Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
05-06-2007

БРЮНО ГОЛНИШ, ЛИДЕР НА „ИДЕНТИЧНОСТ, ТРАДИЦИЯ, СУВЕРЕНИТЕТ”, ПРЕД ПОРТАЛ ЕВРОПА

Инициативата на Портал ЕВРОПА „Осемнайсетте: кои да са?" продължава и след провелия се евровот. Нашият екип ще ви запознава системно както с работата на първите ни пряко избрани представители в Европейския парламент, така и с дейностите на политическите групи, към които те принадлежат.

Поредицата следизборни интервюта продължаваме с председателя на групата "Идентичност, традиция, суверенитет" в Европейския парламент - Брюно Голниш (Франция).

Как бихте коментирали изборните резултати на „Атака" на първия български евровот?

Смятам, че навсякъде в Европа - а и извън нея - вече има много ясно разбиране, че силите на глобализма се противопоставят на тези, които искат да опазят националната идентичност, националните свободи и интересите на отделните народи, съобразени със съответната култура. „Атака" в България - по примера на Националния фронт във Франция и австрийската Партия на свободата - са политическото изражение на тази тенденция. „Атака" с пълно право показа, че приватизацията в България обогати само олигархията, вместо отделните български семейства. „Атака" е права да се противопоставя на това, България да изпадне в комунитаризъм - етнически или религиозен.

Познавате ли вече българските евродепутати от „Атака", които ще се присъединят към вашата политическа група?

Да, имах удоволствието да се срещна с тях като участвах в заключителната фаза на предизборната кампания на „Атака". На редица предизборни срещи лично взимах думата в присъствието на г-н Сидеров и на моя млад колега и приятел г-н Стоянов. Срещнах се и останалите кандидати, които днес вече са избрани за евродепутати.

А дали сте обсъдили с г-н Слави Бинев нещата, които българските медии пишат за него - за произхода на капиталите му. Знаете ли за тези подозрения и мислите ли, че членството на Слави Бинев в ИТС би било в ущърб на имиджа на вашата политическа група?

Не съм запознат с обвиненията срещу него. И защо ли те се изсипват точно покрай избирането му в ЕП? Г-н Бинев презентира пред мен своя бизнес, той ми се представи като строителен предприемач. Но разбира се бих искал да разбера кой отправя такива обвинения срещу него и с какви доказателства разполага.

Какви са очакванията ви от новите ви български колеги, как се вписват те в приоритетите на политическата група, която ръководите, за времето до края на мандата на този Европейски парламент?

Аз придавам голямо значение на новата сила, която се влива в нашата група чрез българските представители в нея, защото България представлява авангарда на Европа - тя е на първа линия и вече изпитва последствията от това: вече се усеща влиянието на Турция върху турското малцинство в България, което се самоорганизира автономно и политически и би могло да застраши националното единство на България. От българските ми колеги очаквам да се включат в борбата ни за това, Европейският съюз да остане ограничен до европейските нации. Вторият важен пункт е, че българските представители заедно с румънските ни колеги са едно православно представителство. Смятам, че православното християнство е важен духовен стимул в християнските ценности, които са в основата на европейската цивилизация. Трето - зная, че българските представители в нашата група са дълбоко свързани с темата за националната независимост. Има риск европейските фондове първоначално да заблудят българските и румънските граждани, че ЕС е един вид „рай", или Елдорадо. Но те бързо ще разберат, че този финансов приток има висока цена: с тези пари се купуват тяхната свобода, независимост и суверенитет - за които българският народ се е борил векове наред. Правил го е в цялата си история - първо по време на турската окупация, после по време на комунистическата диктатура. Така че българският народ трябва да продължи да ни служи за пример като народ, твърдо решен да брани своята независимост.

Според някои български политици, Движението за права и свободи, член на Либералния Алианс, ще лобира в ЕС за интересите на Турция. Споделяте ли този възглед и ако да, има ли доказателства за това?

Смятам, че това е вярно. Опасно е, защото сме свидетели, че те понякога залагат на религиозните чувства или на етническата или езиковата принадлежност. В моята страна например сме свидетели на опити да се създават конкретни лобита - като лоби на хомосексуалистите. Налице е желание за създаване на общности, които да отслабят националните идентичности. Според мен тази партия играе точно тази роля с мощното рамо на европейските либерали, които - от тяхна страна - са привърженици на размиването на всички европейски нации и на тяхно място да се възцарят правилата на Брюксел.

Често политическата дейност на партия „Атака" в България е съпроводена със скандали - изключване на депутат заради педофилия, магистрални инциденти с лидера, агресия срещу редакции на вестници и редица други. Запознат ли сте с тези случаи и какво е отношението ви към тях?

Бих казал, че г-н Сидеров, г-н Стоянов и останалите колеги - парламентаристи се ползват със същите граждански и политически права, с които се ползват и всички останали. Срещу тях няма влезли в сила присъди, следователно нищо не им пречи да бъдат кандидати в изборите. Ако не беше така, те нямаше да могат да се кандидатират за Европейския парламент. Така че - до доказване на противното - аз прилагам презумпцията за невинност. Вие казвате, че скандали съпътстват политическата дейност на „Атака". Но да ги сравним с друго - за какви афери за корупция става въпрос при другите политици? Приватизационните далавери в България са само един от примерите... Сравнимо ли е това с един пътен инцидент например? От друга страна нека подчертая, че аз не съм морален пазач на всеки отделен евродепутат от моята група. Преди срещу когото и да било от нашите евродепутати да има влязла в сила присъда от органите в родната му страна, аз не бих имал никаква причина да ги обвинявам. Във всяка организация има хора, които се държат непристойно. Например в моята родина има и социалисти, и дори съратници на г-н Саркози - като г-н Жюпе - обвинени в корупция, които обаче продължават да са на власт, да са в челните редици на партиите си. Обаче в Националния фронт ако някой се държи зле, той бива изключен от партията. В това се състои разликата.

Този принцип на Националния фронт ще се прилага ли в Групата ИТС в ЕП?

Има си правила в ЕП, които са много прости: че евродепутатите се избират с пряко гласуване в родината си. Ако са осъдени, губят гражданските си права, следователно и депутатството си. Нито имам желанието, нито какъвто и да било мотив да поставям под съмнение качествата на хората от партия „Атака", с които се срещнах в София. Това обаче, което знам, е че Социалистическата партия - мнозинството от членовете на която са от бившата БКП - са участвали в корупцията, свързана с процеса на приватизация.

На мястото на Димитър Стоянов, избран за евродепутат, в българския парламент влезе неговата приятелка Деница Гаджева. Дали този факт би донесъл определено политическо послание към избирателите у нас и ако да - с какъв знак би било то?

Аз не се занимавам с частния живот на парламентаристите - нито на тези, които са ми съюзници и приятели, нито дори на тези, които са наши политически опоненти. И ако това не беше така, щях да имам много неща за разказване...

Усещате ли промяна в тона на Никола Саркози, откакто е избран за президент на Франция; не ви ли изглежда по-умерен, отколкото по време на предизборната кампания?

Обърна се наляво. Със сигурност не точно това желаеха неговите избиратели. Той беше против членството на Турция в ЕС - за разлика от Ширак - сега се оказва според пресата, че той не се противопоставя на продължаването на присъединителните преговори. Той беше срещу Европейската конституция, сега сътрудничи на Берлин и Брюксел. Саркози отиде в Брюксел и се срещна с г-н Барозо. Побърза да отиде в Берлин веднага след номинацията си като президент. Това е доста нестандартно.

Г-н Голниш, тъй като за нас е трудно да интервюираме представители на българската партия „Атака", нека помолим вас да отговорите на въпрос, който искахме да зададем на г-н Димитър Стоянов: след евроизборите, какво бихте казали на онези български избиратели, които изпитват страх от партии като „Атака"?

Не мисля, че българските граждани има от какво да се страхуват. Те трябва да разберат, че са граждани на страна, която може и да не е голяма като територия и население, но има много с какво да допринесе за световната култура. България е пазител на западния свят. България трябва да продължи да ни дава пример като държава, която - този път по мирен начин - запазва своята идентичност: национална, славянска, християнска. Разбира се сътрудничеството с другите европейски страни е само по себе си нещо хубаво, но това не трябва да става на цената на разпадането на тази българска идентичност - така че да не можем да различим контурите й. И понеже именно това е ясното послание на партия „Атака", ми се струва, че българските избиратели могат да имат доверие на „Атака". Естествено „Атака" не е съвършена, тъй като като всяка друга политическа партия е организация, съставена от човешки същества. Смятам обаче, че днес „Атака" е най-добрият защитник на българската национална независимост. 

Кой е Брюно Голниш?

  • Втори човек в Националния фронт на Жан Мари льо Пен във  Франция и лидер на групата ИТС.  Сформирането на "Идентичност, традиция, суверенитет" стана възможно с влизането на България и Румъния в ЕС, с чиито евродепутати беше покрито условието новата политическа сила да наброява минимум 19 депутати от 5 страни-членки на Евросъюза.
  • През януари Голниш получи присъда от съда в Лион 3 месеца условна присъда и глоба от 5 000 евро заради антиеврейски изказвания. На 13 декември 2005 г. Европейският парламент свали имунитета на Голниш. На 11 октомври 2004г. по време на пресконференция той заяви, че не трябва да бъдат правени прибързани изводи за броя на избитите евреи по време на Втората световна война, преди да стане напълно ясен начинът, по който тези хора са починали. Според френското законодателство, всеки, който отрича холокоста, подлежи на съдебно преследване.
  • Както писа вестник „Стандарт", 56-годишният Голниш произхожда от стар род на политици и хора на науката. Самият той е юрист и е служил в националната флота на Франция. Има звание капитан на фрегата от резерва. Женен е за японка, чийто роден език той самият говори, и двамата имат три деца.


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.