Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
15-06-2007

ДЖОЗЕФ ДОУЛ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ГРУПАТА НА ЕНП-ЕД, ПРЕД ПОРТАЛ ЕВРОПА

Инициативата на Портал ЕВРОПА „Осемнайсетте: кои да са?" продължава. Нашият екип ви запознава системно както с работата на първите ни пряко избрани представители в Европейския парламент, така и с дейностите на политическите групи, към които те принадлежат.

Поредицата следизборни интервюта продължаваме с Джозеф Доул, председател на Групата на Европейската народна партия (християндемократи) и Европейските демократи.

Бележка на редакцията: г-н Доул отговори на нашите въпроси в писмен вид чрез пресслужбата си.

Имахте ли вече възможност лично да се срещнете с новите ви български колеги - евродепутати от Групата на ЕНП-ЕД и какви са ви впечатленията от тях?

В сряда Групата на ЕНД-ЕД с гласуване прие за членове петимата нови български евродепутати. Лично аз приветствах всички тях с добре дошли и съм удовлетворен от ентусиазма, който виждам у тях, както и от готовността да поемат задълженията си като евродепутати.

Какво конкретно очаква Групата на ЕНП-ЕД от българските си членове до 2009 г.?

Вярваме, че те ще работят за осъществяването на политическите ни приоритети в най-добър интерес за българските граждани. Очаквам от тях да направят нашата Група позната в България - като най-мощната и ефективна политическа сила в Европейския парламент.

След евровота в България вие поздравихте новите български евродепутати, които още не се бяха присъединили към ЕНП-ЕД. Дали Групата ви възнамерява да поддържа контакти с предишните си български членове и по какъв начин ще се продължи приемствеността?

Естествено предишните четирима български европедутати, както и наблюдателите в Европарламента, са наши приятели и добри партньори. Ние ще продължим да поддържаме тесни връзки на сътрудничество и в бъдеще. Аз мисля, че те (бившите български десни евродепутати - бел.ред.) са най-добрите посланици на нашите ценности и политически цели в България.

Двете традиционни десни партии у нас - ДСБ и СДС претърпяха поражение на евровота. След тази загуба, дали ръководството на Групата на ЕНП-ЕД в ЕП възнамерява да продължи да си сътрудничи с тези партии?

В живота на всяка политическа партия има възходи и падения. Проблемите през последните няколко години доведоха до лошите резултати на тези европейски избори. Моят приятелски съвет към тях е като лозунга, който имате над стълбището на Народното ви събрание в България, който гласи: „Съединението прави силата". Опитът на предишните български евродепутати и наблюдатели в ЕП ще бъде принадена стойност за българските дясноцентристки партии и те би трябвало да се възползват от него.

Новата дясноцентристка партия споделя възгледи, които се различават от тези примерно на Демократи за силна България - как биха могли те да съжителстват едновременно в семейството на ЕНП?

ГЕРБ внесе документите си за членство в Европейската народна партия. Сега е времето на задълбочено критично разглеждане на партийната програма. В ЕНП членуват повече от 70 дясноцентристки партии в Европа.

Наблюдатели у нас допускат, че ГЕРБ ще спечели следващите парламентарни избори в България и че е вероятно ГЕРБ да управлява в коалиция със Социалистическата партия. Каква е позицията на Групата на ЕНП-ЕД относно коалиране на свои партии-членки с представители на левицата?

Ние очакваме да видим не само ГЕРБ като печеливши на следващите общи избори, но също така и други дясноцентристки партии. Належащо е техните лидери да преодолеят противоречията си от миналото и да си поставят амбициозната цел за консолидация и управление.

В навечерието на втория тур на президентските избори в България през 2006 г., когато изборът беше между г-н Първанов (БСП) и г-н Сидеров („Атака"), г-н Ханс-Герт Пьотеринг призова българския народ да гласува за г-н Първанов. Г-н Пьотеринг е ваш предшественик като председател на Групата на ЕНП-ЕД и сега председател на ЕП. Дали вие споделяте това негово мнение сега, като председател на Групата на ЕНП-ЕД, и какъв според вас беше ефектът върху българските избиратели от призива му?

Аз уважавам дискусията, която се проведе в миналото, но ние живеем в настоящето и се подготвяме за бъдещето. Като цяло аз не бих препоръчал хората да гласуват за крайната левица или крайната десница.

Някои наблюдатели казват, че Групата на ЕНП-ЕД в ЕП цели да запази максимално най-висок брой членове и че сте избрали да сте близки с ГЕРБ единствено заради големия електорален потенциал на тази партия. Как бихте коментирали това?

Тъй като сме най-мощната политическа сила в ЕП е нормално да сме мишена на ненавист и завист. Ние сме единствената Група, която представлява всички страни-членки благодарение на гласа на почти петстотин милиона европейци. Работейки по един демократичен начин, ние се борим да популяризираме политическите си интереси. Трябва да е ясно, че Групата на ЕНП-ЕД е група с богати традиции и близо 50-годишен политически живот, в чиято основа са автентични ценности. Не сме приемали всяко заявление за членство, която е постъпвало при нас и в миналото.

Има ли конкретни изработени критерии на Групата на ЕНП-ЕД, съобразно които тя избира своите членове - дали бихте ни изяснили начина, по който сте взели решението, че ГЕРБ е уместна партньорска партия?

Да, ние имаме Правила и ги прилагаме. Петимата членове, избрани от България на 20 май 2007 са кандидатствали за членство и са се съгласили да се придържат към нашите Правила и да популяризират нашата политическа програма. Очакваме с нетърпение да работим с тях в интерес на България и на Европа.

This article is available also in English. To see the original, please click HERE.

Кой е Джозеф Доул?

  • Доул е член на ЕП от 1999 година. От 9 януари тази година е председател на Групата на ЕНП-ЕД, като предшественикът му - германецът Ханс-Герт Пьотеринг стана председател на Европейския парламент до края на мандата през 2009 г. Доул е член на парламентарната Комисия по земеделие и развитие на селските райони, като е бил неин председател между 2001 и 2007 г. Член по заместване и на Комисията по международна търговия и на Съвместната парламентарна асамблея АКТ-ЕС. /ЕКТ = държавите от Африка, Карибския и Тихоокеанския басейн/
  • От 2006 г. е председател на групата за Лисабонската стратегия. 
  • Роден на 13 април 1947 г. в Страсбург - Франция. Женен, с две деца. Занимавал се е с фермерство в Алзас. През 1981 г. завършва Institut des Hautes Etudes de la Défense Nationale (IHEDN) в Париж.


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.