Europe.bg
  Начало - Библиотека - Фондовете за България
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
27-11-2007

„МОНИТОР”: НАД 1 МИЛИАРД ЛЕВА ДЕФИЦИТ ОТ ЕВРОФОНДОВЕТЕ ЗА 2008 Г.

Най-малко пари ще се дават за проекти в науката и образованието. Крайният резултат щял да е 0,27% по-висок ръст на БВП. Това пише Теодора Тодорoва във вестник „Монитор”.

С 1,039 милиарда лева на червено ще излезе България през 2008 г. в резултат на усвояването на европейските фондове, става ясно от проектобюджета за следващата година.


Според разчетите страната ни ще получи общо 1,8 млрд. лв. приходи, свързани с европейските програми, а ще изхарчи 2,2 млрд. лв. за реализацията им. Или ще е налице дефицит от 379,4 млн. лв. Заедно с вноската от 659,9 млн. лв., която България е длъжна да прави в общия европейски бюджет, резултатът със знак минус надхвърля милиард.

Основната част от отрицателното салдо (288,7 млн. лв.) се дължи на разходите по предприсъединителните инструменти ¬ ФАР, ИСПА и САПАРД. По земеделската програма СПАРАД вече са договорени всички средства и според плановете тя трябва да приключи догодина. Две години по-късно би следвало да спрат плащанията и по ФАР, и ИСПА. През 2008 г. по ФАР ще се осъществят проекти свързани с конкурентоспособността на предприятията, ще бъде изграден и завод за преработка на животински отпадъци. От ИСПА пари ще получат започналото вече строителство на магистрала “Люлин” и Дунав мост 2, както и други инфраструктурни проекти.
Други 169 млн. лв. дефицит идват от усвояването на новите за България Структурни фондове, както и на Кохезионния фонд. От тях ще се финансира строителството на аутобани, метрото, модернизацията на ж.п. линии, както и проекти във ВиК сектора.
Единственият положителен резултат се очаква от прилагането на Общата селскостопанска политика, в която се включват директните плащания, пазарна подкрепа за земеделците и развитие на селските райони. Там планираният излишък е от 78,2 млн. лв.

Въпреки отрицателния ефект за бюджета финансистите прогнозират, че като цяло резултатът за икономиката ще е положителен. Очакванията са изхарчените пари от еврофондовете да доведат до 0,27% по-висок ръст на брутния вътрешен продукт.

КЪДЕ КОЛКО ПАРИ ОТИВАТ

Заради директните помощи, които по правилата на ЕС се раздават не срещу одобрени проекти, а на декар обработваема площ, най-много пари ще се усвоят в селското стопанство. Предвидената сума по това перо за 2008 г. е 572,4 млн. лв., или 25,6%. На 390,5 млн. лв., или на 17,5% възлизат разчетените средства за транспортните проекти, които ще се изпълняват през 2008 г. За проекти по опазване на околната среда ще отидат други 223,4 млн. лв., а за такива в социалната сфера ¬ 175,2 млн. лв. На края на списъка се нареждат секторите "Наука" и "Образование" с по 1,1% и 1.6% от всички пари по линия на ЕС за 2008 г.
 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.