще е добре за България. Мисля, че трябва да намерим начин за излизане от този проблем и моето предложение е вариант за постигането му. Защото ние предлагаме премахването на минималните такси и всяка страна да прецени сама какви да са те. Но ние предлагаме Кодекс за поведение чрез който да постигнем сходство между страните. Този кодекс не изисква да бъде приет с единодушие.

А мислите ли, че други групи в парламента ще подкрепят предложението ви?

Да, повечето от либералите ще ни подкрепят с изключение на някои представители на скандинавските страни, нашата група ще го подкрепи както и центристите и десните партии. Това поне показаха дебатите от вчера вечерта.

Защо мислите групата на ПЕС успя да отложи дебатите и предлага друго решение.

Аз не знам какво мислят те, но това което те предлагат не е постижимо. Първо предложението им ще се отрази зле на новите страни-членки. Много е сложно, а освен това те трябва да получат мнозинство в Съвета, а това е невъзможно. Освен това те искат автоматично увеличаване на акцизите, когато инфлацията се вдигне с 0.5% без да има консултации с парламента или страните-членки. Това е нелепо.

Отлагането на дебатите беше ли само заради българските представители в групата на ПЕС, които все пак не са твърде много или това е общата идея на социалистите?

Докладът бе отложен за след изборите заради групата на социалистите и те успяха. Ние трябваше да го разгледаме на 9 май в Брюксел, но те успяха да премахнат доклада ми от програмата, защото не искаха да покажат какво възнамеряват да правят преди да са минали изборите в България.

Само заради българските избори ли беше?

Да само заради изборите защото не искаха българите да гласуват за моя доклад и против техните поправки.

Възможно ли е въобще да се направи изключение за една отделна страна? Това би ли могло да бъде прието от Съвета на министрите или от страните-членки.

Тази поправка е просто за замазване на очите. Те искат да накарат хората да вярват, че това ще бъде в тяхна полза. Това което казват е, че малките семейни дистилационни трябва да получат изключение за количествата, произвеждани за лична консумация. Но това не може да мине защото има семейни казани и в други от страните-членки. Така че няма да бъде прието изключение само за България. Освен това тези количества няма начин да бъдат контролирани. Освен това хората, които купуват алкохол ще продължават да търсят начин за избягването на високите акцизи.

Мислите ли че Съветът ще се съгласи с вашия доклад, ако бъде приет от Парламента?

Не знам какво ще направят. Комисията не е съгласна. Но във всички случаи от парламента зависи да предложи разрешение и ние предлагаме изход от ситуацията.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.