Europe.bg
  Начало - Библиотека - Фондовете за България
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
27-11-2007

ЗАВЪРШВА ТУИНИНГ ПРОЕКТ ПО ПРОГРАМА ФАР НА ЕС „УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ НА БЮДЖЕТНИЯ ПРОЦЕС В БЪЛГАРИЯ”

Българо-холандският туининг проект „Усъвършенстване на бюджетния процес в България", част от цялостния проект „Укрепване на институционалния капацитет на Министерството на финансите", стартира през м. април 2006 г. и приключва официално на 30 ноември 2007. Той е финансиран със средства от Европейския съюз по национална програма ФАР 2004 и е на стойност 1,3 милиона евро.

Ръководител на проекта от българска страна е г-н Любомир Дацов - заместник-министър на финансите. Ръководител на проекта от холандска страна е г-н Питър Арнолдус, понастоящем директор на дирекция „Финансови и икономически дейности" в холандското Министерство на външните работи. Постоянен туининг съветник на проекта е г-н Рон Бринкс. Координатор на проекта от българска страна е г-н Добрин Пинджуров - директор на дирекция „Бюджет". Участници в срещите на Управителния комитет на проекта са също заместник-министър Кирил Ананиев, както и директорите на дирекците в МФ: „Държавни разходи", „Финанси на общините" и „Вътрешен контрол". От холандска страна в срещите участва също и г-н Хелмер Фосърс - директор на дирекция „Бюджет" в холандското Министерство на финансите.

Основната цел на туининг проекта бе да се подобри бюджетното планиране и процедури, както и да конструира бюджетен процес в съответствие с най-добрите практики в страните-членки на ЕС. Подобряването на бюджетния процес води до по-ефективно и ефикасно разпределение на публичните разходи. Качеството на публични финанси е и една от основните цели на Европейския съюз, залегнала в дневния ред на последните председателства на Съвета на ЕС. Това е и доминиращата тема тези дни, когато в Народното събрание се обсъжда бюджетът за 2008 година. Неизбежно стремежът да се отговори на обществените очаквания се свързва с необходимостта от ясно заявена отговорност за резултатите, които администрацията реализира в полза на гражданите.

Проектът изпълни четири основни компонента, някои от които са разделени на подкомпоненти, с цел да се обхванат всички аспекти на управлението на публичните разходи.

По Компонент 1 - „Законодателна рамка" - бе извършен преглед на нормативната уредба, свързана с бюджетния процес и се разработи проект на нов Закон за устройството на държавния бюджет, основан на нова концептуална рамка. Новият закон ще даде възможност за управление на публичните финанси на основата на политики и програми, което осигурява прозрачност, засилена отговорност, приоритизаране на очакваните резултати като основа за взимане на управленски решения за бюджета. Предстои проектът да бъде представен за междуведомствено съгласуване и внесен за разглеждане от Министерски съвет през следващата година.

По Компонент 2 - „Бюджетни практики" - бяха постигнати следните основни резултати:

-Усъвършенствана бюджетна процедура за 2008 г.;
-Стратегически доклад за Средносрочната фискална рамка, насочен към постигане на устойчив и предсказуем бюджетен процес в средносрочен план;
-Разширяване и усъвършенстване на методологията за министерствата и държавните агенции, въвеждащи програмно и ориентирано към резултатите бюджетиране;
-Наръчник за програмно бюджетиране в общините и разработени бюджети за 2008 г. в програмен формат на две общини - Мездра и Велико Търново;
- Методология за анализ и оценка на политики и програми в публичния сектор;
- Оценка на напредъка в децентрализацията на финансовата функция в рамките на централното правителство;
- Указания за оценка на ефективността и ефикасността на бюджетните предложения.

Компонент 3 - „Професионално развитие чрез обучение" - бе съсредоточен върху по-нататъшното подобряване на професионалните знания, умения и нагласи на служителите от министерствата в подкрепа на извършваните бюджетни реформи. Бяха проведени редица обучения, следващи напредъка по първите два компонента на проекта. Бе разработен план относно новите моменти в бюджетния процес, предназначен за всички участници в него. С цел гарантиране устойчивостта на постигнатите резултати, планът ще продължи да се изпълнява и след приключването на проекта.

По Компонент 4 - „Засилване на капацитета за обучение на Школата по публични финанси" - бяха разработени съвременни инструменти за обучение, като система за електронно обучение, информационна система за администриране на обучителната дейност, документационен център. Изготвен бе и Маркетингов план на Школата по публични финанси.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.