Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
04-06-2007

ЕВРОДЕПУТАТЪТ КРИСТИЯН ВИГЕНИН ПРЕД ПОРТАЛ ЕВРОПА

Инициативата на Портал ЕВРОПА „Осемнайсетте: кои да са?" продължава и след провелия се евровот. Нашият екип ще ви запознава системно както с работата на първите ни пряко избрани представители в Европейския парламент, така и с дейностите на политическите групи, към които те принадлежат.

Поредицата следизборни интервюта започваме с водача на листата на Платформа Европейски социалисти - Кристиян Вигенин.

Вие вече официално сте български представител в Европейския парламент. От новата ви позиция, по различен начин ли тълкувате последните вътрешнополитически развития у нас?

Различни са възможностите ми да влияя върху процесите - вече не съм депутат в Народното събрание и не гласувам "за" или "против" правителство или министър. Оставам обаче член на ръководството на водещата политическа партия в управлението. Неизбежно като член на Европейския парламент ще преценявам  ставащото в България много по-силно в европейски контекст.

Още един въпрос, свързан с вътрешната политика: в каква степен според вас лавината от събития, промени и оставки са причинени от резултатите на евровота? Според някои наблюдатели изборите за ЕП са само претекст за извършването на промени в управлението на страната.

Смятам, че изборите катализираха процесите по две причини: първо, част от напрежението - и в правителството и в партиите - беше потискано именно заради изборите и се отприщи след тях; второ, активността и резултатите от изборите се оказаха неудоволетворителни практически за всички партии,  тук включвам и победителите ГЕРБ, но особено за традиционната десница, НДСВ и БСП. Естествено, това предизвика и необходимите в такава ситуация действия и мерки.

Външната политика е близка до вас тема. Предстои посещение в България на американския президент Джордж Буш, който ще се срещне и с българския държавен глава Георги Първанов. Паралелно вестниците в чужбина пишат, че нашата страна е сред най-зависимите от руските доставки на газ. Дали такива геополитически въпроси вълнуват вашите избиратели - бяха ли повдигани такива въпроси по време на предизборната кампания и как им отговаряхте?

Външната политика не беше сред най- актуалните теми на кампанията. Въпроси възникваха по-скоро в контекста на енергийната политика на България и на Европейския съюз, както и във връзка с участието на български военен контингент в Ирак. Моето мнение е, че за пръв път България успява да балансира интересите на водещи фактори във външната политика в свой интерес - членството в Европейския съюз, стратегическите отношения със САЩ и разполагането на съвместни военни съоръжения и предстоящото строителство на съоръжения за пренос на руски нефт и газ през страната ни показват един много прагматичен и очевидно печеливш подход от страна на България.

Портал ЕВРОПА осъществява информационна инициатива „Осемнайсетте: кои да са?". Част от нея е т.нар. Въпросник на българския евродепутат, който наш екип изпрати до всички щабове на всички кандидати. В редакцията не постъпиха попълнени Въпросници от ПЕС по време на предизборната кампания. Ние отново предлагаме на вас и на вашите колеги да попълните Въпросниците, за да може в началото на мандата ви българските граждани да се ориентират конкретно във възгледите ви по важните европейски въпроси. Ще има ли възможност да отговорите на читателския интерес?

Кампанията беше много интензивна и не беше възможно да отделя достатъчно време, за да попълня анкетата лично, а аз никога не оставям друг да пише отговори вместо мен. Убеден съм обаче, че в кампанията съм успял да отговоря поне на част от тези въпроси.

Останаха и няколко читателски въпроса, отправени към щаба на ПЕС по време на предизборната кампания. Молим ви да отговорите на читателите на Портал ЕВРОПА. Първият въпрос е - Антон Алексиев, София: "Във вашата листа има двама кандидати, за които комисията по досиетата разкри тяхна принадлежност към бившите служби. Наясно съм с критиките на дясната опозиция по този въпрос. Г-н Вигенин, искам да прочета вашето обяснение, като на водач на листа и млад човек. Защо тези "картончета" не са проблем? Искам да ми кажете аргументи, с които да агитирам приятелите си да гласуват за вас." И вторият въпрос, който е на Сребрина Александрова, Силистра: "Защо в предизборните ви изяви участват премиерът и министри? Не трябва ли хората от изпълнителната власт да са по-надпартийни и в този смисъл толкова ли не можем сами да спечелим изборите, та се налага да ни помагат министри?"

На г-н Алексиев бих отговорил, че двамата, за които той говори - Евгени Кирилов и Боян Чуков - са хора, които не са работили за "политическата полиция", а са защитавали интересите на България. И двамата са доказани професионалисти, като г-н Кирилов има огромен външнополитически и парламентарен опит. България ще спечели, ако използва техния капацитет, а и за мен е много по-важно какви са техните позиции и ангажименти днес. Що се отнася до въпроса на г-жа Александрова, бих казал, че надпартиен е само президентът. Премиерът, министрите и зам.-министрите не са надпартийни представители, те са представители на политическата сила, която ги е излъчила като такива, те провеждат политика, с която тази партия е спечелила избори и е нормално да участват в предизборната кампания на тази политическа сила за Европейски избори. Аз самият имам намерение да се включа активно в кампанията за местните избори наесен, защото е важно да има синхрон в работата на всички равнища - местно, национално и европейско - а този синхрон се постига по-лесно между представители от една политическа сила или коалиция.

В нощта след изборите и в дните след това вниманието на медиите е насочено основно към партийните лидери и към бъдещето на политическите партии в България. За какво според Вас е знак фактът, че водачите на листите и кандидатите за ЕП - и избраните, и неизбраните - не получиха кой знае колко журналистически въпроси?

Разбираемо е да се търси мнението на партийните лидери, защото пряко или косвено всеки избор има отражение върху вътрешната политика и управлението на страната и какво ще бъде това отражение зависи преди всичко от лидерите. Аз не съм се почувствал пренебрегнат. По-важно е през оставащите две години до края на мандата на ЕП ние да произвеждаме достатъчно новини, с които да присъстваме в медиите и то съдържателно, а не със скандали.

Ще продължите ли вие като водач на листата и колегите ви - евродепутати, както и самата БСП, политическите си контакти с останалите кандидати от листата на ПЕС, които не бяха избрани в ЕП? Ако да - какво се планира в тази посока?

Разбира се, че ще продължим работата си, още повече че дължим една голяма благодарност особено към кандидатите от втората половина на листата, които знаеха, че нямат шанс да бъдат избрани, но вложиха огромни усилия в кампанията. Повечето от тях са млади хора и аз се надявам в следващи избори - европейски или национални - да ги виждаме на предни позиции. Като водач на листата имам намерение периодично да каня на срещи всички кандидати, на които да обсъждаме по-важните въпроси от дейността на ЕП, с някои от кандидатите ще работя по-близко заради професионалната им насоченост. Ще предложа също така всички кандидати да се присъединят към Съвета по европейска интеграция на Висшия съвет на БСП.

Дали БСП е провела някаква форма на обучение на кандидатите за евродепутати, за да ги подготви за бъдещата им работа; и дали още по време на кампанията всички кандидати на ПЕС са били запознати с функционирането на ЕП?

Ние направихме обучения за всички кандидати, бяха им предоставени материали за политиката и начина на функциониране на Европейския парламент, а така също и за Групата на Партията на европейските социалисти. Що се отнася до избраните кандидати такова обучение едва ли се налага, тъй като трима от нас работят в ЕП още от есента на 2005 г., а Маруся Любчева е временен евродепутат от януари тази година, т.е. ние влизаме в ЕП с подготвени хора, които ще могат да работят ефективно още от първия ден.

В други страни привържениците на левицата са по-младите и по-малко консервативни граждани, а тези, които подкрепят десницата, са по-възрастни и по-консервативни. Изглежда у нас е обратното. С какви предизвикателства се сблъскахте като млад човек при срещите ви със симпатизанти по време на кампанията; и трудно ли им е според вас да възприемат тенденцията за млад водач на евролистата и също млад министър-председател?

Възрастта ми в никакъв случай не беше проблем в кампанията. Даже напротив, мисля че тя допринесе да избегнем по-сериозна загуба на тези избори. Успявах да създам контакт както с по-възрастните, така и с по-младите симпатизанти. Надявам се също, че младата листа е привлякла поне част от младите хора, които иначе бяха решили да не гласуват. Впрочем понятието "консервативни" не е съвсем точно, защото ако приложим европейските критерии, ще видим че в много отношения членовете и симпатизантите на БСП са изключително либерални. Консерватизмът се проявява главно по отношение на семейните ценности, но това е по-скоро традиционна българска черта.

Как гледате на родовата приемственост в политиката и в обществените изяви - от кого във вашето семейство сте наследили интереса си към публичния живот?

Тук трябва да избягаме от обобщенията - понякога децата на политиците наследяват интереса от своите родители, а по-често виждаме обратното - децата бягат от политиката, защото преживяват заедно с родителите трудностите на това поприще. При всички случаи трябва да оценяваме хората по това какви са и какво правят, а не кои са родителите им. Моите родители са обикновени хора, инженери, които са ме възпитали да бъда честен, да не подминавам несправедливостите в живота, да се трудя, за да постигам целите си. Влязох в политиката не за да правя кариера. Това което съм постигнал дължа преди всичко на труда, който съм положил. Никога не съм имал нито родов, нито финансов, нито политически гръб и сигурно това ме е направило по-жилав и по-уверен в себе си.

Как оценявате участието във вашата предизборна кампания на ангажираните в нея популярни изпълнители?

Те направиха кампанията ни по-пъстра, по-интересна, но не мисля че донесоха гласове на тези избори. Остава ми да се надявам, че направената инвестиция ще започне да дава резултати в следващи избори. Факт е, че благодарение главно на поп-фолк изпълнителите нашите послания бяха чути от огромен брой хора по площадите. Негативните коментари обаче около тяхното участие, вкл. на свързани с БСП фигури, ни навредиха.

Бихте ли разказали нещо повече за вашите сътрудници в ЕП? Знаем, че всеки евродепутат има свой екип, който подпомага работата му: вашият настоящ екип ще претърпи ли промени?

Да, екипът ми ще претърпи някои промени, преди всичко за да отговори на новите изисквания към мен вече като избран евродепутат с достатъчно дълъг хоризонт за работа в ЕП. Няма да бързам обаче, ще обмисля внимателно нещата, вероятно ще обявя и конкурс - както за сътрудници в Брюксел и в София, така и за стажанти. В сегашния ми екип са млади хора, високообразовани, с по няколко езика, европейци по дух - тези критерии ще се запазят и занапред.

Вие имате личен интернет-сайт. Как върви комуникацията с гражданите, как оценявате техния интерес и ще продължите ли да поддържате сайта по време на мандата ви в ЕП?

Имам един модерен сайт, който ще бъде усъвършенстван с времето. Той стартира малко преди изборите и в този период нямаше възможност да се правят сериозни промени. Ще организирам по-добре работата по него, за да има постоянно актуална информация и ще направя необходимото да заработят по-ефективно пряката комуникация и обратната връзка с посетителите.

По какви начини планирате да поддържате връзката с българските избиратели след началото на новия ви мандат?

В следващите дни ще открия временен офис/приемна, а междувременно подготвям откриването на по-мащабен информационен център, където ще бъда базиран екипът ми. Не смятам да ограничавам дейността си само в София, а напротив - амбицията ми е максимално да участвам в инициативи и срещи в страната, за да запазя и разширя връзката, която създадох с хората по места по време на кампанията.

С какво възнамерявате да се захванете след 2009 година?

Не правя далечни планове. Със сигурност ще работя за това българските граждани да живеят по-добре, България да се развива бързо и стабилно, но къде и как - времето ще покаже, задайте ми отново този въпрос отново след две години.

Кой е Кристиян Вигенин?

  • Зам.-председател на Групата на ПЕС в ЕП, а преди това - ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП.
  • Като български депутат - секретар по международната дейност на парламентарната група на „Коалиция за България" и член на парламентарните комисии по външна политика и европейска интеграция.
  • Член на Изпълнителното бюро на БСП и председател на Комисията по външна политика и международни връзки на Висшия съвет на БСП. В рамките на неговия мандат БСП е приета за пълноправен член на Социалистическия Интернационал (2003 г.) и на Партията на европейските социалисти (2005 г.).
  • Член на младежкия Социнтерн (1998 г.), учредител на Българската социалистическа младеж (1994 г.).
  • Роден е през 1975 г. в София. Възпитаник на УНСС - „Международни отношения" и „Макроикономика", а преди това - на Немската гимназия. Женен, с един син.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.